Meny

Bomstasjoner kan erstattes av veiprising: – Rettferdig og bærekraftig

VIDEO: Dette sa NAF og OVF om representantforslagene under høringen.

Satellittbasert veiprising kan bli en realitet, når Datatilsynet nå gir grønt lys for GPS-måling. – Bompenger er en ganske uintelligent avgift, mener NAF.

Dagens bompenger kan erstattes med en avgift kalt satelittbasert veiprising, der bilistene betaler for hvor mange kilometer bilen kjører. Tirsdag var det høring i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget om saken.

To representantforslag om bompenger diskuteres i høringen. Det ene er et forslag fra KrF om å fjerne dagens ordning med bompengeinnkreving. Det andre er et forslag fra Arbeiderpartiet om å utrede veiprising til erstatning for dagens bompenger og andre driftsrelaterte bilavgifter.

Flere partier støtter forslaget om en utredning, inkludert Venstre, KrF og Senterpartiet. Det er allerede igangsatt en utredning for veiprising for tungtransport.

Aktuelt: Hva er det med bompenger som gjør folk så forbanna?

Fakta om veiprising:

  • Veiprising betyr at man erstatter bilrelaterte bruks- og kjøpsavgifter, som bompenger, drivstoffavgifter og engangsavgiften, med en kilometerbasert veiavgift.
  • Størrelsen på kilometeravgiften vil variere, og være avhengig av hvor du kjører (billigere på landet enn i byen), når på døgnet du kjører (billigere utenfor rush) og hva slags bil du kjører (lavutslippsbiler betaler mindre enn andre biler). Størrelsen på avgiften vil også være avhengig av hvilke bilrelaterte avgifter den erstatter.
  • Bilistene betaler rundt 50 milliarder i bompenger, engangsavgift, drivstoffavgifter og årsavgifter (2018), og kjører rundt 45 milliarder kilometer (2017).
  • Med veiprising vil man bruke GPS til å samle inn informasjon om hvor bilen har vært for å kunne fakturere en riktig avgift.
  • Personvern har lenge blitt løftet frem som et hinder for veiprising, men Datatilsynet opplyser til Aftenposten at de mener denne utfordringen lar seg løse.
  • Flere politiske partier ønsker å utrede veiprising.
Kilde: NAF

NAF: – Bompenger er en uintelligent avgift

NAF er blant bilforeningene som deltar på høringen. De er for en utredning av veiprising av flere grunner.

– Avgiftspolitikken for bil mangler en tydelig retning. Isteden har vi en avgiftspolitisk helgardering, sier seniorrådgiver i NAF, Thor Egil Braadland.

Han understreker at NAF er for utredningen i første omgang, for å få tallene på bordet. Organisasjonen har ikke tatt stilling til om de er for en innføring av veiprising enda. Det kommer an på utredningens konklusjon.

NAF og Norsk Bilbransjeforening håper flere avgifter kan bakes inn i veiprising, som engangsavgift, veibruksavgift og bompengeavgift.

– Engangsavgiften er en belastningsavgift, men er helt frakoblet hvor mye du bruker bilen. Det fører til at de som kjører lite bil, sponser de som kjører mye. Veibruksavgiften er avgift per liter drivstoff. Du betaler like mye om du stamper i kø i sentrum eller kjører i Folldal. Det betyr at distriktene sponser kjøring i by, mener Braadland.

Han kaller bompenger «en ganske uintelligent avgift».

– Den er skapt for de med god råd og de som bor innenfor bommen. For de som bor utenfor bomringen koster en kort tur inn til sentrum mye, mens de som bor i sentrum fra før kan kjøre gratis.

Dale: – Uaktuelt å bestemme bompenger

Datatilsynet: – Vi tror det er mulig

En innvending mot veiprising har vært at det er krevende å finne en løsning som fungerer med personvernlovgivning.Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, sa til

Aftenposten

tirsdag at han tror det er mulig å løse personvernutfordringene.Under tirsdagens høring sa han:

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet . Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet . Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Et satellittbasert system sier mye om hvordan vi lever livene våre. Det kan være utfordrende for personvernet. Hvor har vi kjørt og hvorfor har vi kjørt akkurat dit? Hvor har vi parkert og hvorfor har vi parkert akkurat der? Det er lett å se at mange andre kan være interessert i opplysninger samlet inn i et sånt system.Thon ser for seg to mulige løsninger på personvernutfordringen ved veiprising.– Dataene kan lagres lokalt i kjøretøyet, for så å sendes videre aggregert. Det vil si at man ikke kan se hvor bilisten har kjørt, men at vedkommende har kjørt og hvor langt. For eksempel kan man se at bilisten har kjørt x antall kilometer på motorvei, x antall kilometer i sentrum og x antall kilometer på fylkesvei.En annen mulighet er en elektronisk lommebok, lik et kontantkort.– Hvor bilisten betaler løpende etter hvor og hvor langt vedkommende kjører, uten at noen får vite akkurat hvor du kjører.Samleside:

Les alle sakene om bompenger her

Veiprising: – Bærekraftig og rettferdig

Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) stiller seg bak de to fremmede forslagene, med noen merknader.

– Sammensetningen av den norske bilparken er under endring, og endringene skjer svært raskt. I 2018 utgjorde ladbare biler over 50 prosent av alle nye og bruktimporterte biler. For at et avgiftssystem skal være bærekraftig, må det være fleksibelt nok til å møte denne endringen, sier Aslak Celius, politisk rådgiver i OFV.

Organisasjonen mener veiprising har potensiale til å være både bærekraftig og rettferdig.

– Det vil være bærekraftig i at de inkluderer alle de sosiale kostnadene ved bilbruken. Forurensning, men også slitasje, trafikksikkerhet og arealbruk. På denne måten unngår man å gjøre én type bilister til nullskatteytere på veiene. Det vil være rettferdig ved at man betaler for den kostnaden man faktisk påfører samfunnet ved bilbruken sin.

Oslo Høyre til sinte aksjonister: – Bompenger eneste løsning

Hvordan skal veiprising fungere?

Bilimportørenes landsforening representerer importørene av nye biler i Norge. Foreningen påpeker at begrepet veiprising i dag har flere tolkninger, og at avgiftsordningen må utredes nøye før politikere trekker noen konklusjoner.

Erik Andresen er er direktør i Bilimportørenes Landsforening. Han er spent på konklusjonen i en eventuell utredning om veiprising.
Erik Andresen er er direktør i Bilimportørenes Landsforening. Han er spent på konklusjonen i en eventuell utredning om veiprising.

– Et spørsmål er hva veiprisingsavgiften bør inkludere. Bør den omfatte bompenger, veibruksavgifter, trafikkforsikringsavgift, bypakker? Vi mener også at vi må vurdere om engangavgiften skal inn i veiprising, sier direktør i Bilimportørenes landsforeningen, Erik Andresen.

Et spørsmål er hva som skal reguleres med et slikt system.

– Skal man regulere adferd for å unngå kø, klimautslipp og lokal forurensning? Hva med trafikksikkerhet? By/land-problematikken, tid på døgnet, og så videre. Nivået på pris bør også vurderes.

Bilforeningene håper samlet at en eventuell utredning kan gi gode svar på disse spørsmålene.

Les også: Hvorfor det er store prisforskjeller mellom bomstasjoner i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund
Siste nytt
23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund
Populært