Meny

– Jeg blir litt trist når jeg ser bilder av denne bilen

Vi har alle en bil vi aldri skulle ha solgt. Dette er Broom-Benny sin.

Det var ikke akkurat kjærlighet ved første blikk.

Noen biler skulle man aldri solgt. Det er mange av oss som har flere eksempler på det.

Dette fenomenet er naturligvis også velkjent i Broom-redaksjonen. Nå tar bilekspert Benny for seg en bil han virkelig angrer på at han ikke eier lenger. Her er hans historie:

Det må ha vært i 1988 at jeg var på Porsche-fabrikken for første gang, sammen med en gjeng fra Porsche Club Norge. Vi sto utenfor lakkavdelingen og ventet på å få komme inn på en guidet tur, da en bil plutselig kom kjørende. En Porsche vi hadde hørt om, men aldri sett. Nemlig den helt nye 911/964.

Ett eksempler lakkert i lysebrun metallik. Det var neppe meningen at vi skulle se den, bilen hadde nok vært ute på en eller annen test. Da sjåføren så oss, giret han ned og forsvant bak et hushjørne fortere enn svint. Men jeg fikk sikret meg et uklart bilde av bilnyheten som ble lansert først ett år etter.

Stygg

For min del var det ikke akkurat kjærlighet ved første blikk. For å si det pent. Jeg likte rett og slett ikke bilen. Ikke de nye skrå baklampene, ikke de nye, glatte støtfangerne. Jeg syntes rett og slett den var stygg.

Men uansett hva jeg mente – bilen kom på markedet i 1989. Det er nå 30 år siden. Tiden går fort.

Jeg husker fortsatt de to første vi fikk inn på Bertel O. Steen, der jeg jobbet. De hadde Porsche-importen til Norge i den perioden. En sort Carrera 4 og en rød Carrera 2. Den sorte måtte jeg skifte clutch på etter at noen hadde forsøkt å kjøre dragrace med den, husker jeg.

Porsche 964 er ganske lik de eldre 911-ene, men nesten 90 % av bilen var helt ny da den ble lansert i 1989.

Mye nytt

Da Porsche 964 ble lansert i 1989 var dette den første store endringen på den legendariske 911-modellen på 15 år. Selv om grunnkonstruksjonen fortsatt baserte seg på den opprinnelige fra tidlig 60-tall, var endringene mange.

For første gang kunne man få 911 med masseprodusert firehjulsdrift, en enklere versjon av den man fant i 959. For første gang var dette en 911 uten torsjonsfjæring. Her var det MacPherson forstilling, servostyring og ABS-bremser som standard.

Motoren på 3,6 liter og 250 hestekrefter var også ny, med dobbeltenning og katalysator. Ny var også bakspoileren som automatisk kom opp ved en hastighet på 80 kilometer i timen og som foruten bedre marktrykk også bidro til mer effektiv kjøling av motoren.

964 kom både som coupe, targa og cabriolet samt i en heftig turbovariant med bredere skjermer og en 3,3 liters motor på 320 hk. Senere også en 3,6-liter på 360 hk.

I kjent Porsche-stil kom den også i en rekke spesialutgaver som RS med 3,8-liters motor, den kom i en uvanlig Speedster utgave og en del andre spesialvarianter.

964 ble en tiltrengt suksess for Porsche som hadde en tøff start på de ellers så glade 80-årene.

Porsche 944: Nå kan den være et veterankupp

Porsche 964 Turbo med brede skjermer og stor bakspoiler. Pris stigningen har vært brutal på disse.

Bilen som aldri skulle vært solgt

Men som sagt – dette er nå 30 år siden og ting forandrer seg. 964, som flere enn meg hadde et litt ambivalent forhold til, har for lengst blitt en skikkelig klassiker. Også for meg som ikke likte bilen. Av alle rare ting synes jeg nå at den er langt bortimot den perfekte Porsche-klassikeren.

Bedre å kjøre enn de eldre, men samtidig med de "gammeldagse linjene", de klassiske, stående frontlyktene og fortsatt med luftkjølt motor med den karakteristiske litt hese og raspende motorlyden. Jeg har til og med eid en slik bil. Den grønne du ser på bildet øverst.

