Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart

Regjeringen vil ha færre gjennomsnittsmålinger på norske veier. De skal heller settes inn ved behov, mener de. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix.
Regjeringen vil ha færre gjennomsnittsmålinger på norske veier. De skal heller settes inn ved behov, mener de. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen ønsker å minke bruken av fotobokser som måler gjennomsnittsfart. Forslaget får kritikk fra Trygg Trafikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samferdselsminister Jon Georg Dale sier til NRK at regjeringen ikke vil fjerne alt av fotobokser. Han sier målet er å redusere bruken slik at de bare blir installert ved behov.

– I tunneler med høy fart kan det være aktuelt med snittmåling. Også på steder hvor det er vanskelig for politiet å gjennomføre kontroller. På nye strekninger må en vurdere tiltaket dersom det blir registrert høy fart og ulykker, sier Dale.

Undersøkelser fra Transportøknomisk institutt viser at tall på drepte og hardt skadde blir halvert der det er snittmåling, skriver statskanalen.

Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk, sier det er ingen grunn til å vente med å sette opp snittmåling på nye veier. I Ryfast-prosjektet i Rogaland har regjeringen valgt å droppe gjennomsnittsmåling.

– Dette handler om føre-var-prinsippet. Vi må forebygge der det er stort potensial for ulykker, sier Johansen.

Les også: Færre blir tatt i vanlige fotobokser

Så effektive er fotoboksene på norske veier

Færre tatt av fotobokser, men bøtene økte kraftig