Meny

Vi testet – kjørte halvparten av turen på strøm

Toyotas fullhybrid-teknologi er en brukervennlig løsning
Toyotas fullhybrid-teknologi er en brukervennlig løsning

Tok utfordringen fra bilselgeren.

Da Toyota lanserte sin første Prius hybrid i 1997, var den japanske giganten en pionér på alternative drivlinjer. Mange hadde muntre kommentarer til den litt pussige sedanen, som i begynnelsen mest ble sett på som en raritet.

I dag er det ingen som ler lenger. Toyotas fullhybrid-teknologi er en brukervennlig løsning. Den kombinerer en bensinmotor og en elektrisk motor med generator og batteripakke. Systemet er selvladende, her er det ingen ladekabel å tenke på – bilen lader batteriet fortløpende mens du kjører.

Teknologien er videreutviklet og foredlet til det som i dag er fjerde generasjon, og 20 års erfaring har blant annet vist svært høy driftssikkerhet. Derfor tilbyr Toyota i dag alle sine personbilmodeller med hybrid drift, og konsernet har for lengst passert de første 10 millioner hybrid-biler i drift.

Likevel er det få andre som satser på tilsvarende teknologi, bortsett fra Hyundai, Honda og Suzuki. Nesten alle andre har valgt å gå for ladbare hybrider.

I rute til CO2-utslippsmålet i 2020

Toyota står imidlertid på sitt, og et viktig poeng i markedsføringen nå, er at en Toyota hybrid går på strøm halvparten av tiden. Dette betyr lave forbrukstall – og lave utslipp.

Det sier også noe at blant de store bilprodusentene er det Toyota som ser ut til å ha best kontroll på å nå målet om gjennomsnittlig utslipp fra hele bilparken på 95 gram/km innen 2020.

Dette er testbilen - en Toyota C-HR fullhybrid. Foto: Frank Williksen
Dette er testbilen - en Toyota C-HR fullhybrid. Foto: Frank Williksen

Fjerde generasjon hybrid

Nylig snakket jeg med salgssjef Lars Tore Kalager hos Toyota-forhandleren i Drammen. Der går det veldig bra for tiden. En av årsakene ligger nok i kundenes egentesting av hybrid-påstanden:

– Vi ble lei av alle spørsmålene om Toyota «har sovet i timen», siden vi hverken har elbiler eller mange ladbare hybrider, sier Kalager til Broom.

– Sannheten er jo det motsatte. Fullhybrid er en effektiv, alternativ drivlinje, og man må ikke glemme at mens veldig mange andre holder på med sin første generasjon av elbiler og ladehybrider, er vi godt inne i fjerde generasjon av vår teknologi.

Slik ser testturen vår med Toyota C-HR ut.
Slik ser testturen vår med Toyota C-HR ut.

0,31 liter på mila

– For å gi folk sjansen til å teste teknologien selv, har vi laget en testrute – og utfordrer kundene til å prøve seg i denne. Tallet vi bruker i markedsføringen er et gjennomsnitt av kundetestene, som altså er 50 prosent av tiden med kjøring på strøm.

– Bli med, skal du se, sa Kalager – og Brooms medarbeider takket ja.

Den valgte testrunden på ca. 20 kilometer går i flatt terreng, med en blanding av 50-, 60- og 70-soner, ispedd litt veiarbeid og noen lyskryss.

Lars Tore Kalager er en dreven hybridsjåfør, det viser fasit etter turen:

Testbilen, en Toyota C-HR, gikk på strøm hele 71 prosent av tiden, og hadde et bensinforbruk på 0,31 l/mil.

Toyota Rav4 Hybrid: Den største nyheten kan du nesten ikke se

Fokus på energibruken

– Det var deg, men hva tror du skjer hvis jeg, som ikke har spesiell øvelse i å kjøre en slik hybrid effektivt tar bilen på en litt lengre strekning med mer krevende topografi, spør jeg.

– Du får prøve da, svarte Kalager, og dagen etter står den samme Toyota C-HR klar og venter.

Å kjøre en Toyota hybrid er, som stadig flere vet, ikke særlig forskjellig fra å kjøre en hvilken som helst bensin- eller dieselbil. I likhet med mange andre med trinnløst automatgir får man også her en hørbar turtallsjaging når man gir ekstra gass for å komme opp i marsjfart.

Mest forskjellig er instrumentene, der man har mye fokus på energibruken, og med et øyekast ser om man ligger i gunstig «Eco» eller mindre gunstig «Power». Midt på instrumentbordet har jeg stilt inn forbruksmåleren, som er sentral når man skal følge litt med på hvor effektivt man kjører.

– Vi ble lei alle spørsmål om "Toyota hadde sovet i timen." Derfor utfordrer vi kundene til å teste hybridteknologien selv, sier salgssjef Lars Tore Kalager hos Toyota Drammen. Foto: Frank Williksen
– Vi ble lei alle spørsmål om "Toyota hadde sovet i timen." Derfor utfordrer vi kundene til å teste hybridteknologien selv, sier salgssjef Lars Tore Kalager hos Toyota Drammen. Foto: Frank Williksen

Høyest: 0,53 l/mil

Jeg velger en løype som tar meg fra Drammen til Kongsberg, over Meheia til Notodden, derfra til Bolkesjø for så å svinge til høyre mot Kongsberg igjen - og videre til Drammen.

