Meny

Enorm interesse for Kias elektriske utgave av Niro

VIDEO: Reaksjonene fra publikum ved motormessa i Paris var positive hvis vi skal tro Kias egenproduserte video

Prøvekjørt: Vi står i kø etter e-Niro.

Lanserer du en ny elbil i Norge, er du så godt som sikret suksess. Tusenvis av potensielle kunder er klare for å sette seg på lister, reservere og betale depositum, lenge før bilen er i landet.

Ja, i mange tilfeller vet de ikke engang prisen på bilen de bestiller.

Den Klondyke-stemningen varer naturligvis ikke evig, men enn så lenge har deler av bilbransjen en veldig hyggelig situasjon i Norge.

To av dem er Kia og modermerket Hyundai, som har vært tidlig ute med elbiler. Kia har allerede solgt svært mange eksemplarer av elektriske Soul i Norge, fra Hyundai er det Ioniq og Kona som gjelder. Nå har Kia akkurat lansert e-Niro og interessen har vært enorm.

Hva er nytt?

E-Niro er altså den elektriske utgaven av Kia Niro, som også finnes med ”vanlig” motor, og som ladbar hybrid.

e-Niro er 4,37 meter lang. Det er i minste laget for å kunne kalles SUV, i stedet går den inn i den stadig voksende klassen av crossovere.

Batteriet er på 64 kWh og rekkevidden er offisielt 455 kilometer. Det er imponerende mye i denne klassen og naturligvis et svært viktig salgsargument for bilen.

Selv om designet hinter mot SUV, tilbyr ikke Kia bilen med 4x4. Her må du nøye deg med forhjulstrekk.

Les også: Her snakker vi super-sjelden bruktbil

(Saken fortsetter under)

Kia kunne solgt mange tusen e-Niro i Norge i år hvis de hadde klart å skaffe nok biler. Her er det lange ventelister.

Hva er styrker og svakheter her?

Den store styrken er naturligvis at dette er en elbil. e-Niro går også betydelig lenger enn de aller fleste konkurrentene.

Bortsett fra drivlinjen, er e-Niro en enkel og ukomplisert bil. Den er svært lettkjørt, byr på god plass i forhold til størrelsen og har helt grei komfort. Batteripakken i bunnen av bilen bidrar til den litt tunge kjørefølelsen som kjennetegner mange elbiler. Den er ikke Tesla-kjapp, men 7,8 sekunder på 0-100 km/t er klart godkjent. Kreftene kommer umiddelbart, såpass fort at den lett spinner hvis du ikke har bilen i Eco.

Støydempingen kunne vært bedre, men her spiller nok også bortfallet av motorlyd inn. Da merkes vindstøy og støy fra dekkene bedre.

Interiøret bærer preg av at dette ikke er ment å skulle være noen påkostet bil. Det er en del billigløsninger, særlig på materialvalg. Men utstyrsnivået er bra.

(Saken fortsetter under)

Designmessig er det ingen store sprell, den ser mest av alt ut som en litt konservativ SUV som er skalert ned.

Samtidig er det svært lite her som appellerer til bilinteresserte kjøpere. Slik sett minner e-Niro mye om biler fra Japan for rundt ti år tilbake. Alt virker som det skal, byggkvaliteten er god, men det er lite «må ha-faktor» over bilen. Vår gjetning er at dette fort ville blitt en glemt bil, hadde det ikke vært for drivlinjen og rekkevidden.

Apropos sistnevnte: Denne er svært viktig for alle som vurderer elbil. I vår testperiode brukte vi bilen så «vanlig» som mulig. Det vil si småkjøring hver dag, til sammen 12 mil på landevei og motorvei, og flere kalde starter, uten å forvarme. Det hører også med til historien at det flere av dagene var ned mot 15 minusgrader.

Med fri flyt av varmeapparat, varmeseter og varme i rattet (herlig på kalde vinterdager), ender vi på en reell rekkevidde på nesten nøyaktig 300 kilometer, før vi må lade for første gang. Det er etter vår mening et ganske imponerende tall. Andre som har testet bilen på vinteren har kommet til at den klarer helt opp mot 400 kilometer, uten at man driver ekstrem sparekjøring.

Les også: Vi dro til fjells med Jaguar I-Pace

(Saken fortsetter under)

Bilen er velutstyrt, materialkvalitet og design sladrer om at dette ikke er spesielt påkostede saker.

