Åpen for alle - alltid

Seinfeld til søksmål etter pikant bruktbil-handel

Jerry Seinfelds lidenskap for biler er godt kjent. Suksessen som komiker har gitt ham mulighet til å virkelig leve ut bildrømmen. Da er det neppe hyggelig å bli beskyldt for å ha solgt en bil som ikke er det den utgir seg for. Foto: Scanpix/John Shearer/Invision
Jerry Seinfelds lidenskap for biler er godt kjent. Suksessen som komiker har gitt ham mulighet til å virkelig leve ut bildrømmen. Da er det neppe hyggelig å bli beskyldt for å ha solgt en bil som ikke er det den utgir seg for. Foto: Scanpix/John Shearer/Invision
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøper påstår at Porschen ikke er ekte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jerry Seinfeld er ikke bare en av verdens aller rikeste komikere. Han er også en svært bilinteressert kar. Seinfeld er særlig svak for Porsche, og eier en helt unik samling.

Hvor mange Porscher Seinfeld egentlig har, er ikke kjent, men rundt 50 er ifølge mange kilder et troverdig tall. Og her snakker vi ikke akkurat «alminnelige» Porscher.

Seinfeld eier visstnok den første luftkjølte 911, og den siste luftkjølte 911. Han har en av de første 356 med håndbanket aluminiums-karosseri, og utallige andre 356 og 911, inkludert en 1973 Carrera RS og en 959. Samt endel eldre VW som en Karmann Ghia, en Boble fra 1952 og en Type 2 T1.

Lite hyggelig situasjon

Komikeren har mange ganger fortalt hvor mye glede han har av denne hobbyen. Nå har det imidlertid dukket opp en sak som viser at også denne medaljen har en bakside.

Seinfeld har nemlig havnet opp i en lite hyggelig situasjon, der han blir beskyldt for å ha solgte en Porsche som ikke er det den ble utgitt som.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handler om en 1958-modell, som ble solgt på auksjon tilbake i 2016. BIlen ble kjøpt av et selskap ved navn Fica Frio Ltd. De mener nå å kunne bevise at bilen ikke er ekte vare, men derimot en såkalt replika.

Les også: Den er en kopi, men mer sjelden enn originalen

(Saken fortsetter under)

Jerry Seinfeld ble superstjerne gjennom TV-showet "Seinfeld". Han er fortsatt en av verdens best betalte komikere. Foto: Scanpix
Jerry Seinfeld ble superstjerne gjennom TV-showet "Seinfeld". Han er fortsatt en av verdens best betalte komikere. Foto: Scanpix

Ikke happy

Derfor vil de ha kjøpet hevet, og krever at Seinfeld også skal dekke alle deres utgifter rundt handelen. Det som gjør saken ekstra alvorlig, er at kjøper skal hevde at Seinfeld selv visste at bilen ikke var ekte. Men at han likevel gjennomførte salget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Seinfeldt mildt sagt ikke happy over. Han går nå til søksmål mot selskapet han selv kjøpte bilen av, den eksklusive brukthandelen European Collectibles i California. Da Seinfeld kjøpte Porschen, hadde de sertifisert den som ekte vare. Dermed mener Seinfeld at de må holdes ansvarlig, hvis det ikke stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne bilen skulle egentlig kostet en million

(Saken fortsetter under)

Jerry Seinfeld har holdt en lav profil rundt bilhobbyen sin. Her ser han nærmere på en super-sjelden Ferrari, som er utstilt på Ferrari Concours de Elegance i Beverly Hills. Året er 1997. Foto: Scanpix
Jerry Seinfeld har holdt en lav profil rundt bilhobbyen sin. Her ser han nærmere på en super-sjelden Ferrari, som er utstilt på Ferrari Concours de Elegance i Beverly Hills. Året er 1997. Foto: Scanpix

Enorm prisforskjell

I søksmålet skriver advokatene til Seinfeld blant annet at han som en vellykket komiker ikke har noe behov for å spe på inntektene sine ved å bygge eller selge etterligninger av sportsbiler.

Det hører med til saken at det i mange tilfeller anses som svært krevende å skille mellom såkalte ekte biler, og replikaer. Det gjelder særlig på eldre biler, der historikken kan være mangelfull. I mange tilfeller er bildet heller svart/hvitt. Det kan være mange tvilstilfeller og glidende overganger.

Som alltid når det er mulig å tjene store penger, er det også mange som kan prøve seg på juks. De mest sjeldne bilene kan være verdt flere titalls millioner kroner, hvis de blir ansett for å være ekte. Mens en tilsynelatende helt identisk bil med «feil» historikk, kan være bortimot uten verdi.

Les mer: Er dette Norges tøffeste etterligning?

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no