Gjett om denne bilen vakte oppsikt!

Den var jo lekker, coupé-utgaven av Ford Taunus GXL 2000 I tillegg hadde dette eksemplarer noe helt spesielt i bagasjerommet. . Foto: Frank Williksen
Den var jo lekker, coupé-utgaven av Ford Taunus GXL 2000 I tillegg hadde dette eksemplarer noe helt spesielt i bagasjerommet. . Foto: Frank Williksen

Men hva i all verden var en Data-Ford?

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler, i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gangen handler det om en Ford Taunus GXL 2000 Coupé fra 1974, heretter omtalt som Data-Forden!

Da Ford Motor Norge tidlig på 1970-tallet ville slå et slag for automatgir, ringte PR-sjef Gunnar Holm og lurte på om jeg kunne være interessert i å teste data-Forden deres på en langtur? Så ville jeg bedre forstå fordelene med automatgir.

– Jo takk, sa jeg, og noen dager senere hentet jeg bilen på Ford-importørens den gang ruvende anlegg på Kolbotn.

Data-Ford? Allerede da, før noen en gang hadde tenkt tanken på selv den mest banale kjøre-computer?

Denne påskriften vekket enorm nysgjerrighet overalt jeg kom med bilen. Foto: Frank Williksen
Denne påskriften vekket enorm nysgjerrighet overalt jeg kom med bilen. Foto: Frank Williksen

Turen tok tid!

Jo da, en stolt PR-sjef åpnet den store bakluken, og pekte på en sort boks i bagasjerommet med en mengde kontakter og ledninger på.

«Datamaskinen», som han kalte den, var på størrelse med en mindre kabin-koffert, og den skulle altså blant annet avsløre hvor mange ganger jeg clutchet og skiftet gir på en gitt strekning, samt hvor mange ganger jeg bremset. Og en hel del andre opplysninger.

Strekningen jeg valgte, ble fra Bærum til svigers i Grimstad, og dette var faktisk litt av en strekning den gangen. Tidlig på 1970-tallet var dette normalt en biltur på minst fire timer, inkludert et stopp eller to. Veikroene lå jo tett som hagl langs «Sørlandske hovedvei», og litt måtte man jo strekke på beina...

Over 2.000 girskift på 16 timer

Det jeg den gangen – i Alle Menns blad nr. 28 i 1975 - omtalte som «en kompakt registreringsenhet» talte ikke bare hvor mange ganger bestemte operasjoner ble utført, men i enkelte tilfeller også hvor lang tid som ble brukt.

Hva skulle så dette være godt for? Jo, ifølge bileier Ford Motor Norge skulle det blant annet gi svar på hvilke muskelgrupper bilføreren brukte mest, og ut fra dette kartlegge på hvilke punkter endringer kunne gjøres med størst effekt. Alle resultater munnet ut i et eneste stort argument for automatgir, spesielt for alle som kjørte relativt mye.

Testing gjennom to skift med en Oslo-taxi viste for eksempel at clutchen var blitt brukt 2.062 ganger i løpet av de 16 timene, mens bremsene var brukt 2.326 ganger og blinklyset 743 ganger. Venstre fordør var blitt åpnet 67 ganger, og effektiv gangtid for motoren var 10 timer og 25 minutter.

Det var taxi-testen.

Dette var hjertet i Data-Forden - her ble girskift, bremsing og mye mer registrert. Foto: Frank Williksen
Dette var hjertet i Data-Forden - her ble girskift, bremsing og mye mer registrert. Foto: Frank Williksen

Vi har aldri kjøpt flere gamle biler

Bremset 168 ganger

Også mine opplevelser bekreftet det samme hovedinntrykket. I løpet av 275,64 kilometer fra Sandvika til Grimstad brukte jeg clutchen/skiftet gir 217 ganger, altså nær et snitt på ett girskift pr. kjørt kilometer! Fotbremsen ble brukt 168 ganger, blinklys nøyaktig 100 ganger (mange forbikjøringer, sikkert!), lyshornet 5 ganger og starteren 9.

I min reportasje i Alle Menn understreket jeg for øvrig at «bilens klart sportslige egenskaper ble undertrykt til de grader for å få representative tall.»

Så skal det tilføyes at det var mange omstendigheter som gjorde en slik kjøretur helt annerledes i 1975 enn i dag. Veiene var, etter vår tids målestokk, elendige. De var smale og svingete, og det gikk bakke opp og bakke ned hele veien mer og mindre. Gjennomsnittsfarten var lav, det var få og sjeldne muligheter for forbikjøringer så det ble mange og lange strekninger i lav hastighet.

Det var ikke uten grunn mange av oss kalte E18 «Sørlandske hovedsti»…

Mange var skeptisk

Datidens bensinmotorer hadde langt mer beskjedent dreiemoment enn dagens, så man skulle ikke miste for mye turtall før det måtte gires ned.

