Meny

Enorm interesse for Kias elektriske utgave av Niro

VIDEO: Reaksjonene fra publikum ved motormessa i Paris var positive hvis vi skal tro Kias egenproduserte video

Prøvekjørt: Vi står i kø etter e-Niro.

Lanserer du en ny elbil i Norge, er du så godt som sikret suksess. Tusenvis av potensielle kunder er klare for å sette seg på lister, reservere og betale depositum, lenge før bilen er i landet.

Ja, i mange tilfeller vet de ikke engang prisen på bilen de bestiller.

Den Klondyke-stemningen varer naturligvis ikke evig, men enn så lenge har deler av bilbransjen en veldig hyggelig situasjon i Norge.

To av dem er Kia og modermerket Hyundai, som har vært tidlig ute med elbiler. Kia har allerede solgt svært mange eksemplarer av elektriske Soul i Norge, fra Hyundai er det Ioniq og Kona som gjelder. Nå har Kia akkurat lansert e-Niro og interessen har vært enorm.

Hva er nytt?

E-Niro er altså den elektriske utgaven av Kia Niro, som også finnes med ”vanlig” motor, og som ladbar hybrid.

e-Niro er 4,37 meter lang. Det er i minste laget for å kunne kalles SUV, i stedet går den inn i den stadig voksende klassen av crossovere.

Batteriet er på 64 kWh og rekkevidden er offisielt 455 kilometer. Det er imponerende mye i denne klassen og naturligvis et svært viktig salgsargument for bilen.

Selv om designet hinter mot SUV, tilbyr ikke Kia bilen med 4x4. Her må du nøye deg med forhjulstrekk.

Les også: Her snakker vi super-sjelden bruktbil

(Saken fortsetter under)

Kia kunne solgt mange tusen e-Niro i Norge i år hvis de hadde klart å skaffe nok biler. Her er det lange ventelister.

Hva er styrker og svakheter her?

Den store styrken er naturligvis at dette er en elbil. e-Niro går også betydelig lenger enn de aller fleste konkurrentene.

Bortsett fra drivlinjen, er e-Niro en enkel og ukomplisert bil. Den er svært lettkjørt, byr på god plass i forhold til størrelsen og har helt grei komfort. Batteripakken i bunnen av bilen bidrar til den litt tunge kjørefølelsen som kjennetegner mange elbiler. Den er ikke Tesla-kjapp, men 7,8 sekunder på 0-100 km/t er klart godkjent. Kreftene kommer umiddelbart, såpass fort at den lett spinner hvis du ikke har bilen i Eco.

Støydempingen kunne vært bedre, men her spiller nok også bortfallet av motorlyd inn. Da merkes vindstøy og støy fra dekkene bedre.

Interiøret bærer preg av at dette ikke er ment å skulle være noen påkostet bil. Det er en del billigløsninger, særlig på materialvalg. Men utstyrsnivået er bra.

(Saken fortsetter under)

Designmessig er det ingen store sprell, den ser mest av alt ut som en litt konservativ SUV som er skalert ned.

Samtidig er det svært lite her som appellerer til bilinteresserte kjøpere. Slik sett minner e-Niro mye om biler fra Japan for rundt ti år tilbake. Alt virker som det skal, byggkvaliteten er god, men det er lite «må ha-faktor» over bilen. Vår gjetning er at dette fort ville blitt en glemt bil, hadde det ikke vært for drivlinjen og rekkevidden.

Apropos sistnevnte: Denne er svært viktig for alle som vurderer elbil. I vår testperiode brukte vi bilen så «vanlig» som mulig. Det vil si småkjøring hver dag, til sammen 12 mil på landevei og motorvei, og flere kalde starter, uten å forvarme. Det hører også med til historien at det flere av dagene var ned mot 15 minusgrader.

Med fri flyt av varmeapparat, varmeseter og varme i rattet (herlig på kalde vinterdager), ender vi på en reell rekkevidde på nesten nøyaktig 300 kilometer, før vi må lade for første gang. Det er etter vår mening et ganske imponerende tall. Andre som har testet bilen på vinteren har kommet til at den klarer helt opp mot 400 kilometer, uten at man driver ekstrem sparekjøring.

Les også: Vi dro til fjells med Jaguar I-Pace

(Saken fortsetter under)

Bilen er velutstyrt, materialkvalitet og design sladrer om at dette ikke er spesielt påkostede saker.

Hva koster den?

