Enorm interesse for Kias elektriske utgave av Niro

VIDEO: Reaksjonene fra publikum ved motormessa i Paris var positive hvis vi skal tro Kias egenproduserte video

Prøvekjørt: Vi står i kø etter e-Niro.

Lanserer du en ny elbil i Norge, er du så godt som sikret suksess. Tusenvis av potensielle kunder er klare for å sette seg på lister, reservere og betale depositum, lenge før bilen er i landet.

Ja, i mange tilfeller vet de ikke engang prisen på bilen de bestiller.

Den Klondyke-stemningen varer naturligvis ikke evig, men enn så lenge har deler av bilbransjen en veldig hyggelig situasjon i Norge.

To av dem er Kia og modermerket Hyundai, som har vært tidlig ute med elbiler. Kia har allerede solgt svært mange eksemplarer av elektriske Soul i Norge, fra Hyundai er det Ioniq og Kona som gjelder. Nå har Kia akkurat lansert e-Niro og interessen har vært enorm.

Hva er nytt?

E-Niro er altså den elektriske utgaven av Kia Niro, som også finnes med ”vanlig” motor, og som ladbar hybrid.

e-Niro er 4,37 meter lang. Det er i minste laget for å kunne kalles SUV, i stedet går den inn i den stadig voksende klassen av crossovere.

Batteriet er på 64 kWh og rekkevidden er offisielt 455 kilometer. Det er imponerende mye i denne klassen og naturligvis et svært viktig salgsargument for bilen.

Selv om designet hinter mot SUV, tilbyr ikke Kia bilen med 4x4. Her må du nøye deg med forhjulstrekk.

Les også: Her snakker vi super-sjelden bruktbil

(Saken fortsetter under)

Kia kunne solgt mange tusen e-Niro i Norge i år hvis de hadde klart å skaffe nok biler. Her er det lange ventelister.

Hva er styrker og svakheter her?

Den store styrken er naturligvis at dette er en elbil. e-Niro går også betydelig lenger enn de aller fleste konkurrentene.

Bortsett fra drivlinjen, er e-Niro en enkel og ukomplisert bil. Den er svært lettkjørt, byr på god plass i forhold til størrelsen og har helt grei komfort. Batteripakken i bunnen av bilen bidrar til den litt tunge kjørefølelsen som kjennetegner mange elbiler. Den er ikke Tesla-kjapp, men 7,8 sekunder på 0-100 km/t er klart godkjent. Kreftene kommer umiddelbart, såpass fort at den lett spinner hvis du ikke har bilen i Eco.

Støydempingen kunne vært bedre, men her spiller nok også bortfallet av motorlyd inn. Da merkes vindstøy og støy fra dekkene bedre.

Interiøret bærer preg av at dette ikke er ment å skulle være noen påkostet bil. Det er en del billigløsninger, særlig på materialvalg. Men utstyrsnivået er bra.

(Saken fortsetter under)

Designmessig er det ingen store sprell, den ser mest av alt ut som en litt konservativ SUV som er skalert ned.
Designmessig er det ingen store sprell, den ser mest av alt ut som en litt konservativ SUV som er skalert ned.

Samtidig er det svært lite her som appellerer til bilinteresserte kjøpere. Slik sett minner e-Niro mye om biler fra Japan for rundt ti år tilbake. Alt virker som det skal, byggkvaliteten er god, men det er lite «må ha-faktor» over bilen. Vår gjetning er at dette fort ville blitt en glemt bil, hadde det ikke vært for drivlinjen og rekkevidden.

Apropos sistnevnte: Denne er svært viktig for alle som vurderer elbil. I vår testperiode brukte vi bilen så «vanlig» som mulig. Det vil si småkjøring hver dag, til sammen 12 mil på landevei og motorvei, og flere kalde starter, uten å forvarme. Det hører også med til historien at det flere av dagene var ned mot 15 minusgrader.

Med fri flyt av varmeapparat, varmeseter og varme i rattet (herlig på kalde vinterdager), ender vi på en reell rekkevidde på nesten nøyaktig 300 kilometer, før vi må lade for første gang. Det er etter vår mening et ganske imponerende tall. Andre som har testet bilen på vinteren har kommet til at den klarer helt opp mot 400 kilometer, uten at man driver ekstrem sparekjøring.

Les også: Vi dro til fjells med Jaguar I-Pace

(Saken fortsetter under)

Bilen er velutstyrt, materialkvalitet og design sladrer om at dette ikke er spesielt påkostede saker.
Bilen er velutstyrt, materialkvalitet og design sladrer om at dette ikke er spesielt påkostede saker.

