Meny

Trafikkskolene vil ha automatgir som hovedregel

Dagens regelverk gir automatisk førerrett på biler med automatgir om man kjører opp med en manuelt giret bil. Men kjører man opp på en bil med automatgir mister man rettigheten til å kjøre manuelt girede biler. Foto: Solveig Vikene / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix

Autoriserte trafikkskolers landsforbund (ATL) foreslår at alle som kjører opp, skal få lappen for automatgir. Høyres transportpolitikere støtter forslaget.

Av alle biler som ble solgt i Norge i 2018 var over 90 prosent utstyrt med automatgir. Andelen er ventet å øke i årene fremover.

– Regjeringen har et mål om at alle skal kjøre nullutslippsbiler og disse bilene har automatgir. Det er bra for trafikksikkerheten, og det vil mest sannsynlig bli billigere å ta lappen, sier Høyres Helge Orten som også er leder transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) Torgeir Abusdal sier forslaget vil være en fordel både for elevene og for skolene. I tillegg vil det være viktig fra et trafikksikkerhetsperspektiv.

– Vi vet at mange ferske bilførere fokuserer mye på det rent kjøretekniske. Med automatgir slipper man å konsentrere seg om korrekt girvalg og kan i større grad konsentrere seg om trafikkbildet. Vi tror dette vil gi færre ulykker, sier Abusdal.

– Alle er vinnere

Dagens regelverk gir automatisk førerrett på biler med automatgir om man kjører opp med en manuelt giret bil. Men kjører man opp på en bil med automatgir mister man rettigheten til å kjøre manuelt girede biler.

Forslaget er at elever som kjører opp på automat og finner ut at de har behov for førerkort for manuell bil kan få denne retten ved å ta noen timer obligatorisk opplæring på manuell bil hos en trafikkskole senere.

– Dette er et forslag hvor alle er vinnere. Elevene sparer penger, det blir enklere for trafikkskolene og trafikksikkerheten øker, sier Orten.

Vegvesenet slår alarm: Sensorer må avbryte oppkjøring på grunn av egen sikkerhet

Merkes også på salget

At manuell girkasse er på vei ut, er derimot ikke nytt. I august i fjor skrev ABC Nyheter om at så mye som 90 prosent av nye biler selges nettopp med automatgir.

– Det er flere fordeler ved å kjøre med automatgir kontra manuelt gir. Fordi man slipper å gire, er det lettere å følge med på det som skjer utenfor bilen. For trafikksikkerheten er det holdninger til risiko og evne til samhandling i trafikken som er det viktigste. Vi tror derfor at økt bruk av automatgir vil kunne virke positivt inn på trafikksikkerheten, uttalte Torgeir Abusdal, administrerende direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).

Les også:

Slik unngår du leiebil-smellen

– Kun halvparten av nordmenn vurderer elbil som sitt neste bilkjøp

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært