Meny

Derfor sliter toakslede vogntog på vinterføre

ABC Nyheter forklarer: Hva er forskjellen på toakslet og treakslet vogntog?

Forskjellen på toakslet og treakslet vogntog gjør at tunge kjøretøy med tre aksler klarer seg bedre på norske vinterveier, ifølge eksperter.

Yrkessjåfører, bransjeaktører, politiet og Statens vegvesen trekker ofte frem toakslede vogntog som dårlig egnet for norske vinterveier. Norges Lastebileier-Forbund (NLF) hjelper til med å forklare hvorfor treakslede kjøretøy som regel egner seg bedre for slike forhold.

Er det noen begreper du lurer på hva betyr, kan du sjekke ordlisten i faktaboks.

Toakslede vogntog i seg selv gir ikke dårligere feste på veien. Hvor godt feste du har, er det vektbelastningen på drivakselen og dekkene som avgjør, i forhold til veidekket. Å kjøre toakslede vogntog øker ikke nødvendigvis sannsynligheten for alvorlige ulykker. Men disse kjøretøyene setter seg oftere fast i motbakker, og kan skape kø og trafikkaos.

– Erfarne sjåfører som kjenner disse trekkvognenes muligheter og begrensninger, vil som oftest komme frem de også. Utfordringene ligger i nettopp sjåførenes erfaring og evne til å forutse mulige kommende vanskeligheter. Denne synes i mange tilfeller er fraværende for en del av de utenlandske transportørene som kommer til vinterlandet Norge, sier fagsjef Dag Nordvik i Norges Lastebileier-forbund til ABC Nyheter.

Aktuelt: Nedslående kontroll av utenlandske vogntog: Halvparten fikk kjøreforbud

Nyttig ordbok (NLF):

Ordlisten presenteres alfabetisk.

Aksel: Maskindel med hjul som har til oppgave å styre, drive eller bære. En drivende aksel er aksel som skal overføre krefter fra motor og girkasse til veien.

Akselkombinasjoner: Akselkombinasjoner forekommer i en rekke utførelser. For å beskrive antall aksler totalt og hvor mange som er drevne, brukes gjerne tall skilt med gangetegnet. Tall foran gangetegnet viser antall hjul totalt og bak hvor mange som er drevet. En bil med akselkombinasjonen. 4x2 har altså to aksler, hvorav drift på den ene. På biler med mer enn en styrt aksel kan systemet utvides med tall bak skråstrek eller tankestrek for å vise hvor mange aksler som er styrt. Alle biler må nødvendigvis ha minst en styrt foraksel, og derfor blir det ikke vist særskilt hvis bil har styring på en aksel.

Aksellast (akseltrykk): Den samlede tyngde som overføres til veien fra alle hjul på samme aksel.

Boggi: Beskriver en sammensetning av minst to aksler på et kjøretøy, vogn eller lignende er plassert maksimum på 1, 79 meter avstand fra hverandre (mest vanlig er 1,31-1,40) mester.

Boggilast (boggitrykk): Den samlede tyngde som overføres til veien fra en boggi med en akselavstand inntil 1,79 m.

Løpeaksel: En aksel i en boggi som kan avlastes eller løftes for å øke trykket på den andre akselen i en boggi. Løpeaksel sitter bak den drivende akselen.

Lastebil: Lastebil er en bil som hovedsakelig brukes til godstransport. I Norge er det vanlig å skille mellom lett og tung lastebil. Lette lastebiler har tillatt totalvekt mellom 3500 og 12000 kg og tunge lastebiler har tillatt totalvekt over 12000 kg.

Modulvogntog: Er et begrep for, ekstra lange og tunge vogntog som har to tilhengere og i utgangspunktet ikke er tillatt på norske veier. Fra 2014 ble det innført modulvogntog med maksimal lengde på 25,25 m og med en masse på inntil 60 tonn.

Pusheraksel: En aksel i en boggi som kan avlastes eller løftes for å øke trykket på den andre akselen i en boggi. Pusheraksel sitter foran den drivende akselen.

Svingskive: Anordning til trekkvogn for påkobling av semitrailer.

Tandem: En boggi der begge aksler er drivende, og en kan være løftbar.

Tilhenger: Kjøretøy som hovedsakelig er innrettet for transport av personer eller gods og til å trekkes av motorvogn. Det finnes tre typer tilhenger for en lastebil:

  • Påhengsvogn: Tilhenger med en eller flere aksler som er slik konstruert at vertikale krefter kan overføres til tilhengerkoplingen på den trekkende motorvognen.
  • Slepvogn: Tilhenger med to eller flere aksler som er slik konstruert at vertikale krefter — bortsett fra kreftene pga. tilhengerdragets vekt — ikke kan overføres til tilhengerkoplingen på den trekkende motorvogn.
  • Semitrailer: Tilhenger med en eller flere aksler og som er slik konstruert at en vesentlig del av tilhengerens vekt bæres av en svingskive montert på den trekkende motorvogn.