Hva koster den?

Kia har fått en del kritikk for prisingen av e-Niro. Men samtidig: Når interessen er så høy og du har lange ventelister, er det jo liten grunn til å legge opp til billigsalg. 377.400 er prislappen på testbilen som er en First Edition.

I tillegg kommer 5.000 kroner for metallic lakk og 5.900 kroner for elektrisk soltak i glass. Men da er altså bilen godt utstyrt, med svært mye sikkerhetsutstyr og komfortutstyr som varme i rattet, pluss varme og kjøling i forsetene.

Sammenligner du med konkurrenter som Nissan Leaf og VW e-Golf, er e-Niro langt fra noen rimelig bil. Men så må du også ta hensyn til den gode rekkevidden.

Topp 5: Norges billigste med 4x4

Hvem er konkurrentene?

Baksetet er litt høyere enn vanlig, men plassen er god.
Baksetet er litt høyere enn vanlig, men plassen er god.

Leaf og e-Golf er allerede nevnt. I tillegg kommer vi naturligvis ikke unna Ioniq og Kona fra Hyundai. Sistnevnte er noe mindre enn e-Niro, verdt å ha med i betraktningen hvis du planlegger å bruke den som bil nummer én.

Opel Ampera-e har vært så godt som avskrevet en periode, men nå gjør den overraskende comeback i Norge. Det er en bil som har mye til felles med e-Niro. Tesla Model 3 hører også helt klart med i dette bildet, selv om den starter med mer kostbare utgaver.

Vil naboen bli imponert?

Kia har flere biler som skiller seg ut med ganske lekkert design, men Niro er ikke blant dem. Dette ser mest ut som et veldig konservativt SUV-design som er skalert ned 20 prosent.

Men er naboen en av dem som står på den laaange ventelista, er det sikkert grunnlag for litt misunnelse over at du har fått bil allerede.

Les også: Dette må du tenke over før du bestiller elbil

(Saken fortsetter under)

395 kilometer rekkevidde sier displayet når vi henter bilen. I praksis ender vi på rundt 300, uten sparekjøring og i tildels mange kuldegrader.
395 kilometer rekkevidde sier displayet når vi henter bilen. I praksis ender vi på rundt 300, uten sparekjøring og i tildels mange kuldegrader.

Broom mener:

e-Niro er et veldig godt eksempel på et ganske fascinerende fenomen akkurat nå. Vi nordmenn står på venteliste for biler temmelig få av oss hadde kjøpt, hvis de ikke var elektriske. Hele elbilmarkedet er i ubalanse, vi tar det vi får. Det nyter Kia og flere andre bilprodusenter godt av.

Bortsett fra drivlinje og rekkevidde, er Niro en temmelig ordinær bil. Den gjør jobben sin og frakter deg fra A til Å. Ut over det er ikke dette en bil som fremkaller så mange følelser.

Det som naturligvis trekker opp her, er rekkevidden. Når du klarer mellom 300 og 400 kilometer også på vinteren, begynner det å bli interessant for veldig mange kjøpere. Da kommer du deg i de fleste tilfeller til hytta, uten å måtte lade.

Da blir også spørsmålet for mange: Duger e-Niro som familiebil? Svaret på det er ikke entydig, her må man gjøre seg opp en egen mening. Kommer du fra en Ford S-Max, vil du nok oppleve e-Niro som temmelig trang. Men Kia har gjort en god jobb med å utnytte plassen. Fire voksne har greie plassforhold, mens bagasjerommet svelger unna 451 liter. Det er slett ikke verst. Tar du bort hattehylla, kan du også stable i høyden. Vi har tidligere testet den betydelig dyrere Jaguar I-Pace flere ganger. I praksis tror vi ikke du får med deg mindre bagasje i en e-Niro, hvis du stabler godt og utnytter høyden.

Helt til slutt må vi ta med Kias svært gode nybilgaranti på hele syv år. Det betyr at dette er en svært trygt bilkjøp.

Les også: Dette bør du gjøre før garantien utløper

Kia e-Niro

Modell: First Edition

Motor: Elektrisk

Batteripakke: 64 kWh

Effekt: 204 hestekrefter / 395 Nm

Rekkevidde: 455 kilometer (WLTP)

0-100 km/t: 7,8 sekunder

Toppfart: 167 km/t

Lengde/bredde/høyde: 4,37/1,80/1,56 meter

Bagasjerom: 451 liter

Pris: 377.400 kroner

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse
Siste nytt
02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse
Populært