Kia har fått en del kritikk for prisingen av e-Niro. Men samtidig: Når interessen er så høy og du har lange ventelister, er det jo liten grunn til å legge opp til billigsalg. 377.400 er prislappen på testbilen som er en First Edition.

I tillegg kommer 5.000 kroner for metallic lakk og 5.900 kroner for elektrisk soltak i glass. Men da er altså bilen godt utstyrt, med svært mye sikkerhetsutstyr og komfortutstyr som varme i rattet, pluss varme og kjøling i forsetene.

Sammenligner du med konkurrenter som Nissan Leaf og VW e-Golf, er e-Niro langt fra noen rimelig bil. Men så må du også ta hensyn til den gode rekkevidden.

Topp 5: Norges billigste med 4x4

Hvem er konkurrentene?

Baksetet er litt høyere enn vanlig, men plassen er god.

Leaf og e-Golf er allerede nevnt. I tillegg kommer vi naturligvis ikke unna Ioniq og Kona fra Hyundai. Sistnevnte er noe mindre enn e-Niro, verdt å ha med i betraktningen hvis du planlegger å bruke den som bil nummer én.

Opel Ampera-e har vært så godt som avskrevet en periode, men nå gjør den overraskende comeback i Norge. Det er en bil som har mye til felles med e-Niro. Tesla Model 3 hører også helt klart med i dette bildet, selv om den starter med mer kostbare utgaver.

Vil naboen bli imponert?

Kia har flere biler som skiller seg ut med ganske lekkert design, men Niro er ikke blant dem. Dette ser mest ut som et veldig konservativt SUV-design som er skalert ned 20 prosent.

Men er naboen en av dem som står på den laaange ventelista, er det sikkert grunnlag for litt misunnelse over at du har fått bil allerede.

Les også: Dette må du tenke over før du bestiller elbil

(Saken fortsetter under)

395 kilometer rekkevidde sier displayet når vi henter bilen. I praksis ender vi på rundt 300, uten sparekjøring og i tildels mange kuldegrader.

Broom mener:

e-Niro er et veldig godt eksempel på et ganske fascinerende fenomen akkurat nå. Vi nordmenn står på venteliste for biler temmelig få av oss hadde kjøpt, hvis de ikke var elektriske. Hele elbilmarkedet er i ubalanse, vi tar det vi får. Det nyter Kia og flere andre bilprodusenter godt av.

Bortsett fra drivlinje og rekkevidde, er Niro en temmelig ordinær bil. Den gjør jobben sin og frakter deg fra A til Å. Ut over det er ikke dette en bil som fremkaller så mange følelser.

Det som naturligvis trekker opp her, er rekkevidden. Når du klarer mellom 300 og 400 kilometer også på vinteren, begynner det å bli interessant for veldig mange kjøpere. Da kommer du deg i de fleste tilfeller til hytta, uten å måtte lade.

Da blir også spørsmålet for mange: Duger e-Niro som familiebil? Svaret på det er ikke entydig, her må man gjøre seg opp en egen mening. Kommer du fra en Ford S-Max, vil du nok oppleve e-Niro som temmelig trang. Men Kia har gjort en god jobb med å utnytte plassen. Fire voksne har greie plassforhold, mens bagasjerommet svelger unna 451 liter. Det er slett ikke verst. Tar du bort hattehylla, kan du også stable i høyden. Vi har tidligere testet den betydelig dyrere Jaguar I-Pace flere ganger. I praksis tror vi ikke du får med deg mindre bagasje i en e-Niro, hvis du stabler godt og utnytter høyden.

Helt til slutt må vi ta med Kias svært gode nybilgaranti på hele syv år. Det betyr at dette er en svært trygt bilkjøp.

Les også: Dette bør du gjøre før garantien utløper

Kia e-Niro

Modell: First Edition

Motor: Elektrisk

Batteripakke: 64 kWh

Effekt: 204 hestekrefter / 395 Nm

Rekkevidde: 455 kilometer (WLTP)

0-100 km/t: 7,8 sekunder

Toppfart: 167 km/t

Lengde/bredde/høyde: 4,37/1,80/1,56 meter

Bagasjerom: 451 liter

Pris: 377.400 kroner

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:42 Evakuering av naboer ved brann i Gjøvik09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24 Brexit-motstandere demonstrerer i London09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44 Afghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet08:19 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen07:46 USA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer
Siste nytt
09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:42NorgeEvakuering av naboer ved brann i Gjøvik09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24VerdenBrexit-motstandere demonstrerer i London09:19NorgeBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44VerdenAfghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19NorgeRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet08:19NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen07:46VerdenUSA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer
Populært