Første test: Så bra er den nye «folke-Teslaen»

Tesla model 3: Bli med inn i Teslas nye bestselger

Vi koste oss bak rattet i det som trolig blir en av Norges mest solgte biler i år. Nemlig den helt nye Tesla Model 3. Vi fikk teste den rå Performace-utgaven som en av de første i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten tre år har gått siden de første Tesla Model 3 ble reservert, tilbake i slutten av mars 2016.

Nå, etter det som må være noe av det lengste av ventetid på en ny bil, er de første eksemplarene på plass i Norge. Vi Broom var så heldige at vi fikk være noen av de første i til å ta plass bak rattet.

Ikke i hvilken som helt utgave heller. Nei, det var nemlig topputgaven, enn så lenge, som blir stilt til vår disposisjon. Den heftige Performace-utgaven med firehjulsdrift.

Det var med andre ord ikke den mest folkelige utgaven av folke-Teslaen. Men på den annen side – det er nettopp denne mange, mange nordmenn venter på.

Er det fortsatt slik at den som venter på noe godt, ikke venter forgjeves? Det skal vi finne ut av nå.

(Saken fortsetter under)

Linjene kjenner vi igjen fra Tesla Model S, men Model 3 er 20 prosent mindre.
Linjene kjenner vi igjen fra Tesla Model S, men Model 3 er 20 prosent mindre.

Hva er nytt?

Kort og godt alt er nytt her, da dette er en helt ny bil. Det finnes knapt en eneste del, om noen i det hele tatt, som passer om hverandre med "storebror" Model S, selv om de er ganske så like å se på.

Ser du litt nøyere etter, legger du merke til at Model 3 er en betydelig mindre bil, rent fysisk. Faktisk hele 35 centimeter kortere. Hvilket er ganske mye i bilverdenen.

Det gjør den mindre innvendig. Særlig bakseteplassen blir naturlig nok noe skadelidende. Uten at det er noen stor krise. Voksne får fortsatt plass, men bare ikke like god. En annen forskjell er bagasjerommet. Den laster fortsatt helt greie 425 liter. Det er betydelig mer enn for eksempel VW Golf som rommer 380 liter. Åpningen av bagasjelokket inkluderer ikke bakvinduet på Model 3. Her er det med sedan-åpning og gammeldags bagasjelokk, dermed noe trangere adkomst.

Selvfølgelig er det en hel drøss andre forskjeller og nyheter også. Dørhåndtakene for eksempel, som du her først må trykke inn i bakkant, for så å dra ut i forkant. Vi har mer sansen for den dyrere Model S-løsningen hvor de kommer ut av seg selv.

Apropos dører, åpning og låser. Model 3 har heller ikke den etter hvert velkjente Tesla-nøkkelen. Her får du med et nøkkelkort som skal legges på B-stolpen mellom dørene for å låse opp og igjen – og midtkonsollen bak koppholderne for å få start. Lar du kortet ligge her, kommer det garantert til å skli ned mellom setene... Meningen er nok at du skal bruke mobil-appen, har du denne på bluetooth, så låser bilen seg opp og igjen når du kommer. Bilen er "aktiv" når du har mobilen i bilen, eller i lomma.

(Saken fortsetter under)

Alt - og da mener vi virkelig ALT, styres fra den store skjermen.
Alt - og da mener vi virkelig ALT, styres fra den store skjermen.

Kanskje kommer den til Europa etter hvert med vanlig nøkkel også. I USA brukes den fortsatt også på Model 3.

Også innvendig er det store forskjeller. Om du synes Model S er minimalistisk innvendig, så vent til du får se Model 3. Da forstår du hva minimalisme er.

Bilen har blinklysbryter og vindusspyler på ene siden av rattet. På andre siden er girvelgeren. Det er det som er av brytere. Med den store senterplasserte skjermen styres alt i bilen. Da mener vi virkelig alt. Alt fra klimaanlegg, vindusviskere, åpning av hanskerom, styring av luftstrømmen fra klimaanlegget, og til prompeputa (Nei vi tuller ikke - bilen er utstyrt med det...) Det er bitte litt uvant i starten, men overraskende greit å forholde seg til etter bare kort tid bak rattet.

Les også: Dette er vårt førsteinntrykk av bilen

(Saken fortsetter under)

Interiøret er minimalistisk og elegant, med rene flater og uten noe krims-krams.
Interiøret er minimalistisk og elegant, med rene flater og uten noe krims-krams.

Hva er styrker og svakheter her?

En styrke er definitivt at bilen er både mindre og lettere. Den er snerten, letthåndterlig og ikke minst super-kjapp i Performance utgave. Den gjør 0-100 på bare 3,5 sekunder. Vi lover, du finner ikke bil med bedre akselerasjon per krone, enn du gjør i denne!

Kjørefølelsen er også utpreget sporty, da denne utgaven har lavere og stivere fjæring enn normalutgaven av Model 3.

Firehjulsdrift sørger for god framkommelighet. Det er rett og slett morsomt bak rattet her, for den som liker litt aktiv kjøring.

Prisen , enten du velger Performance eller snillere utgaver, er det heller ikke noe å si på. Dessuten liker vi bilen rent visuelt også. Både utenpå og inni. En rekkevidde på 530 kilometer er det heller ikke mange som matcher.

