– Du blir kanskje litt uglesett. Det skal du ikke bry deg om

<p>De piggfrie dekkene har tatt store markedsandeler de siste årene. Men det betyr ikke at det nødvendigvis er dumt å velge piggdekk.</p><p></p>
De piggfrie dekkene har tatt store markedsandeler de siste årene. Men det betyr ikke at det nødvendigvis er dumt å velge piggdekk.

Piggdekk er fortsatt riktig for mange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.nosvarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei, vinterdekkene våre synger på siste gummiverset og jeg lurer på om jeg skal skal få kjøpt nye og lagt på felg samtidig som jeg skifter til sommerdekk, om forhåpentligvis ikke så lenge.

Jeg har alltid kjørt med piggdekk og vil helst fortsette med det. Så ser jeg også at det virker å være sterk motstand mot piggdekk, særlig med tanke på svevestøv og miljø. Kjører en god del på fjellet og har der en ganske bratt nedstigning hvor det kan være glatt og guffent og hvor jeg synes piggdekkene gir en ekstra trygghet. Har du noe råd rundt dette?

Benny svarer:

Pigg eller piggfritt? Den diskusjonen har vi hatt i veldig mange år, og jeg tror nok ikke den kommer til å forsvinne på mange år heller.

Her er vi på et område hvor det ikke er noen fasit. Joda, det finnes en rekke tester og mange ekspertråd. Men i sum er det egentlig bare én person som kan avgjøre hva som passer deg best: Nemlig deg selv.

Dette kommer an på bruksmønster og hvor du bruker bilen. Men det handler også i stor grad om hva du selv føler deg tryggest med.

Hvis det er veldig lenge siden du har kjørt med piggfrie vinterdekk, tror jeg du kommer til å bli overrasket over hvor gode de er. Under mange forhold gir disse bedre veigrep enn piggdekk. Piggfrie dekk er også mer komfortable å kjøre med og de støyer mindre.

De smarte slipper kø – og sparer penger

(Artikkelen fortsetter under)

Det nærmer seg dekkskift-sesong. Da kan det også vært smart å sjekke om dekkene man tar av bilen trenger utskiftning. Foto: Scanpix
Det nærmer seg dekkskift-sesong. Da kan det også vært smart å sjekke om dekkene man tar av bilen trenger utskiftning. Foto: Scanpix

Det nærmer seg dekkskift-sesong. Da kan det også vært smart å sjekke om dekkene man tar av bilen trenger utskiftning. Foto: Scanpix

Blir uglesett

Der piggdekkene har sin store styrke, er når det er blank is. Og jeg skjønner vurderingen din i forhold til å kjøre på fjellet. I bratte nedoverbakker kan piggdekkene gi deg ekstra trygghet. Er det speilglatt der, vil du kunne få mer feste, enn med piggfrie dekk.

Etter hvert som stadig flere har gått over til piggfrie dekk, har vi også merket at områdene rundt kryss og rundkjøringer kan bli farlig glatte. Det skjer fordi mange bremser ned her. Underlaget blir da etter hvert steinhardt og nesten polert. Og hvis det ikke kommer noen med piggdekk og river opp dette litt, blir det fort skummelt.

Dette med svevestøv og miljø er naturligvis et aspekt det også. Kanskje blir du litt uglesett av enkelte, hvis du kommer med piggdekk. Men det synes jeg ærlig talt ikke du skal bry deg så veldig sterkt om. Her synes jeg piggdekkene har fått ufortjent mye Spepper.

Som sagt: Jeg synes du skal velge de dekkene du selv føler deg tryggest med. Er det piggdekk, så kjøper du det!

LES MER: I denne norske byen nekter de å droppe piggene

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Dette bør du vite før du kjøper nye dekk

Denne artikkelen er først publisert i Broom.no

Personvernpolicy