Meny

Så bra er den nye elbil-bestselgeren

Kia Niro har nå kommet i en tredje variant – nemlig den helelektiske og da er ikke vi nordmenn vonde å be ... Mange tusen venter på e-Niro. Vi har kjørt den.
Kia Niro har nå kommet i en tredje variant – nemlig den helelektiske og da er ikke vi nordmenn vonde å be ... Mange tusen venter på e-Niro. Vi har kjørt den.

Test: Kia e-Niro er ikke spennende, men leverer varene.

Kia var tidlig ute med elbil. Soul er allerede en kjent og kjær modell på norske landeveier. Den kommer om kort tid i en helt ny versjon.

Men Kia er foroverlente og har mye nytt, spennende og framtidsrettet på gang. Den nærmeste nyheten derfra nå er en bil som svært mange nordmenn venter på. Nemlig den elektriske Kia Niro. Som da heter e-Niro.

Hva her vi her?

Niro hilste vi på første gang i 2016, som vanlig hybrid. Året etter dukket den opp som ladbar hybrid og helt på tampen av dette året som helt elektrisk. Det vil si at dette er den eneste crossoveren i C-segmentet som byr på så mange ulike drivlinjer.

Vi kjenner igjen grunnformen på e-Niro fra tidligere, men Kia harl gjort en god del tilpasninger på den elektriske utgaven. Det mest iøynefallende er den manglende grillen, men også nye aerodynamiske felger, andre fagertrekk foran og bak, andre kjørelys og blå dekordetaljer. Også innvendig er den noen endringer, mer om det senere.

Elbilvarianten av Niro skiller seg ikke mye fra de andre variantene. Drivlinjen er den klart største forskjellen.
Elbilvarianten av Niro skiller seg ikke mye fra de andre variantene. Drivlinjen er den klart største forskjellen.

En ting plager fortsatt mange elbil-eiere

Hvordan er den å kjøre?

Med 204 elektriske hestekrefter er det overraskende godt skyv i den ellers litt anonyme og ikke spesielt sporty crossoveren. Styringen er lett, men ikke veldig presis. Fjæringen er fast, men allikevel komfortabel og bilens egenskaper må beskrives som trygge og gode, mer enn sportslige og spennende. Det passer den folkelige og ujålete crossoveren godt.

Til Norge har man, i alle fall så langt, valgt å kun ta inn toppmodellen. Det er jo stort sett den alle nordmenn kjøper uansett.

Det betyr raust utstyrsnivå, som vi er vant til fra Kia. Slik som oppvarmet ratt og seter. Setene her også ventilasjon og skinninteriør er standard i Norge. De norske bilene får også varmepumpe som standard. Den er utstyrt med fire ulike kjøreprogram – alt etter underlaget du kjører på, stor (8-tommer) infotainment-skjerm med både navigasjon og alle mulige tilkoblingsmuligheter, som Apple CarPlay osv.

I e-Niro er den tradisjonelle girspaken erstattet av en dreie-bryter med P, D og R. Enkelt, greit og intuitivt. Akkurat det litt enkle preger også materialvalget om bord. Det er en del ikke altfor påkostede materialer innvendig, noe som trekker helhetsinntrykket litt ned.

Rekkevidden er svært god. Vi snakker om 455 kilometer og under vår testkjøring på franske landeveier, motorveier og forsåvidt også fjellveier, i sommertemperatur, er energiforbruket behagelig lavt. Dette lover godt!

En ting kan gjøre elbilene billigere de neste årene

Bagasjerommet er en familiebil verdig med sine 451 liter.
Bagasjerommet er en familiebil verdig med sine 451 liter.

Hvordan er plassen?

Plassen i forsetene er veldig god, setene byr på brukbart med støtte sideveis, mens langbeinte nok vil etterlyse litt mer støtte under lårene. Førerplassen oppleves som ganske konservativ, men lettbetjent og man har godt utsyn. Ettersom dette er en crossover er også sittestillingen en del høyere enn i en tradisjonell stasjonsvogn.

Også i baksetet et plassen helt grei, selv for voksne og det er enkelt å komme både ut og inn. Men en ting reagerer vi litt på. For når du sitter inne i bilen er det laaangt bort til dørhåndtaket . Er man kort i armene, må man nesten ta med seg døra på vei inn i bilen. Dette gjelder både foran og bak. Det er langt på vei en liten konstruksjonstabbe som trekker et ellers hederlig inntrykk noe ned.

Bagasjerommet svelger unna anstendige 451 liter. Dette gjør Kia e-Niro til en dugende familiebil om plassbehovet ikke er enormt.

Tilhengerfeste er noe mange nordmenn etterspør. Kia tester i disse dager, etter påtrykk fra nordmenn, om dette kan la seg ordne. At bilen takler det er det liten tvil om, men det vil så klart gå ut over rekkevidden. Testene som er gjort på sommeren virker lovende med tanke på dette. Vinter-tester gjenstår. Ettersom en ny typegodkjenning i så fall må til, er det nok lite sannsynlig at dette kan ettermonteres på de første bilene som leveres, men man skal aldri si aldri …

Se – de har gjort muskelbilen elektrisk

Interiøret er funksjonelt og greit, men kanskje litt konservativt.
Interiøret er funksjonelt og greit, men kanskje litt konservativt.

