Meny

Slik klargjør du bilen for vinterkulda

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Vil du unngå problemer med bilen i vinter, er det tre ting som er lurt å sjekke: Batteriet, spylervæske og frostvæske. Og så er det én ting til du bør huske.

Forsikringsselskapene frykter sprengkulden som skal legge seg over store deler av landet de nærmeste dagene. Meteorologisk institutt har meldt at det i indre strøk over nesten hele landet i helgen kan komme ned mot 30 minusgrader. I ytre strøk og ved kysten kan minusgradene komme ned i 20 minusgrader enkelte steder.

Det vil kunne bety alvorlige utfordringer for bilister, uavhengig av om man kjører bensin-, diesel eller elbil.

Lurt med vedlikeholdslading

– Flate batterier er den klart viktigste årsaken til at våre bilbergere må rykke ut. Jo kaldere det er, dess flere får problemer med batteriet i bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Batteriet må det være i toppform dersom det skal kunne klare å dra i gang en iskald motor. Har du et eldre batteri er det lurt å sjekke batteriets kapasitet og lading.

– Når det er meldt skikkelig kulde som nå, er det lurt å ta en vedlikeholdslading av batteriet. Det er enkelt å lade opp batteriet over natten, og du unngår starttrøbbel midt i hverdagsstresset, sier Sødal før han fortsetter:

– Og dette gjelder om bilen går på bensin, diesel eller strøm. Elbiler har også et startbatteri som kan tappes for strøm.

Les også: Nedslående kontroll av utenlandske vogntog: Halvparten fikk kjøreforbud

Viktig med riktig innblanding

Et annet råd er å sjekke på spylevæskekannen hvor kaldt vær den tåler før du risikerer at den fryser til is. Det er nemlig ikke sikkert spylervæsken tåler skikkelig kaldt vær. Normalen er fra minus 15 grader til minus 21 grader. Dersom bilen står ute over lengre tid og spylervæsken fryser til, kan du i verste fall risikere at både tanken, pumpemotorene og slangene i spyleranlegget sprekker.

– Sørg for at all spylervæske i tanken tåler minst temperaturen ute. Finner du ikke riktig ferdigblandet spylervæske, kan du kjøpe konsentrat og blande selv, råder Sødal.

For å unngå skader på motoren er det like viktig er det å sørge for riktig innblanding av frostvæske i kjølevanne. Dersom du har for lav innblanding, kan det føre til at radiatoren fryser til og sprekker. I verste tilfelle kan du risikere at hele motorblokken sprekker.

– Du kan få målt frysepunktet til kjølevannet på en bensinstasjon, verksted eller på et av våre sentre. Korrekt innblanding av frostvæske står alltid i bilens instruksjonsbok eller på emballasjen til frostvæsken.

Les også: Et værår med ekstreme variasjoner

Slik åpnes dørene

Det hjelper imidlertid ikke om du har aldri så sprekt bilbatteri eller korrekt tilmålt frysepunkt hvis du ikke kommer deg inn i selve bilen. Når det blir skikkelig kaldt, har mange opplevd at det kan være vanskelig å få opp bildørene. Årsaken skyldes at gummilistene i dørene har fryst fast.

– Kjøp deg en silikonstift hos en bilrekvisitabutikk eller på bensinstasjonen. Stryk silikon på dørlistene og listene i bagasjelokket. Da åpnes dørene lett som bare det, også når det er tosifret med blå grader på termometeret, avslutter Nils Sødal.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært