Nedslående kontroll av utenlandske vogntog: Halvparten fikk kjøreforbud

Statens vegvesen har økt sine kontroller av vogntog som krysser grensen i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto.
Statens vegvesen har økt sine kontroller av vogntog som krysser grensen i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Statens vegvesen har økt kontrollene sine av tungtransport ved grensene i nord. Urovekkende mange vogntog får ikke lov til å kjøre på norske vinterveier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ga denne uken Statens vegvesen beskjed om å styrke grensekontrollen av vogntog i Nord-Norge.

Tirsdag var den omfattende kontrolleringen i gang.

Resultatene så langt er nedslående. Avisen iFinnmark skriver at 23 av 47 vogntog, omtrent halvparten, som på onsdag ble stoppet ved grensene i Finnmark, fikk kjøreforbud.

På én av grenseovergangene fikk 14 av 17 sjåfører beskjed om å stanse, ifølge NRK.

– Det er klart at dette er et altfor høyt tall. Det er et svært nedslående. Vi ser nå at stikkprøvene vi har gjort gjennom året stemmer. Vi har hentet kontrollører fra andre deler av landet, noe som gjør at vi får gjennomført kontroller hele døgnet, sier Jørn Simonsen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen region nord til NRK.

Den utvidede kontrolleringen av grenseovergangene i nord vil vare vinteren gjennom, basert på lokale risikovurderinger. Det bekrefter samferdselsministeren overfor NRK.

Aktuelt: Statens vegvesen har stoppet tungtransport med falske vinterdekk

En mors engasjement

I ti dager har 22 år gamle Charlie Lind kjempet for livet på sykehuset i Tromsø. Den unge mannen ble livstruende skadd da bilen hans ble truffet av et utenlandsk vogntog uten kjetting på dekkene. Han ligger fremdeles i koma torsdag, og svever mellom liv og død.

Etter ulykken har Charlies mor Ramona Lind skaffet saken nasjonal oppmerksomhet, og ropt varsko om situasjonen i nord. Hun skrev et innlegg på Facebook:

«Hvem er det som er så feig at vi må ha forhold som tillater disse å komme over grensen? I dag min sønn, neste gang en annen som sitter igjen med samme spørsmål. Hva må til for å hindre uegnede kjøretøy å kjøre over grensen? Nei dette var ikke en hendig ulykke. Det var et bevist valg av en transportør. Hjelp meg! Rop ut ilage meg!»

Farlige vogntog på norske veier - dette er saken:

  • Mandag 7. januar var det en alvorlig trafikkulykke i Troms. Et utenlandsk vogntog med høy fart og manglende kjetting på dekkene fikk sleng på tilhengeren, som traff en personbil i motgående kjørefelt. Sjåføren var 22 år gammel mann, som ble livstruende skadd. Torsdag 17. januar lå han fremdeles i koma ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.
  • Etter ulykken gikk mannens mor, Ramona Lind, ut på Facebook og spurte hva som må til for å hindre uegnede vogntog å krysse grensen til Norge. Flere andre pårørende engasjerte seg i saken. Den fikk bred dekning i nordnorske medier. Etter hvert kom lokale politikere på banen. Det kom krav om tiltak for å hindre ulykker med utenlandske vogntog, og mer omfattende kontroll av kjøretøy ved grensa.
  • Politiet har tatt til ordet for at de ønsker egne kjøreforskrifter for Nord-Norge.
  • Fylkesrådene for samferdsel i Nordland, Troms og Finnmark har krevd strengere grensekontroller og endring er av forskriftene.

  • Parat og Yrkestrafikkforbundet ønsker seg døgnkontinuerlig kontroll av utenlandske vogntog ved grensa.
  • Flere nordnorske selskap har gått ut i sosiale medier og kunngjort at de boikotter utenlandske vogntog.
  • Senterpartiet nasjonalt krevde strakstiltak for å hindre flere ulykker i Nord-Norge.
  • Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har iverksatt strakstiltak. Statens vegvesen har fått beskjed om å prioritere flere kontroller av kjøretøy i Nord-Norge, selv om det betyr at de må flytte på ressurser. Tollvesenet setter i gang kontroll av dekk og kjetting på tungtransport som krysser grensene i nord. Den utvidede kontrollen vil vare vinteren gjennom.
  • Tall fra SSB viser at 152 personer ble skadd og 14 personer omkom i ulykker som involverte vogntog i 2018.
  • En TØI-rapport fra 2016 viser at utenlandske vogntog har mye høyere risiko for å bli involvert i trafikkulykker en norske vogntog.
Kilder: SSB, iTromsø, Stortinget, NRK.

Glad for å bli hørt

I etterkant har hun gjort intervjuer med mange norske medier og krevd endringer.

– Jeg har fått meldinger fra veldig mange mennesker som er takknemlige for at Charlie dessverre har gitt den situasjonen vi har i Nord-Norge et ansikt og et navn. Det skjer ulykker med vogntog her hver eneste dag, har Lind tidligere sagt til ABC Nyheter.

Til NRK sier hun torsdag at hun er glad samferdselsministeren nå tar grep for å bedre situasjonen.

– Dales nye utsagn gjør meg litt tryggere. Det er viktig at han skjønner at dette ikke er noe forbigående, men en vedvarende utfordring i landsdelen vår. Og det er fint dersom de nå faktisk kan ta grep som gjør en forskjell for oss som ferdes på nordnorske veier, sier hun.

Les flere artikler om saken:

Personvernpolicy