Frps bombepengeseier kan føre til flere bomstasjoner

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under onsdagens debatt om regjeringsplattformen i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under onsdagens debatt om regjeringsplattformen i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen skal innføre skattefradrag for bompenger. Det kan resultere i enda flere bompengeprosjekter, ifølge Transportøkonomisk institutt og NHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Frp vant fram med løftet om skattefradrag for bompengeutgifter, var det en viktig seier for partiet. Men fradraget kan få utilsiktede konsekvenser, skriver Klassekampen.

– Den lokale viljen til å iverksette nye bompenge­prosjekter kan bli større dersom lokale pendlere får avgiftsfradrag fra staten, sier assisterende direktør Kjell Werner Johansen ved Transportøkonomisk institutt.

Aktuelt: Regjeringen lover lavere bompengebelastning - Ap er skeptiske

Han tror effekten kan bli forsterket av at regjeringen allerede har økt den statlige andelen av finansieringen for bomprosjekter, slik at staten tar mer av regningen. Johansen får støtte av sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

– Det er ganske åpenbart. Når en kommune vurderer et bompengeprosjekt, avhenger oppslutningen lokalt helt klart av prisen, og med et fradrag blir den mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanspolitisk talsperson Bård Hoksrud i Frp avviser kritikken og sier det er en grense for hva folk er villig til å betale i bompenger.

– Frp ønsker å bygge masse ny vei og at staten skal ta en større andel av finansieringen. Derfor er dette et veldig bra tiltak, sier han.

Les også:

Bomstasjoner kan erstattes av veiprising: – Rettferdig og bærekraftig

Hva er det med bompenger som gjør folk så forbanna?

Starter landsdekkende organisasjon mot bompenger