Vi testet – kjørte halvparten av turen på strøm

Toyotas fullhybrid-teknologi er en brukervennlig løsning
Toyotas fullhybrid-teknologi er en brukervennlig løsning

Tok utfordringen fra bilselgeren.

Da Toyota lanserte sin første Prius hybrid i 1997, var den japanske giganten en pionér på alternative drivlinjer. Mange hadde muntre kommentarer til den litt pussige sedanen, som i begynnelsen mest ble sett på som en raritet.

I dag er det ingen som ler lenger. Toyotas fullhybrid-teknologi er en brukervennlig løsning. Den kombinerer en bensinmotor og en elektrisk motor med generator og batteripakke. Systemet er selvladende, her er det ingen ladekabel å tenke på – bilen lader batteriet fortløpende mens du kjører.

Teknologien er videreutviklet og foredlet til det som i dag er fjerde generasjon, og 20 års erfaring har blant annet vist svært høy driftssikkerhet. Derfor tilbyr Toyota i dag alle sine personbilmodeller med hybrid drift, og konsernet har for lengst passert de første 10 millioner hybrid-biler i drift.

Likevel er det få andre som satser på tilsvarende teknologi, bortsett fra Hyundai, Honda og Suzuki. Nesten alle andre har valgt å gå for ladbare hybrider.

I rute til CO2-utslippsmålet i 2020

Toyota står imidlertid på sitt, og et viktig poeng i markedsføringen nå, er at en Toyota hybrid går på strøm halvparten av tiden. Dette betyr lave forbrukstall – og lave utslipp.

Det sier også noe at blant de store bilprodusentene er det Toyota som ser ut til å ha best kontroll på å nå målet om gjennomsnittlig utslipp fra hele bilparken på 95 gram/km innen 2020.

Dette er testbilen - en Toyota C-HR fullhybrid. Foto: Frank Williksen
Dette er testbilen - en Toyota C-HR fullhybrid. Foto: Frank Williksen

Fjerde generasjon hybrid

Nylig snakket jeg med salgssjef Lars Tore Kalager hos Toyota-forhandleren i Drammen. Der går det veldig bra for tiden. En av årsakene ligger nok i kundenes egentesting av hybrid-påstanden:

– Vi ble lei av alle spørsmålene om Toyota «har sovet i timen», siden vi hverken har elbiler eller mange ladbare hybrider, sier Kalager til Broom.

– Sannheten er jo det motsatte. Fullhybrid er en effektiv, alternativ drivlinje, og man må ikke glemme at mens veldig mange andre holder på med sin første generasjon av elbiler og ladehybrider, er vi godt inne i fjerde generasjon av vår teknologi.

Slik ser testturen vår med Toyota C-HR ut.
Slik ser testturen vår med Toyota C-HR ut.

0,31 liter på mila

– For å gi folk sjansen til å teste teknologien selv, har vi laget en testrute – og utfordrer kundene til å prøve seg i denne. Tallet vi bruker i markedsføringen er et gjennomsnitt av kundetestene, som altså er 50 prosent av tiden med kjøring på strøm.

– Bli med, skal du se, sa Kalager – og Brooms medarbeider takket ja.

Den valgte testrunden på ca. 20 kilometer går i flatt terreng, med en blanding av 50-, 60- og 70-soner, ispedd litt veiarbeid og noen lyskryss.

Lars Tore Kalager er en dreven hybridsjåfør, det viser fasit etter turen:

Testbilen, en Toyota C-HR, gikk på strøm hele 71 prosent av tiden, og hadde et bensinforbruk på 0,31 l/mil.

Toyota Rav4 Hybrid: Den største nyheten kan du nesten ikke se

Fokus på energibruken

– Det var deg, men hva tror du skjer hvis jeg, som ikke har spesiell øvelse i å kjøre en slik hybrid effektivt tar bilen på en litt lengre strekning med mer krevende topografi, spør jeg.

– Du får prøve da, svarte Kalager, og dagen etter står den samme Toyota C-HR klar og venter.

Å kjøre en Toyota hybrid er, som stadig flere vet, ikke særlig forskjellig fra å kjøre en hvilken som helst bensin- eller dieselbil. I likhet med mange andre med trinnløst automatgir får man også her en hørbar turtallsjaging når man gir ekstra gass for å komme opp i marsjfart.

Mest forskjellig er instrumentene, der man har mye fokus på energibruken, og med et øyekast ser om man ligger i gunstig «Eco» eller mindre gunstig «Power». Midt på instrumentbordet har jeg stilt inn forbruksmåleren, som er sentral når man skal følge litt med på hvor effektivt man kjører.

– Vi ble lei alle spørsmål om "Toyota hadde sovet i timen." Derfor utfordrer vi kundene til å teste hybridteknologien selv, sier salgssjef Lars Tore Kalager hos Toyota Drammen. Foto: Frank Williksen
– Vi ble lei alle spørsmål om "Toyota hadde sovet i timen." Derfor utfordrer vi kundene til å teste hybridteknologien selv, sier salgssjef Lars Tore Kalager hos Toyota Drammen. Foto: Frank Williksen

Høyest: 0,53 l/mil

Jeg velger en løype som tar meg fra Drammen til Kongsberg, over Meheia til Notodden, derfra til Bolkesjø for så å svinge til høyre mot Kongsberg igjen - og videre til Drammen.

