Meny

Gjett om denne bilen vakte oppsikt!

Den var jo lekker, coupé-utgaven av Ford Taunus GXL 2000 I tillegg hadde dette eksemplarer noe helt spesielt i bagasjerommet. . Foto: Frank Williksen
Den var jo lekker, coupé-utgaven av Ford Taunus GXL 2000 I tillegg hadde dette eksemplarer noe helt spesielt i bagasjerommet. . Foto: Frank Williksen

Men hva i all verden var en Data-Ford?

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler, i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gangen handler det om en Ford Taunus GXL 2000 Coupé fra 1974, heretter omtalt som Data-Forden!

Da Ford Motor Norge tidlig på 1970-tallet ville slå et slag for automatgir, ringte PR-sjef Gunnar Holm og lurte på om jeg kunne være interessert i å teste data-Forden deres på en langtur? Så ville jeg bedre forstå fordelene med automatgir.

– Jo takk, sa jeg, og noen dager senere hentet jeg bilen på Ford-importørens den gang ruvende anlegg på Kolbotn.

Data-Ford? Allerede da, før noen en gang hadde tenkt tanken på selv den mest banale kjøre-computer?

Denne påskriften vekket enorm nysgjerrighet overalt jeg kom med bilen. Foto: Frank Williksen
Denne påskriften vekket enorm nysgjerrighet overalt jeg kom med bilen. Foto: Frank Williksen

Turen tok tid!

Jo da, en stolt PR-sjef åpnet den store bakluken, og pekte på en sort boks i bagasjerommet med en mengde kontakter og ledninger på.

«Datamaskinen», som han kalte den, var på størrelse med en mindre kabin-koffert, og den skulle altså blant annet avsløre hvor mange ganger jeg clutchet og skiftet gir på en gitt strekning, samt hvor mange ganger jeg bremset. Og en hel del andre opplysninger.

Strekningen jeg valgte, ble fra Bærum til svigers i Grimstad, og dette var faktisk litt av en strekning den gangen. Tidlig på 1970-tallet var dette normalt en biltur på minst fire timer, inkludert et stopp eller to. Veikroene lå jo tett som hagl langs «Sørlandske hovedvei», og litt måtte man jo strekke på beina...

Over 2.000 girskift på 16 timer

Det jeg den gangen – i Alle Menns blad nr. 28 i 1975 - omtalte som «en kompakt registreringsenhet» talte ikke bare hvor mange ganger bestemte operasjoner ble utført, men i enkelte tilfeller også hvor lang tid som ble brukt.

Hva skulle så dette være godt for? Jo, ifølge bileier Ford Motor Norge skulle det blant annet gi svar på hvilke muskelgrupper bilføreren brukte mest, og ut fra dette kartlegge på hvilke punkter endringer kunne gjøres med størst effekt. Alle resultater munnet ut i et eneste stort argument for automatgir, spesielt for alle som kjørte relativt mye.

Testing gjennom to skift med en Oslo-taxi viste for eksempel at clutchen var blitt brukt 2.062 ganger i løpet av de 16 timene, mens bremsene var brukt 2.326 ganger og blinklyset 743 ganger. Venstre fordør var blitt åpnet 67 ganger, og effektiv gangtid for motoren var 10 timer og 25 minutter.

Det var taxi-testen.

Dette var hjertet i Data-Forden - her ble girskift, bremsing og mye mer registrert. Foto: Frank Williksen
Dette var hjertet i Data-Forden - her ble girskift, bremsing og mye mer registrert. Foto: Frank Williksen

Vi har aldri kjøpt flere gamle biler

Bremset 168 ganger

Også mine opplevelser bekreftet det samme hovedinntrykket. I løpet av 275,64 kilometer fra Sandvika til Grimstad brukte jeg clutchen/skiftet gir 217 ganger, altså nær et snitt på ett girskift pr. kjørt kilometer! Fotbremsen ble brukt 168 ganger, blinklys nøyaktig 100 ganger (mange forbikjøringer, sikkert!), lyshornet 5 ganger og starteren 9.

I min reportasje i Alle Menn understreket jeg for øvrig at «bilens klart sportslige egenskaper ble undertrykt til de grader for å få representative tall.»

Så skal det tilføyes at det var mange omstendigheter som gjorde en slik kjøretur helt annerledes i 1975 enn i dag. Veiene var, etter vår tids målestokk, elendige. De var smale og svingete, og det gikk bakke opp og bakke ned hele veien mer og mindre. Gjennomsnittsfarten var lav, det var få og sjeldne muligheter for forbikjøringer så det ble mange og lange strekninger i lav hastighet.

Det var ikke uten grunn mange av oss kalte E18 «Sørlandske hovedsti»…

Mange var skeptisk

Datidens bensinmotorer hadde langt mer beskjedent dreiemoment enn dagens, så man skulle ikke miste for mye turtall før det måtte gires ned.

