Meny

Råtøff bil – men i Norge blir den neppe noen suksess

Test: Ikke den vinneroppskriften den en gang var.

Til tross for en allerede velutviklet modellrekke med stor spenn og variasjon, har Audi funnet plass til en helt ny modell. Nemlig SUV-en Audi Q8. Det skal være den nye toppmodellen i SUV-segmentet. Over Q7 – som er fysisk større. Q8 betegnelsen lurer oss dermed ikke så rent lite og skaper forvirring i det ellers logisk oppbygde tall-systemet til Audi.

Den er på sett og vis større både i pris og betegnelse og image – men allikevel mindre. Rent fysisk.

Hva er dette?

Audi Q7 har vært og er en stor suksess for Audi. Faktisk så stor at de har tatt sjansen på å lage enda en bil i den litt snobbete enden av SUV-skalaen. Som de altså kaller Q8. Den skal være et litt mer bøst, sporty, friskere og kulere alternativ til den litt sedate, men veldig praktiske Q7.

Enn så lenge kommer Q8 i en eneste variant. Nemlig 50 TDI, noe som i praksis betyr 3-liters dieselmotor på 260 hestekrefter og en pris som starter på godt og vel 1,1 millioner kroner. Før utstyr – og utstyr er noe man skal og bør ha i dette segmentet. Hvilket får prisen til å skyte ytterligere i været.

Les mer om vårt første møte med Audi Q8 her:

Front med stor aggressiv grill i kjent Audi-stil. På Q8 er den større enn vanlig ...
Front med stor aggressiv grill i kjent Audi-stil. På Q8 er den større enn vanlig ...

Hvordan er den å kjøre?

For å si det slik: Å kjøre denne bilen oppleves ikke akkurat som noen straff. Det er vel heller ikke meningen. Man setter seg opp i bilen, kupeen oppleves som romslig og bred, sportssetene er store og komfortable. Interiøret er inspirert av personbil-toppmodellen Audi A8. Motoren starter med en grov eksoslyd og gir umiddelbart en følelse av at her har du krefter nok.

På veien forsterkes følelsen av krefter og komfort. Q8 er lavere og bredere enn Q7, men kortere. Q8 oppleves som en real kjøremaskin. Bilen er utstyrt med adaptiv luftfjæring og firehjulsstyring. Grove dimensjoner til tross er den lettkjørt og stabil.

Styringen er lett, men ikke sportsbil-presis og vekten på 2.145 kilo merkes også når man kommer inn i svingene i for god fart. Den krenger litt, selv om grepet fra de store 22-tommers hjulene, som er tilleggsutstyr, gjør det hele udramatisk.

Selvfølgelig er den utstyrt med Audi Drive Select som gjør at du kan velge kjøreprogram som passer både underlag og humør. Quattro firehjulsdrift sikrer god framkommelighet og bilen kan heves opptil 9 centimeter på luftfjæringen om du roter deg ut i ulendt terreng.

Ytelsene er det lite å si på. Du har kreftene du trenger, men vi stusser noen ganger over 8-trinns tiptronic-girkassa. Det virker som innimellom fomler litt med finne ut hvilket gir den skal velge. Det er både rart og irriterende.

Flere og flere nordmenn realiserer bildrømmen sin

Plassen og komforten i forsetene er upåklagelig.
Plassen og komforten i forsetene er upåklagelig.

Hvordan er plassen?

Den mangler bare et par centimeter på å være fem meter lang, så at plassen er god overrasker neppe stort. I motsetning til Q7, kan ikke Q8 leveres med en tredje seterad og syv sitteplasser. Men de fem som får plass i Q8 har liten grunn til å klage. Plassen er ikke bare god, men svært god for de om bord her.

Det gjelder også bagasjeplassen. Selv om bilen er syv centimeter kortere enn Q7 og designteamet har fokusert mest på det visuelle og sporty, skal du få med rause 609 liter bagasje her. Det holder for de aller, aller fleste.

Det er allikevel 161 liter mindre enn Q7, som til gjengjeld har så stort bagasjerom at du bør ha kart og kompass for å navigere rundt i det.

Her kommer enda en lekker elbil fra Audi

Her ses den coupeaktige taklinjen godt. Den gjør Q8 til en mer sporty variant enn de tradisjonelle SUV-ene.
Her ses den coupeaktige taklinjen godt. Den gjør Q8 til en mer sporty variant enn de tradisjonelle SUV-ene.

Går den bra?

