– Jeg blir litt trist når jeg ser bilder av denne bilen

Vi har alle en bil vi aldri skulle ha solgt. Dette er Broom-Benny sin.
Vi har alle en bil vi aldri skulle ha solgt. Dette er Broom-Benny sin.

Det var ikke akkurat kjærlighet ved første blikk.

Noen biler skulle man aldri solgt. Det er mange av oss som har flere eksempler på det.

Dette fenomenet er naturligvis også velkjent i Broom-redaksjonen. Nå tar bilekspert Benny for seg en bil han virkelig angrer på at han ikke eier lenger. Her er hans historie:

Det må ha vært i 1988 at jeg var på Porsche-fabrikken for første gang, sammen med en gjeng fra Porsche Club Norge. Vi sto utenfor lakkavdelingen og ventet på å få komme inn på en guidet tur, da en bil plutselig kom kjørende. En Porsche vi hadde hørt om, men aldri sett. Nemlig den helt nye 911/964.

Ett eksempler lakkert i lysebrun metallik. Det var neppe meningen at vi skulle se den, bilen hadde nok vært ute på en eller annen test. Da sjåføren så oss, giret han ned og forsvant bak et hushjørne fortere enn svint. Men jeg fikk sikret meg et uklart bilde av bilnyheten som ble lansert først ett år etter.

Stygg

For min del var det ikke akkurat kjærlighet ved første blikk. For å si det pent. Jeg likte rett og slett ikke bilen. Ikke de nye skrå baklampene, ikke de nye, glatte støtfangerne. Jeg syntes rett og slett den var stygg.

Men uansett hva jeg mente – bilen kom på markedet i 1989. Det er nå 30 år siden. Tiden går fort.

Jeg husker fortsatt de to første vi fikk inn på Bertel O. Steen, der jeg jobbet. De hadde Porsche-importen til Norge i den perioden. En sort Carrera 4 og en rød Carrera 2. Den sorte måtte jeg skifte clutch på etter at noen hadde forsøkt å kjøre dragrace med den, husker jeg.

Porsche 964 er ganske lik de eldre 911-ene, men nesten 90 % av bilen var helt ny da den ble lansert i 1989.
Porsche 964 er ganske lik de eldre 911-ene, men nesten 90 % av bilen var helt ny da den ble lansert i 1989.

Mye nytt

Da Porsche 964 ble lansert i 1989 var dette den første store endringen på den legendariske 911-modellen på 15 år. Selv om grunnkonstruksjonen fortsatt baserte seg på den opprinnelige fra tidlig 60-tall, var endringene mange.

For første gang kunne man få 911 med masseprodusert firehjulsdrift, en enklere versjon av den man fant i 959. For første gang var dette en 911 uten torsjonsfjæring. Her var det MacPherson forstilling, servostyring og ABS-bremser som standard.

Motoren på 3,6 liter og 250 hestekrefter var også ny, med dobbeltenning og katalysator. Ny var også bakspoileren som automatisk kom opp ved en hastighet på 80 kilometer i timen og som foruten bedre marktrykk også bidro til mer effektiv kjøling av motoren.

964 kom både som coupe, targa og cabriolet samt i en heftig turbovariant med bredere skjermer og en 3,3 liters motor på 320 hk. Senere også en 3,6-liter på 360 hk.

I kjent Porsche-stil kom den også i en rekke spesialutgaver som RS med 3,8-liters motor, den kom i en uvanlig Speedster utgave og en del andre spesialvarianter.

964 ble en tiltrengt suksess for Porsche som hadde en tøff start på de ellers så glade 80-årene.

Porsche 944: Nå kan den være et veterankupp

Porsche 964 Turbo med brede skjermer og stor bakspoiler. Pris stigningen har vært brutal på disse.
Porsche 964 Turbo med brede skjermer og stor bakspoiler. Pris stigningen har vært brutal på disse.

Bilen som aldri skulle vært solgt

Men som sagt – dette er nå 30 år siden og ting forandrer seg. 964, som flere enn meg hadde et litt ambivalent forhold til, har for lengst blitt en skikkelig klassiker. Også for meg som ikke likte bilen. Av alle rare ting synes jeg nå at den er langt bortimot den perfekte Porsche-klassikeren.

Bedre å kjøre enn de eldre, men samtidig med de "gammeldagse linjene", de klassiske, stående frontlyktene og fortsatt med luftkjølt motor med den karakteristiske litt hese og raspende motorlyden. Jeg har til og med eid en slik bil. Den grønne du ser på bildet øverst.

