En Opel, et baksete – og en maskinpistol

Slik så 1985-Rekorden ut Ingen dum bil å dra på tur med den gangen.
Slik så 1985-Rekorden ut Ingen dum bil å dra på tur med den gangen.

Noen ganger gjør man som man blir bedt om – med en gang!

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gangen handler det om en av Opels viktigste suksesser gjennom tidene, Rekord. Og om en veldig spesiell tur med en 1985-modell...

Rekord var gjennom flere tiår en bestselger for Opel; en rommelig og litt traust familiebil. Særlig på 1950- og 1960-tallet var den svært så inspirert av den amerikanske eieren General Motors på design, både ut- og innvendig. Tidstypisk var den store panorama frontruten, og en forholdsvis prangende grill.

Sedan var tingen

Hele tre generasjoner av Opel Rekord solgte mer enn én million eksemplarer, men det skal medgis at den siste generasjonen – 1977 – 1986 – brukte lengre tid på å nå millionen enn tidligere generasjoner. Det er en bil av denne generasjonen jeg husker litt spesielt godt, av flere spesielle årsaker.

Bilen det handler om, var en 1985-modell Opel Rekord 2,2i firedørs sedan. Sedan var hva mye handlet om på denne tiden. Dette var før stasjonsvognene for alvor overtok hegemoniet, selv om tegnene på et tronskifte allerede var tydelige.

Testbilen var dessuten en «ekte» sedan – ingen nedfellbare bakseter der i gården, og et helt avdelt bagasjerom.

Et ekte bilprosjekt trenger ikke koste mye

Spennende bak Jernteppet

Under panseret summet en rekkefirer på 2,2 liter tidvis lystig, for den 1.125 kilo tunge bilen presterte faktisk 0-100 km/t på småpene 10,5 sekunder, absolutt regnet som raskt på sin tid. Toppfart på 190 km/t hørte også hjemme i eliteserien den gang, om enn ikke på medaljeplass.

Et understell med prioritet på komfort gjorde Opel Rekord til en trivelig partner på lange turer – og det var nettopp langtur jeg tok den med på; en av mine mange alene-turer bak jernteppet med bil på 1970- og 1980-tallet.

«Jernteppet», for dem som kanskje ikke vet det, var en betegnelse på grensen mellom Vest-Europa og kommuniststatene under Sovjet-paraplyen i øst – DDR (tidligere Øst-Tyskland), Polen, de baltiske statene, Tsjekkoslovakia, Romania, Bulgaria og Jugoslavia, for å nevne de mest kjente.

For en ung og nysgjerrig journalist var det mye stoff å hente her, og opplevelsen var spennende og eksotisk. Det var jo som å skru tiden tre tiår tilbake. Minst.

Trabant var et svært vanlig innslag i bybildet i østtyske byer. Foto: istock/Paolo Paradiso.
Trabant var et svært vanlig innslag i bybildet i østtyske byer. Foto: istock/Paolo Paradiso.

Mange slags tilbud

På gater og i restauranter ble man til det kjedsommelige tilbudt veksling av sine amerikanske dollar – som var den desidert gunstigste reisevalutaen å ha med seg – til lokal valuta, og til svært så gunstige kurser. Som regel var det lurt å la være, for når man igjen passerte grensen ut av landet, måtte man redegjøre for hva man hadde av kontanter – og ikke minst, hvorfor det? Hadde man da et overskudd av øst-mark, kunne grensepasseringen bli svært tidkrevende!

Det haglet også av andre, mer kjødelige tilbud, så valutajakten antok mange forskjellige former…

Kommuniststatenes rullerende 5-års planer kunne man blant annet avlese i restaurantmenyer. Det forteller jo en historie når syv sider med hovedrett kun består av talløse varianter av svinekoteletter, slik jeg en gang opplevde det i Brno.

Even følger drømmen - åpner godtebutikk for voksne

Stopp fra øst

Den opplevelsen som spikret Rekorden fast i minnet, kom på grensen mot daværende Vest-Tyskland, litt nordøst for München. Den østtyske grenseposten var sammenlignbar med en middels landsby, med en rekke hus av forskjellig størrelse, massevis av grensesoldater og en grensebom som trolig kunne stoppet en stridsvogn.

Her møttes vestgående trafikk både fra nord og øst i DDR, og flettet til én kø inn mot selve kontrollposten. Det vil si, jeg flettet ikke: Da jeg gled noen meter lenger frem enn vakten likte, ble det stopp fra øst, ja!

Som straff måtte jeg, og medbilister med stigende utålmodighet, se på at et tjuetall biler nordfra paraderte forbi. Med nidkjærhet i kontrollutøvelsen tok dette tid!

Dette baksetet var det altså grensevakten ville at jeg skulle demontere.
Dette baksetet var det altså grensevakten ville at jeg skulle demontere.

– Ta ut baksetet!

Så ble det min tur. Jeg ble vinket frem av en grensesoldat i en uniform med tvilsomt snitt og i en ubestemmelig brunfarge; med lueskyggen helt nede på høyde med hjørnetennene – ufattelig at han i det hele tatt så meg – og med en truende maskinpistol hengende skrått over frontpartiet.

Stemningen var satt!

Jeg ble kommandert ut av bilen, og passet forsvant inn i luken bak ham. Så kommer det:

– Åpne bagasjerommet og ta ut baksetet!

Å se inn i en maskinpistol

– OK, svarte jeg.