Hva koster den?

Kia har fått en del kritikk for prisingen av e-Niro. Men samtidig: Når interessen er så høy og du har lange ventelister, er det jo liten grunn til å legge opp til billigsalg. 377.400 er prislappen på testbilen som er en First Edition.

I tillegg kommer 5.000 kroner for metallic lakk og 5.900 kroner for elektrisk soltak i glass. Men da er altså bilen godt utstyrt, med svært mye sikkerhetsutstyr og komfortutstyr som varme i rattet, pluss varme og kjøling i forsetene.

Sammenligner du med konkurrenter som Nissan Leaf og VW e-Golf, er e-Niro langt fra noen rimelig bil. Men så må du også ta hensyn til den gode rekkevidden.

Topp 5: Norges billigste med 4x4

Hvem er konkurrentene?

Baksetet er litt høyere enn vanlig, men plassen er god.

Leaf og e-Golf er allerede nevnt. I tillegg kommer vi naturligvis ikke unna Ioniq og Kona fra Hyundai. Sistnevnte er noe mindre enn e-Niro, verdt å ha med i betraktningen hvis du planlegger å bruke den som bil nummer én.

Opel Ampera-e har vært så godt som avskrevet en periode, men nå gjør den overraskende comeback i Norge. Det er en bil som har mye til felles med e-Niro. Tesla Model 3 hører også helt klart med i dette bildet, selv om den starter med mer kostbare utgaver.

Vil naboen bli imponert?

Kia har flere biler som skiller seg ut med ganske lekkert design, men Niro er ikke blant dem. Dette ser mest ut som et veldig konservativt SUV-design som er skalert ned 20 prosent.

Men er naboen en av dem som står på den laaange ventelista, er det sikkert grunnlag for litt misunnelse over at du har fått bil allerede.

Les også: Dette må du tenke over før du bestiller elbil

(Saken fortsetter under)

395 kilometer rekkevidde sier displayet når vi henter bilen. I praksis ender vi på rundt 300, uten sparekjøring og i tildels mange kuldegrader.

Broom mener:

e-Niro er et veldig godt eksempel på et ganske fascinerende fenomen akkurat nå. Vi nordmenn står på venteliste for biler temmelig få av oss hadde kjøpt, hvis de ikke var elektriske. Hele elbilmarkedet er i ubalanse, vi tar det vi får. Det nyter Kia og flere andre bilprodusenter godt av.

Bortsett fra drivlinje og rekkevidde, er Niro en temmelig ordinær bil. Den gjør jobben sin og frakter deg fra A til Å. Ut over det er ikke dette en bil som fremkaller så mange følelser.

Det som naturligvis trekker opp her, er rekkevidden. Når du klarer mellom 300 og 400 kilometer også på vinteren, begynner det å bli interessant for veldig mange kjøpere. Da kommer du deg i de fleste tilfeller til hytta, uten å måtte lade.

Da blir også spørsmålet for mange: Duger e-Niro som familiebil? Svaret på det er ikke entydig, her må man gjøre seg opp en egen mening. Kommer du fra en Ford S-Max, vil du nok oppleve e-Niro som temmelig trang. Men Kia har gjort en god jobb med å utnytte plassen. Fire voksne har greie plassforhold, mens bagasjerommet svelger unna 451 liter. Det er slett ikke verst. Tar du bort hattehylla, kan du også stable i høyden. Vi har tidligere testet den betydelig dyrere Jaguar I-Pace flere ganger. I praksis tror vi ikke du får med deg mindre bagasje i en e-Niro, hvis du stabler godt og utnytter høyden.

Helt til slutt må vi ta med Kias svært gode nybilgaranti på hele syv år. Det betyr at dette er en svært trygt bilkjøp.

Les også: Dette bør du gjøre før garantien utløper

Kia e-Niro

Modell: First Edition

Motor: Elektrisk

Batteripakke: 64 kWh

Effekt: 204 hestekrefter / 395 Nm

Rekkevidde: 455 kilometer (WLTP)

0-100 km/t: 7,8 sekunder

Toppfart: 167 km/t

Lengde/bredde/høyde: 4,37/1,80/1,56 meter

Bagasjerom: 451 liter

Pris: 377.400 kroner

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen
Siste nytt
15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen
Populært