Summen av begrensninger førte altså til tallrike girskift, og at også jeg lot meg overbevise av Fords argumentasjon om automatgirkassens fordeler.

Midt på 1970-tallet var det likevel svært få som valgte automatgir. En viktig årsak til dette, var høye pristillegg, men folk flest var dessuten litt skeptiske til denne teknologien. Mange mente at automatgir var en klar ulempe på vinterføre. Dessuten økte bensinforbruket, samtidig som akselerasjonen ble noe langsommere.

Ford Sierra: Tro det eller ei - nå er den veteranbil

Mer fokus på trafikken rundt bilen

I tillegg var det mange som hevdet at «det ikke ville være noe morsomt å kjøre bil lenger, dersom venstrebens/høyrehånds-gymnastikken forsvinner», slik det sto i artikkelen.

Ford argumenterte med mulige langtidsskader som en viktig begrunnelse for å gå over til automatgir: «Spesielt for folk som kjører noe mer enn gjennomsnittet, gir clutchen en uforholdsmessig stor belastning på bestemte muskelgrupper i venstre ben,» ble det hevdet.

Et atskillig viktigere og langt mer saklig argument til fordel for automatikken var nok at automatgir gir bilføreren en helt annen mulighet til å ha fullt fokus på trafikken omkring seg.

Bilkjøring enklere og riktigere

Etter den kvikke og kjøreglade coupe-modellen med telleverk og manuell girkasse, var det rett over i en Taunus 1600 L sedan med nettopp automatgir for selv å oppleve forskjellen. Og den var stor:

«Alle tvil ble gjort til skamme. Bilen sjaltet mykt og glidende, og skiftet – slik automatikk gjør – på de nøyaktig riktige tidspunkter i henhold til belastning og turtall. Trengtes det et ekstra krafttak, kjører man gasspedalen i bunn – «kick-down» - og får umiddelbar reaksjon – ned et gir, og kraftig økning i fraspark. Jeg er ikke i tvil om at automatikken utnytter bilens ressurser på en helt annen og mer effektiv måte. Det er – kort sagt – bilkjøring gjort mye enklere og mye riktigere», skrev jeg blant annet den gangen, for drøyt 43 år siden.

Automatgir er ikke mindre riktig i dag!

38 år gammel - men nesten som ny!

Nærmere literen på mila

Og bilen, Data-Forden, var altså en 2-dørs Taunus GXL 2000 Coupé med 2,0 liter 4-sylindret bensinmotor med 98 hk og maks dreiemoment 154 Nm ved 3.500 omdreininger. Girkassen var 4-trinns manuell. Toppfarten var oppgitt til 170 km/t, og 0-100 km/t gikk på 11,8 sekunder.

Del

GXL kunne dessuten leveres med 2,3 liter V6-motor med 108 hk, men med bare marginalt bedre ytelser enn 2-literen.

Bensinforbruket oppga Ford til 0,85 – 1,02 liter pr. mil for Taunus-modellene, varierende med motor og versjon. For 2000 GXL vil jeg tro tallet lå rundt 0,95 l/mil.

13-tommere, ja…

I coupé-versjon var bilen 4.267 mm lang, 1.708 mm bred og 1.300 mm høy. Akselavstanden var 2.578 mm. Egenvekt inkludert fører var 1.130 kg, og tillatt totalvekt var 1.515 kg. En bil av tilsvarende størrelse i dag har en egenvekt ikke langt unna 1975-modellens tillatte totalvekt. Dette forteller mye om hva som er tilført av blant annet sikkerhetssystemer gjennom årene.

Noe annet som forteller mye om utvikling, er dimensjonene på hjul og dekk. Pressede stålfelger var nærmest en selvfølge den gang, og på en GXL 2000 var dette 5 ½ J x 13 sportsfelger for 185/70 HR 13 dekk.

Instrumenteringen i 1975-Taunusen var enkel og oversiktlig.
Instrumenteringen i 1975-Taunusen var enkel og oversiktlig.

Bagasjerommet slukte 495 liter.

Luksus-utstyrt!

GXL-utgaven av Ford Taunus var en forsmak på Ghia-, og i dag Vignale-versjonene. Den var med andre ord ekstra velutstyrt.

I 1975 betød det blant annet detaljer som vinyltak, brede gummibeskyttelseslister langs sidene, luksuriøst teppe på gulvet og nedre del av dører(!), ekte treinnfellinger i dashbord og dører, kartlommer i ryggen på forsetene, konsoll med klokke, lærtrukket ratt, to-tone horn, sportsfelger og ekstra lydisolering!

Ikke småtterier, altså. Så var da også dette en bil mange ønsket seg den gangen.

Fant bilsamling til 100 mill på bestefars bondegård!

--

Denne saken har tidligere vært publisert hos broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år
Siste nytt
22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år
Populært