– Jeg kan åpne bagasjerommet, men baksetet tar jeg ikke ut. Aner ikke en gang hvordan det gjøres.

Det var stille noen sekunder fra min samtalepartner, mens nektelsen av å parere ordre ség inn. Det var en situasjon der sekundene virker ekstra lange.

Så kom det. Han løftet maskinpistolen til den pekte utrivelig direkte i min retning:

– OK, da krabber du på alle fire over baksetebenken fra denne siden til du er ute på motsatt side!

Ingen som skrek under baksetet

Jeg hadde den gang – og har fortsatt – ingen erfaring med å bli pekt på med et utvilsomt skarpladd våpen. Det var en ytterst skremmende erfaring, og for å si det slik: Noen ganger forstår man utrolig fort hvor smart det kan være å gjøre akkurat som man blir bedt om uten å nøle.

Så med maskinpistolen mot hekken kravlet jeg meg gjennom baksetet på Opelen, og heldigvis var det ingen østtysker som skrek fra undersiden.

Det var ofte folksomt på grenseoverganger mellom DDR og Vest-Tyskland, og ting hadde lett for å ta tid. Foto: istock/M_MUC1968.
Det var ofte folksomt på grenseoverganger mellom DDR og Vest-Tyskland, og ting hadde lett for å ta tid. Foto: istock/M_MUC1968.

"Hjertelig velkommen hjem!"

«Slik gikk no’ dagan’», og det var med en nesten euforisk lykkefølelse jeg noen få minutter senere avleverte passet til en rund og trivelig Bundes-politimann i den lille bua som utgjorde vesttysk grensekontroll den gangen. Han ønsket meg for øvrig «hjertelig velkommen hjem», så han kunne vel avlese lettelsen, han også!

Veteranbil Opel Ascona C: Drømmedama forsvant i en sky av støv og røyk

Men bilen, ja

Opel Rekord serie E ble lansert i 1977. Bilen jeg kjørte, en 1985-modell, var resultatet av en omfattende oppgradering med blant annet flere nye motorer i 1982, til det som ble kalt Rekord serie E2.

Allerede nå hadde GM utviklet en felles plattform som ble brukt flere steder i verden. England var det nærmeste, som Vauxhall Carlton (disse bilene ble nå også produsert i Rüsselsheim), men bilen var også kjent som blant annet Chevrolet Rekord i Sør-Afrika og som Daewoo Royale/Saehan Rekord i Sør-Korea.

Stor sedan

Rekord 2,2i 1985 leverte, som tidligere nevnt, gode ytelser, og bød på bra med plass – også for bagasje, med 490 liter bagasjerom. Med motoren foran og bakhjulsdrift stjal selvsagt en høy mellomakseltunnel mye plass i baksetet, så det å sitte i midten bak var lite ettertraktet.

Bilen var blant de større sedanene. Lengden var 4,65 m, bredden 1,73 og høyden 1,42 m. Akselavstand, for den som vil vite det, var 2,67 m, og tillatt totalvekt var 1.685 kg.

Rekkefireren foran leverte på sitt beste 115 hk, og motoren – som kom i 1984 – utmerket seg ellers med god trekkraft og fleksibilitet. Sentral i drivverket var en 5-trinns manuell girkasse.

Når det trengtes bremsing var opplegget fortsatt ganske tradisjonelt, med ventilerte skiver foran og trommelbremser bak, men ABS var da i alle fall på plass.

Hjuldimensjon: 175 HR 14.

Slik tok Rekord seg ut bakfra.
Slik tok Rekord seg ut bakfra.

Slutt i 1986

I alt ble det produsert omkring 1,4 millioner Opel Rekord E fra 1977 til 1986. Det er verdt å merke seg at nesten en million av disse ble produsert fra 1977 til 1982, mens den oppgraderte utgaven E2 solgte mindre enn 60 prosent per år av hva E1 hadde klart.

Dette var delvis på grunn av suksess med Opel Ascona, som dyttet Opel Rekord oppover i segment. Men der kom den stadig nærmere prestisjebiler som Mercedes W123, BMW 5-serie og Audi 100, som hadde en helt annen appell i markedet.

I 1986 var det derfor slutt for Opel Rekord. Men som du skjønner: Jeg vil alltid huske denne bilen veldig godt!

Her er bilen jeg burde kjøpt i 1964

Les også:
Det var tre i Norge – nå er det bare én igjen
Den har tilhørt kongefamilien – sjekk prisen nå

Kultbilen Trabant har blitt voksen

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:47 Harald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31 ACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51 Märtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49 Russland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42 Hareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40 FN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16 Bakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12 Reiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46 Russland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35 Sjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22 Ving advarer kunder mot svindelforsøk16:18 FN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15 Fortsatt isolasjon for Manshaus16:13 Politijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05 I retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00 Fire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54 Raja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53 25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49 Rasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42 Priors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas
Siste nytt
18:47PengerHarald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31PolitikkACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51SportMärtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49SportRussland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42Helse og livsstilHareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40VerdenFN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16NorgeBakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12PengerReiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46SportRussland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35NorgeSjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22PengerVing advarer kunder mot svindelforsøk16:18VerdenFN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15NorgeFortsatt isolasjon for Manshaus16:13NorgePolitijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05PengerI retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00VerdenFire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54PolitikkRaja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53Norge25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49NorgeRasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42PengerPriors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas
Populært