Går den bra?

Ja – absolutt. Med 204 elektriske hestekrefter så går den veldig bra til og med. Bilen er både kvikk og rask. Gir man full gass i 40-50 km/t ut på motorveien, så spinner forhjulene om asfalten er våt…

Rekkevidden er som nevnt oppgitt til 455 kilometer og bilen har et lavt energiforbruk, så at man reelt har 400 kilometers rekkevidde under gunstige forhold er det liten tvil om. Det finnes allerede tester hvor bilen har blitt kjørt over 500 kilometer, men det er da neppe med vanlig daglig blandet kjøring. Dessuten er ladehastigheten god.

Digitale instrumenter forteller hvor lang rekkevidde du har igjen og hvor langt det er til nærmeste ladestasjon. En liten gimmick er at den også viser og hvor mange kilo CO2 du har spart atmosfæren for, sammenlignet en bensinbil.

Dette kan bli en utfordring for mange elbil-eiere

Kia e-Niro er en crossover – altså noe midt i mellom en SUV og en stasjonsvogn. Den har ikke firehjulsdrift.
Kia e-Niro er en crossover – altså noe midt i mellom en SUV og en stasjonsvogn. Den har ikke firehjulsdrift.

Finest utenpå eller innvendig?

Både det utvendige og det innvendige designet på Niro består av konservative, folkelig og ujålete linjer. Helt på grensen til litt kjedelig. Det er lite som appellerer til bil-lidenskapen og det lekne her. Bilen virker til å være designet for de som er mer opptatt av det rent praktiske og fornuftige, framfor de som er ute etter en ”se på meg-bil”. De kundene er det overraskende mange av. .

Vi synes vel allikevel at Kia kunne dratt på noe mer her. Dette er litt i overkant traust, etter vår mening. Men det har jo null praktisk betydning for bilens bruks- og nytteverdi. Det er jo det viktigste, tross alt.

Innvendig har man en god skjerm, med en navigasjon som fungerer godt. Varmeapparat-betjeningen er tradisjonell, med trykknapper på en rekke på midtkonsollen. Derfra styrer man også andre funksjoner. Det er store, gode og lettleste instrumenter og en del informasjon er samlet i instrumenthuset også.Det finnes noen knapper, delvis skjult, på høyre side av rattet også. Den tradisjonelle girspaken er byttet ut med en stor vri-bryter med R, D og P. Og under denne har man godt med lagringsplass. Det finnes induktiv lader for mobil og flere ulike strømuttak og tilkoblingsmuligheter.

Bilen er både praktisk, fornuftig og enkel i bruk. Dessuten er den utstyrt med mange sikkerhets- og assistansesystemer. Slik sett framstår den som relativt moderne. Men dette med litt enkle og billige materialer og det konservative designet gjør at alt det som er bra med bilen, og det er det aller meste, ikke helt kommer til sin fulle rett.

Utvendig har den fått full-LED frontlys og ellers bare noen detaljer som skiller elbilvarianten fra de andre bilene i Niro-familien. Blå detaljer både utvendig og innvendig er unikt for el-varianten av e-Niro.

Mobilen blir den nye bilnøkkelen

Ikke noen grill, men en ladeluke, andre kjørelys, andre felger og noen blå detaljer er det som skiller e-Niro fra de øvrige Niro-modellene utvendig.
Ikke noen grill, men en ladeluke, andre kjørelys, andre felger og noen blå detaljer er det som skiller e-Niro fra de øvrige Niro-modellene utvendig.

Konklusjon:

Kia e-Niro:

Motor: Elektrisk.

Batteri: 64 kWt.

Effekt: 204 hk / 395 Nm.

0-100 km/t: 7,8 sek.

Toppfart: 167 km/t.

Forbruk: 1,59 kW/mil.

L - H - B: 438 - 156 - 181 cm.

Bagasjerom: 451 liter.

Pris: 377.000 kroner.

Vi opplever Kia e-Niro som en helt streit, elektrisk familiebil. Interiøret oppleves ikke som topp moderne, designet er ikke akkurat råspennende, og kjøreegenskapene komfortable og forutsigbare, men uten å skape det helt store engasjementet.

Hvorfor skal man velge Kia e-Niro da? Jo – de gode grunnene til å velge denne er først og fremst de du ikke ser. Slik som pris, plass, rekkevidde, driftsikkerhet og gode garantier. Fornuftige og gode argumenter alle sammen. Det skal man ikke kimse av. Tusenvis venter på denne bilen.

Dessuten er det, enn så lenge, ingen andre elbiler, som byr på den samme "pakka" til denne prisen. Kia e-Niro er rett og slett et fornuftig bilkjøp.

Den største ulempen med bilen er rett og slett ventetiden. Den er fort på to år. En fattig trøst er at det ikke er så mye bedre hos mange av konkurrentene...

Sjekk ut: Se flere helt ferske elbilnyheter her

Nå kommer en helt ny Kia Soul
Kia Niro plug-in hybrid: Lett å være tilhenger
Kia e-Niro får imponerende lang rekkevidde

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:13 Titusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning
Siste nytt
13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:13NorgeTitusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning
Populært