Trailer: Tilhenger på engelsk – brukes feilaktig om vogntog. Semitrailer= Tilhenger til trekkbil. Trailer er vanlig betegnelse på trekkbil med semitrailer.

Trekkvogn: Er en kort lastebil som blir brukt til å trekke en semitrailer.

Vogntog: Et vogntog består av en motorvogn med en eller flere tilhengere tilkoplet. Det brukes for det meste om lastebiler med tilhenger. Man kan enten ha lastebil med tilhenger eller trekkvogn med semitrailer. Førstnevnte kan innebære to typer tilhengere — slepvogn eller påhengsvogn.

Sånn blir det kaos

Hvis du ser et vogntog fra siden, ser du en trekkvogn, som er selve bilen med førerhus, motor og aksler, og tilhengeren, kalt semitrailer, som er koblet på. Det er trekkvognen som er enten toakslet eller treakslet.

Tilhengeren er koblet på trekvognen ved svingskiven. Har kjøretøyet tre aksler, er den tredje akselen vanligvis løftbar, og da kalles det en løpeaksel eller en løftbar boggi.

Fagsjef Nordvik i NLF forklarer:

– Har du stoppet i en bakke og skal starte opp kjøretøyet igjen, kan du fort begynne å spinne. Da er det viktig at du kan manipulere tyngdepunktet på kjøretøyet ved å kunne heve den ene akslingen slik at du kommer deg ut av situasjonen. Å bruke toakslet trekkvogn begrenser denne muligheten. Da må du enten legge på kjetting eller vente på hjelp, forklarer Nordvik.

Mens du legger på kjetting eller venter på berging, danner det seg kø bak deg. Politiet må bruke tid og ressurser på å dirigere trafikk. Det har hendt at Statens vegvesen har innført midlertidig kjøreforbud for toakslede vogntog for å hindre trafikkaos på vinterveier.

Se hvorfor toakslede vogntog sliter i videoen øverst i artikkelen.

(Artikkelen fortsetter under)

Begge kjøretøyene består av en trekkvogn med påkoblet tilhenger. Den rød ringen på øverste bilde viser hvorfor dette vogntoget er toakslet, mens den grønne ringen på nederste bilde viser hvorfor dette vogntoget er treakslet. Foto: cla78 / Shutterstock / NTB scanpix

Slik unngår du kaos

Løftbar boggi på treakslet trekkvogn kan være nøkkelen til å komme seg løs.

– Denne gjør det mulig å forflytte tyngdepunktet i trekkvognen, ved svingskiven. Hvis du laster trekkvognen riktig, vil noe av vekten være fordelt på de tre hjulene bak på traileren, og noe på svingskiven, dermed bilen. Det handler om å laste riktig. Deretter må du vite når du kan og bør løfte boggien. Sitter du fast i en bakke, kan du overføre vekt til drivakselen ved å løfte løpeakselen og komme deg løs, forklarer Nordvik.

Det er ikke alle treakslede kjøretøy som har muligheten til å løfte en aksel. Noen treakslede trekkvogner har ingen løftbare aksler, noen kan løfte den fremste akselen, noen den bakre, som er vanlig i Norge.

Ulikt regelverk i ulike land spiller inn. I nordiske land er regelverket friere, blant annet fordi det kan hjelpe sjåførene på vanskelig vinterføre.

– Nå skal det sies at de senere årene har flere og flere utenlandske kommet med treakslede trekkvogner, noe som tilsynelatende skulle tilsi at de er bedre rustet til fremkommelighet. I noen tilfeller er de det, men man skal huske på at i Europa finnes det land hvor det ikke er tillatt å løfte løpeakselen, og denne funksjonen er dermed ikke tilgjengelig. For trailerne er de færreste utstyrt med løft på 1. akselen slik at en vektoverføring ikke kan gjøres. Da er man i realiteten like langt som en toakslet trekkvogn eller til og med verre stilt, sier Nordvik i NLF.

Et annet moment er at de som trekker såkalte leietrailere kun trekker disse på oppdrag av andre. Disse har liten eller ingen kjennskap til hvordan traileren er lastet.

Les også:

Jon Georg Dale lover strakstiltak for å hindre flere vogntog-ulykker i nord

Samferdselsdepartementet vil skjerpe kravene til vinterdekk for tunge kjøretøy

SV om regjeringens strakstiltak i Nord-Norge: – De gjør for lite, for seint

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag
Siste nytt
23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag
Populært