Dette er en ganske kupert strekning, som også sveiper så vidt borti Blefjell, og magefølelsen var ikke god allerede opp de første motbakkene etter Hokksund på E134. Nåla vippet litt for ofte over mot «Power» - og forbrukstallet beveget seg bare én vei: Oppover; 0,47 i rundkjøringen ved Hokksund var blitt til 0,52 på toppen ved Darbu. Mange snille utforbakker på den siste etappen til Kongsberg resulterer i langt penere 0,46 l/mil, men så bærer det oppover igjen, og på det høyeste punktet før Notodden ser jeg igjen 0,53.

I mål på 0,40 l/mil

Deretter er det bare utfor helt til avkjøringen til Bolkesjø – hyggelige 0,43 blir notert her.

Fra Bolkesjø går det bratt oppover et godt stykke før veien flater ut, og etter hvert begynner å helle nedover mot lavlandet igjen. Med jevn kjøring i fartsgrense-tempo, og fine og lite energikrevende utforkjøringer, varierer jeg fra 0,51 på toppen, til 0,42 når jeg rullet inn i Kongsberg igjen.

Derfra er det lett match. Litt variasjon over åsen ved Darbu, men til slutt klokker jeg inn på 0,4 l/mil hos Toyota-forhandleren på Åssiden.

Ladbar hybrid: Du kan spare mye, men...

Kun strøm 49 prosent av turen

Da har jeg kjørt 143,5 kilometer med en gjennomsnittsfart på 61,5 km/t. Jeg har vært på veien i 2 timer og 20 minutter, og notereret CO2-utslipp på 93 gram/km. Det siste er allerede lavere enn det som blir kravet til gjennomsnittsutslipp for hele bilparken til den enkelte produsenten i 2020: 95 g/km.

Og strøm? Jo, jeg kjørte på strøm 49 prosent av tiden. Det synes jeg er så nært de markedsførte 50 prosent, at det må vi kunne godta!

– Er du fornøyd, spør Kalager når jeg returnerer.

– Så der, svarer jeg.

– Jeg burde vel kanskje gjort det litt bedre. Du ville nok klart strekningen med bedre resultat. Men i betraktning av manglende trening med biltypen får jeg vel si at det gikk OK.

Lett å kjøre dyrt også med hybrid

Den som tror at valget av en Toyota-hybrid er ensbetydende med lavt forbruk nærmest av seg selv, må tro om igjen. Med denne teknologien, som med andre alternative drivlinjer og tradisjonelle bensin- og dieselbiler, er det kjørestilen din som avgjør om du skal kjøre billig eller dyrt.

Mye akselerasjon og bremsing sender forbruket opp, i en fullhybrid som i en hvilken som helst annen bil. Det er den enkleste sak i verden å få forbrukstallene i været også med en Toyota-hybrid.

De første milene er billige - så blir det fort dyrere

Fokus på effektiv kjøring

For å klare min testrunde med 49 prosent rent elektrisk kjøring, og et snittforbruk på 0,40 l/mil, var jeg ytterst fokusert på å kjøre økonomisk hele veien. Kanskje kunne jeg med mer øvelse med biltypen ha klart et litt bedre resultat etter hvert, men hele idéen med å velge en mer utslippsvennlig bilmodell må jo nettopp være at man har fullt fokus på å kjøre mest mulig effektivt.

– Ja, vi opplever at kundene våre er stadig sterkere motivert for å kjøre økonomisk. Så møter vi selvsagt enkelte som tror at det er bare å kjøre som vanlig, men dette stemmer ikke alltid, avhengig av hvilken kjørestil man har tillagt seg med årene. Nylig hadde vi besøk av en skuffet kunde som syntes 0,9 liter på mila var for mye for sin nye RAV4 Hybrid. Da vi testkjørte samme strekning sammen med vedkommende, oppnådde vi 0,55 l/mil – og kom litt raskere frem. Veldig mye står og faller derfor med hvordan man behandler pedalene, og hvor fort man kjører, fastslår Lars Tore Kalager.

– Hvilke råd vil du gi for effektiv kjøring med denne teknologien?

– Det kan jeg sammenfatte i følgende tre tips: 1. Akselerer effektivt opp til marsjfart, og hold deretter jevn hastighet. 2. Planlegg kjøringen. Vær forutseende, se langt fremover og unngå i størst mulig grad brå bremsing og hard akselerasjon. 3. Jobb med å få best mulig flyt i kjøringen. Da får du ned forbruket og kan også spare en god del penger, avslutter Kalager.

Storselgeren blir ny - og mye tøffere

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:38 Nye bompengesamtaler avsluttet19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre
Siste nytt
19:38PolitikkNye bompengesamtaler avsluttet19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre
Populært