Meny

Selger «glemte» å opplyse om noe veldig viktig

Ford Edsel var en staselig bil, i alle fall når alt virket. I dette tilfellet gjorde det ikke det.

Dermed ble det litt av en hjemtur for vår mann.

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år, og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gangen handler det om et spesielt turminne, fra et år med en Ford Edsel 1958-modell:

Edselen hadde selvsagt automatgir. Dette ble betjent med knappetrykk i fast rattnav.

– Haben Sie grosse rusk in das forgasser?hauket en lystig forbipasserende til oss på toppen av Korgfjellet, rett sør for Mo i Rana, en vakker sommerkveld i 1965.

Vi sto over et dampende Ford Edsel-motorrom og ventet på å kunne fortsette. Å bruke fingeren var den gangen ikke oppfunnet, men vi hauket tilbake. Med en ordlyd jeg velger å avstå fra her, men jeg kan røpe at det handlet om en reise-anbefaling. Til et veldig varmt sted.

345 tørste hester

Foranledningen var en hjemtur fra jobb i Bodø til Levanger, i nyanskaffet Ford Edsel 1958-modell. Det skulle bli en både langvarig og krevende reise, selv om vi var særdeles heldige med været. Noe positivt var det tross alt!

Av pekuniære årsaker gjorde jeg som så mange andre den gangen, annonserte etter leilighetspassasjerer; folk som skulle samme vei, og som dermed var med og spleiset på bensinen. For en Edsel gikk jo slett ikke helt gratis – en fet V8 på like under sju liter og med 345 hk krevde jevnlig (og raus) foring!

I brosjyrene har jeg senere sett at snittforbruket ved jevnt 90 km/t ble oppgitt til 1,81 liter på mila (au, au!).

Sett fra denne vinkelen gir det absolutt mening at bagasjerommet var oppgitt til knappe 800 liter. Den gangen ble ikke plassen kastet bort unødig til innervegger og isolasjon!

Humør kom godt med

Da vi i strålende julisol startet fra Bodø en torsdag formiddag, satt et godt voksent par i baksetet; hun med en diger brødboks med ferdigsmurt niste på fanget, han med hendene foldet og høyt humør. Ved siden av meg i forsetet satt en atskillig yngre lærer, med gitar og – skulle det vise seg – et ganske uslitelig humør (heldigvis!) han også.

Og humør kom godt med. Bodø-Levanger var en tøffere kjøretur den gang enn nå, men selv da burde vi ha nådd målet sent på kveld samme dag. Slik skulle det ikke gå, og da er vi tilbake igjen til bilen.

Dette er de beste blant bil-klassikerne

Girkassen skjulte overraskelser

Ikke var den veldig gammel, ikke var den veldig mye kjørt, og veldig bra så den ut. Jeg byttet den til meg hos daværende eier som bodde litt utenfor Bodø, og hvis paulun ikke sto i noe rimelig forhold til bilens klasse…

Der og da var vi imidlertid begge svært fornøyde – jeg, fordi jeg jo visste at en Edsel 1958 var en bil av et helt annet kaliber enn min langt mer folkelige (og vesentlig mer kjørte) Ford Custom 300 av samme årgang; han, fordi han nok var klar over at Edselens kompliserte automatkasse sang på siste verset etter å ha vært kjørt tørr for olje… Uvisst av hvilken grunn, valgte han ikke å dele denne kunnskapen med meg.

Bruktimport: Du kan tjene mye på veteranbiler

Fra myrhull til myrhull

Jeg er heller ikke sikker på at han var uvitende om en annen liten skavank ved bilen, som på vår ferd sørover skulle bli langt mer plagsom – et kjølesystem som var tilnærmet ikke-fungerende.

Jeg har dessverre ikke noe godt foto av dashbordet, men denne skissen fra brosjyren gir en idé om hva man hadde foran seg. Turteller til venstre, det røde øverst i midten er Edsel-speedometeret, som var en roterende sylinder (litt som på noen Citroën-modeller.

Den lystige trubadur i forsetet skulle nemlig ikke få holde på veldig mange mil, før det måtte stoppes for å finne vann i nærmeste bekk, eventuelt myrhull. Altså kort pause, henting av vann og turen gikk videre. Noen få mil før neste etterfylling. Og neste.

Allerede opp Saltdalen etter Rognan begynte jeg å grue til det beryktede og meget bratte Korgfjellet ved Mo i Rana. Hvordan i huleste skulle vi klare å komme opp den stigningen uten å koke?

Du kan spare mye på å imponere drømmebilen

Varmt under føttene!

Med tallrike stopp, og etter hvert tømt nisteboks hos paret i baksetet, som etter hvert heller ikke i nevneverdig grad bidro til samtalen om bord, nærmet vi oss ikke den fryktede stigningen før klokka nærmet seg midnatt, så gjennomsnittshastigheten så langt hadde vært – mildt sagt – lite imponerende.

På vei inn mot foten av stigningen fylte jeg radiatoren en siste gang, ba en stille bønn, tok rennafart så det holdt, og suste oppover fjellsiden så grusspruten sto som en haglskur både under og bak bilen! Mye amerikaner med mye fart holdt lenge, men litt før toppen lurte sidepassasjeren på om jeg ikke kanskje burde stoppe; det begynte å bli så inn i helsikes varmt under føttene hans!

Uten motor - ikke noe forbruk

Det hintet tok jeg på alvor, og svingte av daværende riksvei 50 for en stans. Panseret ble åpnet, og der sto vi i en sky av damp og tittet molefonkent ned på V8-eren. Det var i dette sannhetens øyeblikk at den lystige forbipasserende interpellerte om forgasserens tilstand.

Det måtte ventes litt igjen, før vi kunne begi oss til nærmeste vannpytt for å etterfylle et knastørt kjølesystem.

Startet igjen - og så fikk jeg den geniale idé da vi rundet toppen av fjellet at jeg jo kunne stanse motoren, og dermed spare både kjølesystem og bensin ned den lange utforkjøringen som lå foran oss.

Både fort og bredt!

Det var veldig kort fra tanke til handling, og uten servostøtte verken til styring eller bremser bar det utfor. Man kan si at det akselererte ganske friskt uten V8 også nedover Korgfjellets sørside! Dessverre også mer og mindre uten kontroll – å være uten servostyring var en fullstendig annen opplevelse enn jeg hadde trodd, men det var for ingen ting å regne mot å mangle bremseservo!

Det gikk med andre ord fortere og fortere, og det gikk ganske bredt også, av og til. Det var vel nærmest i siste liten at jeg rakk å få startet motoren og få opp bremsetrykk før det bar helt rakt åt skogen!

Ford Edsel 1958 hadde en imponerende front!

Lakk som en sil!

I ettertid har jeg også skjønt bedre hvorfor det kom så mange rare uttrykk fra baksetet under denne ferden.

Kanskje var det heller ikke så mye å undres over at mine leilighetspassasjerer valgte å forlate Edselen på Majavatn stasjon rundt klokka 09.00 påfølgende morgen for å ta toget videre derfra. Av en eller annen merkelig grunn kunne det virke som om de opplevde NSB som hakket tryggere.

Og kjølesystemet? Jo, testet etter ankomst Levanger, viste det seg at radiatoren lakk som en tesil.

Grombil til 17. mai? Dra på Harry-tur da vel

Les også:
Nå har Focus blitt fullverdig familiebil Gjett om denne bilen vakte oppsikt! 38 år gammel Ford Fiesta – men nesten som ny

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:59 Flyalarmen har gått på nytt i Israel19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent
Siste nytt
19:59VerdenFlyalarmen har gått på nytt i Israel19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent
Populært