Summen av begrensninger førte altså til tallrike girskift, og at også jeg lot meg overbevise av Fords argumentasjon om automatgirkassens fordeler.

Midt på 1970-tallet var det likevel svært få som valgte automatgir. En viktig årsak til dette, var høye pristillegg, men folk flest var dessuten litt skeptiske til denne teknologien. Mange mente at automatgir var en klar ulempe på vinterføre. Dessuten økte bensinforbruket, samtidig som akselerasjonen ble noe langsommere.

Ford Sierra: Tro det eller ei - nå er den veteranbil

Mer fokus på trafikken rundt bilen

I tillegg var det mange som hevdet at «det ikke ville være noe morsomt å kjøre bil lenger, dersom venstrebens/høyrehånds-gymnastikken forsvinner», slik det sto i artikkelen.

Ford argumenterte med mulige langtidsskader som en viktig begrunnelse for å gå over til automatgir: «Spesielt for folk som kjører noe mer enn gjennomsnittet, gir clutchen en uforholdsmessig stor belastning på bestemte muskelgrupper i venstre ben,» ble det hevdet.

Et atskillig viktigere og langt mer saklig argument til fordel for automatikken var nok at automatgir gir bilføreren en helt annen mulighet til å ha fullt fokus på trafikken omkring seg.

Bilkjøring enklere og riktigere

Etter den kvikke og kjøreglade coupe-modellen med telleverk og manuell girkasse, var det rett over i en Taunus 1600 L sedan med nettopp automatgir for selv å oppleve forskjellen. Og den var stor:

«Alle tvil ble gjort til skamme. Bilen sjaltet mykt og glidende, og skiftet – slik automatikk gjør – på de nøyaktig riktige tidspunkter i henhold til belastning og turtall. Trengtes det et ekstra krafttak, kjører man gasspedalen i bunn – «kick-down» - og får umiddelbar reaksjon – ned et gir, og kraftig økning i fraspark. Jeg er ikke i tvil om at automatikken utnytter bilens ressurser på en helt annen og mer effektiv måte. Det er – kort sagt – bilkjøring gjort mye enklere og mye riktigere», skrev jeg blant annet den gangen, for drøyt 43 år siden.

Automatgir er ikke mindre riktig i dag!

38 år gammel - men nesten som ny!

Nærmere literen på mila

Og bilen, Data-Forden, var altså en 2-dørs Taunus GXL 2000 Coupé med 2,0 liter 4-sylindret bensinmotor med 98 hk og maks dreiemoment 154 Nm ved 3.500 omdreininger. Girkassen var 4-trinns manuell. Toppfarten var oppgitt til 170 km/t, og 0-100 km/t gikk på 11,8 sekunder.

Del

GXL kunne dessuten leveres med 2,3 liter V6-motor med 108 hk, men med bare marginalt bedre ytelser enn 2-literen.

Bensinforbruket oppga Ford til 0,85 – 1,02 liter pr. mil for Taunus-modellene, varierende med motor og versjon. For 2000 GXL vil jeg tro tallet lå rundt 0,95 l/mil.

13-tommere, ja…

I coupé-versjon var bilen 4.267 mm lang, 1.708 mm bred og 1.300 mm høy. Akselavstanden var 2.578 mm. Egenvekt inkludert fører var 1.130 kg, og tillatt totalvekt var 1.515 kg. En bil av tilsvarende størrelse i dag har en egenvekt ikke langt unna 1975-modellens tillatte totalvekt. Dette forteller mye om hva som er tilført av blant annet sikkerhetssystemer gjennom årene.

Noe annet som forteller mye om utvikling, er dimensjonene på hjul og dekk. Pressede stålfelger var nærmest en selvfølge den gang, og på en GXL 2000 var dette 5 ½ J x 13 sportsfelger for 185/70 HR 13 dekk.

Instrumenteringen i 1975-Taunusen var enkel og oversiktlig.
Instrumenteringen i 1975-Taunusen var enkel og oversiktlig.

Bagasjerommet slukte 495 liter.

Luksus-utstyrt!

GXL-utgaven av Ford Taunus var en forsmak på Ghia-, og i dag Vignale-versjonene. Den var med andre ord ekstra velutstyrt.

I 1975 betød det blant annet detaljer som vinyltak, brede gummibeskyttelseslister langs sidene, luksuriøst teppe på gulvet og nedre del av dører(!), ekte treinnfellinger i dashbord og dører, kartlommer i ryggen på forsetene, konsoll med klokke, lærtrukket ratt, to-tone horn, sportsfelger og ekstra lydisolering!

Ikke småtterier, altså. Så var da også dette en bil mange ønsket seg den gangen.

Fant bilsamling til 100 mill på bestefars bondegård!

--

Denne saken har tidligere vært publisert hos broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Markusplassen stengt på grunn av flom10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 Småbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier
Siste nytt
14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseMarkusplassen stengt på grunn av flom10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43PengerSmåbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier
Populært