Vi har vel alle en historie om en bil vi aldri skulle har solgt. Jeg har flere, men den jeg kanskje angrer aller mest på at jeg kvittet meg med er denne. Jeg blir fortsatt litt trist når jeg ser bildene av denne bilen.

Porsche 964 Speedster. Kanskje mer uvanlig enn vakker?

Dette må du betale nå

Da jeg solgte min bil, tenkte jeg følgende: Får jeg lyst på en igjen, kan jeg bare kjøpe.

Slik er det ikke. For selv om det ikke er mange år siden jeg solgte min 964, har prisene formelig skutt i været siden. Det har vært en helt spinnvill prisøkning de siste årene. Aller mest økte turbomodellen. En 964 turbo hadde en verdiøkning fra rundt 60.000 dollar til 270.000 dollar i det internasjonale markedet, på et halvt års tid.

Men det gjelder jo ikke bare denne ene modellen, selv om den har den desidert største økningen. Hele modellspekteret av både 964 og eldre luftavkjølte Porsche 911 har hatt en betydelig, ja nesten surrealistisk, verdiøkning de siste årene. Det ser heldigvis ut til å ha flatet litt ut nå det siste året.

Brukt Porsche 911: Bedre enn aksjer og penger i banken ​​​​

Klassisk sportsbilinteriører, med mange runde klokker. Den største er turtelleren.

To- eller firehjulsdrift virker ikke å ha så mye å si på prisene som starter på rundt 500.000 for de første årsmodellene. Da får du en bil som er i bra teknisk stand og i hel og pen bruksstand, men ikke helt strøken eller teknisk perfekt. Men den skal være uten store feil og mangler. Kilometerstanden er ofte på 200.000 pluss, pluss.

For en nær perfekt og strøken bil må du regne med cirka 800.000 kroner.

Automatgir og takluke trekker mer ned, enn opp. Det virker også som coupemodellen er mer lettsolgte enn ditto targa og cabriolet-utgaver.

En Porsche 964 Turbo får du neppe for under én million kroner om den er i hel og fin bruksstand. Men om du har rundt 1,2 milloner kroner å bruke på en ikonisk veteranbil med turbomotor, få du en fin 964. Derfra fortsetter prisene så langt fantasien og lommeboka rekker.

Får du tak i en dårlig bil koster det fort astronomiske summer å sette den i stand igjen. Sjekk nøye før kjøp kan ikke understrekes nok. Illustrasjons-bilde fra Auto11.

Se opp for

Bilene er i utgangspunktet dønn solide og driftssikre, men etter 30 år kan det meste skje. Dessuten er de dyre å reparere. Dette er med andre ord helt nødvendig med en grundig sjekk før kjøp. Er man ikke bilkyndig selv, bør man få en spesialist til å gjennomgå bilen før en eventuell handel.

Ting som bremser, dekk, forstilling og clutch og at alle elektriske funksjoner fungerer som de skal, er helt obligatorisk å sjekke ut.

Oljelekkasje fra motoren forekommer og kan fort bli en svært kostbar affære, vi snakker fort om 100.000-200.000 kroner her, om det lekker mellom sylindre og motorblokk. Ting baller gjerne på seg, så sjekk dette nøye. Er dette allerede utbedret, må du sjekke hvem som har gjort det og få dokumentasjon.

Feil på innsuget forekommer også, da går ikke motoren som den skal. Aircondition og servostyring bør også kontrolleres, sammen med en litt grundig sjekk av understell.

Når det gjelder rust så sjekk i festepunktene for bakfjærene / bakstillingen, rundt frontlyktene, nedkant av dørene og rundt frontruten da dette er steder det ofte kommer først.

På biler som er omlakkert eller ombygd (det finnes en del eldre 911-er som har blitt ombygd til 964-look), så be om dokumentasjon.

En Porsche 964 i god stand er fortsatt en fryd å kjøre. Det er også en bil som tiltrekkes seg mange misunnelige blikk – slik er ekte bilikon som regel gjør. Nå er den altså veteranbil.​

Les også: Porsche 911 var bilen drømmedama skulle hatt

Artikkelen ble først publisert på Broom.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:16 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø
Siste nytt
23:16SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø
Populært