Som nevnt så leveres den bare med ett motoralternativ enda. Men ryktene sladrer om en ladbar hybrid neste år.

Foreløpig forholder vi oss til en V6 diesel på 3 liter, 286 hestekrefter og hele 600 Nm. i moment. Tallenes tale er klar – klart dette flytter seg! 0-100 km/t går unna på 6,3 sekunder og toppfarten er 245 km/t.

Det burde holder godt ut av lyskryss, til forbikjøringer og til å trekke henger om du har det behovet. For, ja – bilen går bra, i alle fall når den litt lunefulle girkassa vil og treffer riktig gir.

Forbruket er oppgitt til 0,66 l/mil ved blandet kjøring. Det synes vi absolutt er innafor med tanke på fysisk størrelse, ytelser og ikke minst med tanke på at doningen vier 2.145 kilo.

Rent kjøremessig er Q8 og Q7 nesten overraskende like.

Fem gode grunner til å velge dieselbil

Førermiljøet er elegant og moderne.
Førermiljøet er elegant og moderne.

Finest utenpå eller inni?

Audi er gode på design. Det gjelder både utenpå og inni bilene. De har funnet sitt formspråk og kjører på det. Dog noe videreforedlet på hver nye generasjon. Audi Q8 følger i stor grad dette også.

Det minner ikke så rent lite om det som Range Rover gjorde da de lanserte Sport-utgaven i sin tid. Den var veldig lik Vogue- Langt mer sporty og tøffere, men ikke like praktisk.

Det er jo det samme her med den nye Q8 og den litt mer satte og større Q7.

Vi mener Audi har lyktes svært godt med linjeføringen på Q8. Langt bedre enn på Q7, som etter vår oppfatning er omtrent like spennende som en porsjon havregrøt.

Q8 er mer særegen, mer spennende og både takbuen og bakstussen med den sterkt lutende bakruta ser veldig bra ut. De store 22-tommers hjulene (tilleggsutstyr) kler også bilen veldig godt.

Innvendig minner den, som nevnt, om nye A8 og A7. Det er lekkert, moderne og stilig med mye glass, flere skjermer og virtuell cockpit og alle de oppkoblingsmulighetene du har bruk for, og vel så det.

Setene er ikke bare gode å sitte i. De ser, som resten av interiøret, bra ut også. Den er rett og slett flott innvendig. Vi mener den er enda litt finere inni enn utenpå.​

Les også: Dette er Audis viktigste bil gjennom tidene

Plassen ombord i Q8 er det lite å utsette på.
Plassen ombord i Q8 er det lite å utsette på.

… og konklusjonen er?

Audi Q8:

Motor: 3-liter V6 diesel.

Effekt: 286 hk / 600 Nm.

0-100 km/t: 6,3 sek.

Toppfart: 240 km/t.

Forbruk: 0,66 l/mil.

L - H - B: 499 - 170 - 199 cm.

Bagasjerom: 606 liter.

Pris fra: 1.130.000 kr.

Pris testbil: 1.471.810 kr.

Dette er uten særlig tvil den nye drømmebilen til alle Audi-entusiaster. Dem er det som kjent ikke så rent få av.

Bilen tøff, brautende og med en litt sporty snert. En kombinasjon som i sin tid fungerte fint for allerede nevnte Range Rover Sport. Men det er over ti år siden.

Selv om dette med litt godvilje er en slags mildhybrid, er den ingen miljøbil. Vi tror derfor at dette ikke lenger er den vinneroppskriften det en gang var.

Bilen er det lite feil med. Den er fin som snus, den. Det er bare at tiden for å kjøre på utdødde dinosaurer som har ligget på havets bunn de siste noen titusener av år, nå er i ferd med å gli forbi.

Vi tror derfor ikke at nordmenn vil gå mann av huse for å kjøpe denne. Men salget vil trolig få en oppsving når den ladbare hybriden kommer.​

Les også: Dette bør du vite om Audis nye elektriske familie-SUV

Audi SQ7: Denne finnes det bare én av i Norge
Superbilen Audi R8 delt i to etter dramatisk kollisjon
Audi Q7: Brukt SUV-råskinn – sjekk prisen nå

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 TV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Stans i togtrafikken på ubestemt tid etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40 Konradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32 Syklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15 Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12 USAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France
Siste nytt
13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeTV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeStans i togtrafikken på ubestemt tid etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40SportKonradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32NorgeSyklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15VerdenIrans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12VerdenUSAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France
Populært