Dette er en ganske kupert strekning, som også sveiper så vidt borti Blefjell, og magefølelsen var ikke god allerede opp de første motbakkene etter Hokksund på E134. Nåla vippet litt for ofte over mot «Power» - og forbrukstallet beveget seg bare én vei: Oppover; 0,47 i rundkjøringen ved Hokksund var blitt til 0,52 på toppen ved Darbu. Mange snille utforbakker på den siste etappen til Kongsberg resulterer i langt penere 0,46 l/mil, men så bærer det oppover igjen, og på det høyeste punktet før Notodden ser jeg igjen 0,53.

I mål på 0,40 l/mil

Deretter er det bare utfor helt til avkjøringen til Bolkesjø – hyggelige 0,43 blir notert her.

Fra Bolkesjø går det bratt oppover et godt stykke før veien flater ut, og etter hvert begynner å helle nedover mot lavlandet igjen. Med jevn kjøring i fartsgrense-tempo, og fine og lite energikrevende utforkjøringer, varierer jeg fra 0,51 på toppen, til 0,42 når jeg rullet inn i Kongsberg igjen.

Derfra er det lett match. Litt variasjon over åsen ved Darbu, men til slutt klokker jeg inn på 0,4 l/mil hos Toyota-forhandleren på Åssiden.

Ladbar hybrid: Du kan spare mye, men...

Kun strøm 49 prosent av turen

Da har jeg kjørt 143,5 kilometer med en gjennomsnittsfart på 61,5 km/t. Jeg har vært på veien i 2 timer og 20 minutter, og notereret CO2-utslipp på 93 gram/km. Det siste er allerede lavere enn det som blir kravet til gjennomsnittsutslipp for hele bilparken til den enkelte produsenten i 2020: 95 g/km.

Og strøm? Jo, jeg kjørte på strøm 49 prosent av tiden. Det synes jeg er så nært de markedsførte 50 prosent, at det må vi kunne godta!

– Er du fornøyd, spør Kalager når jeg returnerer.

– Så der, svarer jeg.

– Jeg burde vel kanskje gjort det litt bedre. Du ville nok klart strekningen med bedre resultat. Men i betraktning av manglende trening med biltypen får jeg vel si at det gikk OK.

Lett å kjøre dyrt også med hybrid

Den som tror at valget av en Toyota-hybrid er ensbetydende med lavt forbruk nærmest av seg selv, må tro om igjen. Med denne teknologien, som med andre alternative drivlinjer og tradisjonelle bensin- og dieselbiler, er det kjørestilen din som avgjør om du skal kjøre billig eller dyrt.

Mye akselerasjon og bremsing sender forbruket opp, i en fullhybrid som i en hvilken som helst annen bil. Det er den enkleste sak i verden å få forbrukstallene i været også med en Toyota-hybrid.

De første milene er billige - så blir det fort dyrere

Fokus på effektiv kjøring

For å klare min testrunde med 49 prosent rent elektrisk kjøring, og et snittforbruk på 0,40 l/mil, var jeg ytterst fokusert på å kjøre økonomisk hele veien. Kanskje kunne jeg med mer øvelse med biltypen ha klart et litt bedre resultat etter hvert, men hele idéen med å velge en mer utslippsvennlig bilmodell må jo nettopp være at man har fullt fokus på å kjøre mest mulig effektivt.

– Ja, vi opplever at kundene våre er stadig sterkere motivert for å kjøre økonomisk. Så møter vi selvsagt enkelte som tror at det er bare å kjøre som vanlig, men dette stemmer ikke alltid, avhengig av hvilken kjørestil man har tillagt seg med årene. Nylig hadde vi besøk av en skuffet kunde som syntes 0,9 liter på mila var for mye for sin nye RAV4 Hybrid. Da vi testkjørte samme strekning sammen med vedkommende, oppnådde vi 0,55 l/mil – og kom litt raskere frem. Veldig mye står og faller derfor med hvordan man behandler pedalene, og hvor fort man kjører, fastslår Lars Tore Kalager.

– Hvilke råd vil du gi for effektiv kjøring med denne teknologien?

– Det kan jeg sammenfatte i følgende tre tips: 1. Akselerer effektivt opp til marsjfart, og hold deretter jevn hastighet. 2. Planlegg kjøringen. Vær forutseende, se langt fremover og unngå i størst mulig grad brå bremsing og hard akselerasjon. 3. Jobb med å få best mulig flyt i kjøringen. Da får du ned forbruket og kan også spare en god del penger, avslutter Kalager.

Storselgeren blir ny - og mye tøffere

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:20 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt
Siste nytt
00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:20VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt
Populært