Bestiller du bil nå, så har du den før påske. Ikke verst til å være elbil ...

Om vi ser på ulempene, går dette naturlig nok på plass og at komforten har blitt noe nedprioritert, i alle fall på denne råtass-utgaven.

Noen vil nok slite litt med det ultramoderne interiøret. Oppvarmet ratt er ikke tilgjengelig, ennå. Bilen leveres heller ikke med luftfjæring, som sine større S- og X-søsken.

For atter andre er jo hele Tesla-konseptet litt negativt ladet. Litt slik som; Har du Tesla – så er du en drittsekk, uansett.

Hva koster den?

Enn så lenge finnes Tesla Model 3 i to utgaver. Det er Long Range AWD til 454.700 kroner og altså i Performance til 546.000 kroner. Vår testbil koster 576.000 kroner, med metalikk lakk og vinterhjul.

Det vi kommer rimeligere utgaver med både tohjulsdrift og kortere rekkevidde etter hvert også. Hva disse vil koste, vet vi ikke ennå, men det er grunn til å tro at vi snakker godt under 400.000 kroner. Da begynner vi å snakke folkelig pris.​

Folkevandring: Her viste de frem Model 3 første gang i Norge

(Saken fortsetter under)

Performance-utgaven byr på sporty egenskaper og er lynrask.
Performance-utgaven byr på sporty egenskaper og er lynrask.

Hvem er konkurrentene?

Først og fremst er det nok Tesla Model S , Da kanskje som bruktbil. Men også biler som Nissan Leaf med lang rekkevidde som snart kommer. BMW i3 og kanskje også Kia e-Niro som neppe vil være langt unna 2WD utgaven av Model 3 når den kommer, i forhold til pris og rekkevidde.​ Jaguar I-Pace hører også med i dette bildet.

Vil naboen bli imponert?

Ja, med mindre naboen er innbitt elbil- eller Tesla-motstander, så tror vi det. Hvis ikke: Ta ham med på en tur og la han kjenne på akselerasjonen. Enten pisser`n i buksa, eller så blir han imponert. Eventuelt vis han «peisen» på skjermen eller la han leke seg litt med prompeputa. Fullstendig meningsløst, selvfølgelig. Latterlig morsomt, er vel et passelig uttrykk.

Er naboen fortsatt grinete og gretten så er det ikke håp for han.

(Saken fortsetter under)

Vi koste oss bak rattet i det som trolig blir en av Norges mest solgte biler i år.
Vi koste oss bak rattet i det som trolig blir en av Norges mest solgte biler i år.

Broom mener:

Vi tror dette er nok en fulltreffer fra Tesla. Den tredje i rekken. Vi tror også at dette er en bil som vil gjøre seg betydelig gjeldende på registreringsstatistikken inneværende år. Skal vi tippe at vi finner den på topp 3 ved årets slutt?

Vårt første møte ble med toppmodellen, det er litt synd. På den annen side – det er nettopp den mange nordmenn, i kjent stil, går for.

Folke-Teslaen gir til tross for noen litt billigere løsninger som dørhåndtakene, ikke rattvarme, fravær av luftfjæring og litt hjulstøym, ikke noen billig, eller simpel følelse. Snarere tvert i mot.

Dette er moderne, innovativt, elegant og ikke minst morsomt. Vi kommer selvfølgelig tilbake med omfattende tester av andre utgaver etter hvert som de dukker opp. Men vi kan i alle fall nå konkludere med at førsteinntrykket er veldig positivt!​

Joda. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves!

Visste du at:

– De første norske bilene ble reservert 31. mars i 2016?

– BlueStar var kodenavnet under utviklingen av Model 3?

– Designeren heter Franz von Holzhausen, han startet sin karriere i VW og er mannen bak blant annet New Beetle?

– Model 3 allerede har vært solgt i mange måneder på hjemmemarkedet i USA?​

Tesla Model 3

Motor: 2 x elektrisk

Effekt: 204 + 217 hk.

Dreiemoment: 370 Nm

0-100 km/t: 3,5 sekunder

Toppfart: 250 km/t

Rekkevidde: 530 km, WLTP

L - H - B: 469, 189, 144 cm

Bagasjerom: 425 liter

Pris fra: 454.700 kr.

Pris testbil: 576.000

Les opp: Nei – svenskene skal ikke forby salget av Tesla

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:47 Tre Norwegian-fly fra Gran Canaria har landet07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm, OL-kvalifiseringen trolig ikke i fare06:00 Høyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 Italiensk turist på Tenerife smittet av covid-1901:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket21:15 NASA finner bevis for Mars-skjelv20:53 1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13 Politiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40 Tegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27 I dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne
Siste nytt
07:47ReiseTre Norwegian-fly fra Gran Canaria har landet07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00NorgeRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm, OL-kvalifiseringen trolig ikke i fare06:00NorgeHøyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59VerdenSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00NorgeNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39NorgeNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18VerdenFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Norge40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39VerdenSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50VerdenItaliensk turist på Tenerife smittet av covid-1901:19NorgeEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43VerdenWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket21:15Helse og livsstilNASA finner bevis for Mars-skjelv20:53Verden1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13NorgePolitiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40VerdenTegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27PolitikkI dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56VerdenHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne
Populært