Vi har vel alle en historie om en bil vi aldri skulle har solgt. Jeg har flere, men den jeg kanskje angrer aller mest på at jeg kvittet meg med er denne. Jeg blir fortsatt litt trist når jeg ser bildene av denne bilen.

Porsche 964 Speedster. Kanskje mer uvanlig enn vakker?
Porsche 964 Speedster. Kanskje mer uvanlig enn vakker?

Dette må du betale nå

Da jeg solgte min bil, tenkte jeg følgende: Får jeg lyst på en igjen, kan jeg bare kjøpe.

Slik er det ikke. For selv om det ikke er mange år siden jeg solgte min 964, har prisene formelig skutt i været siden. Det har vært en helt spinnvill prisøkning de siste årene. Aller mest økte turbomodellen. En 964 turbo hadde en verdiøkning fra rundt 60.000 dollar til 270.000 dollar i det internasjonale markedet, på et halvt års tid.

Men det gjelder jo ikke bare denne ene modellen, selv om den har den desidert største økningen. Hele modellspekteret av både 964 og eldre luftavkjølte Porsche 911 har hatt en betydelig, ja nesten surrealistisk, verdiøkning de siste årene. Det ser heldigvis ut til å ha flatet litt ut nå det siste året.

Brukt Porsche 911: Bedre enn aksjer og penger i banken ​​​​

Klassisk sportsbilinteriører, med mange runde klokker. Den største er turtelleren.
Klassisk sportsbilinteriører, med mange runde klokker. Den største er turtelleren.

To- eller firehjulsdrift virker ikke å ha så mye å si på prisene som starter på rundt 500.000 for de første årsmodellene. Da får du en bil som er i bra teknisk stand og i hel og pen bruksstand, men ikke helt strøken eller teknisk perfekt. Men den skal være uten store feil og mangler. Kilometerstanden er ofte på 200.000 pluss, pluss.

For en nær perfekt og strøken bil må du regne med cirka 800.000 kroner.

Automatgir og takluke trekker mer ned, enn opp. Det virker også som coupemodellen er mer lettsolgte enn ditto targa og cabriolet-utgaver.

En Porsche 964 Turbo får du neppe for under én million kroner om den er i hel og fin bruksstand. Men om du har rundt 1,2 milloner kroner å bruke på en ikonisk veteranbil med turbomotor, få du en fin 964. Derfra fortsetter prisene så langt fantasien og lommeboka rekker.

Får du tak i en dårlig bil koster det fort astronomiske summer å sette den i stand igjen. Sjekk nøye før kjøp kan ikke understrekes nok. Illustrasjons-bilde fra Auto11.
Får du tak i en dårlig bil koster det fort astronomiske summer å sette den i stand igjen. Sjekk nøye før kjøp kan ikke understrekes nok. Illustrasjons-bilde fra Auto11.

Se opp for

Bilene er i utgangspunktet dønn solide og driftssikre, men etter 30 år kan det meste skje. Dessuten er de dyre å reparere. Dette er med andre ord helt nødvendig med en grundig sjekk før kjøp. Er man ikke bilkyndig selv, bør man få en spesialist til å gjennomgå bilen før en eventuell handel.

Ting som bremser, dekk, forstilling og clutch og at alle elektriske funksjoner fungerer som de skal, er helt obligatorisk å sjekke ut.

Oljelekkasje fra motoren forekommer og kan fort bli en svært kostbar affære, vi snakker fort om 100.000-200.000 kroner her, om det lekker mellom sylindre og motorblokk. Ting baller gjerne på seg, så sjekk dette nøye. Er dette allerede utbedret, må du sjekke hvem som har gjort det og få dokumentasjon.

Feil på innsuget forekommer også, da går ikke motoren som den skal. Aircondition og servostyring bør også kontrolleres, sammen med en litt grundig sjekk av understell.

Når det gjelder rust så sjekk i festepunktene for bakfjærene / bakstillingen, rundt frontlyktene, nedkant av dørene og rundt frontruten da dette er steder det ofte kommer først.

På biler som er omlakkert eller ombygd (det finnes en del eldre 911-er som har blitt ombygd til 964-look), så be om dokumentasjon.

En Porsche 964 i god stand er fortsatt en fryd å kjøre. Det er også en bil som tiltrekkes seg mange misunnelige blikk – slik er ekte bilikon som regel gjør. Nå er den altså veteranbil.​

Les også: Porsche 911 var bilen drømmedama skulle hatt

Artikkelen ble først publisert på Broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått over 89 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring
Siste nytt
21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått over 89 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring
Populært