Personlige bilskilt gir saftig overskudd for staten

Daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk gleden av å innføre muligheten for personlige bilskilt i Norge i juni 2017.
Daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk gleden av å innføre muligheten for personlige bilskilt i Norge i juni 2017. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

1600 nordmenn betalte 9000 kroner for personlige bilskilt i fjor. Det gir penger i kassen for Statens vegvesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni 2017 ble ordningen med personlige bilskilt innført. Siden har nesten 7000 nordmenn betalt 9000 kroner for å skaffe seg et bilskilt som skiller seg ut.

– Overskuddet i 2017 var på 20 millioner kroner og i 2018 på 14,5 millioner kroner. Etterspørselen har vært vesentlig høyere enn forventet og ordningen fungerer bra. Staten får inn et godt overskudd for å kunne prioritere trafikksikkerhetsarbeid i form av viktige kampanjer, og det er vi godt fornøyde med, sier seksjonssjef Heidi Øwre i Statens vegvesen i en pressemelding.

Aktuelt: Halvparten dropper å betale for personlig bilskilt

Over halvparten betaler ikke

Seksjonssjef Heidi Øwre i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen
Seksjonssjef Heidi Øwre i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen

I fjor kom det inn nesten 4700 søknader om personlige bilskilt til Statens vegvesen. Av disse var det kun 1624 personer som endte opp med nytt bilskilt.

273 av søknadene ble avslått. 2400 søkere betalte ikke for skiltet innen fristen på 30 dager, og fikk ikke skiltet utlevert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er nok ikke overrasket over at flere søker og ikke betaler. Vi vil vurdere tiltak for å redusere dette, da det innebærer unødvendig saksbehandling av disse sakene, sier Øwre.

Støtende innhold: Bilist mistet sitt personlige bilskilt i Romania

For 9000 kroner eier du rettighetene i ti år

Både privatpersoner og bedrifter kan søke om personlige bilskilt på nettsiden til Statens vegvesen. Du får umiddelbart svar på om bokstav- og tallkombinasjonen du ønsker er tilgjengelig. Deretter behandler vegvesenet søknaden din. Det tar tre-fire uker.

Når søknaden blir innvilget, har du 30 dager på deg til å betale de 9000 kronene det koster for skiltet. Deretter har du rettighetene til det i ti år.

I løpet av fjoråret fikk Svalbard sitt første personlige bilskilt, med påskriften «Isbjørn».

Les også: Frp fikk æren for Krfs idé om personlige bilskilt