Meny

Nye avgifter kan gjøre disse bilene mye dyrere

Ladbare hybrider har i flere år nytt godt av lave avgifter i det norske markedet. Men om det vil vare, er usikkert.
Ladbare hybrider har i flere år nytt godt av lave avgifter i det norske markedet. Men om det vil vare, er usikkert.

De ladbare hybridene selger svært godt i Norge.

Ladbare hybrider er en av de mest etterspurte biltypene i Norge, og har vært det i flere år nå. Årsaken er i hovedsak store avgiftslettelser, som gjør at slike biler blir svært prisgunstige, sammenlignet med biler som går på "bare" bensin eller diesel.

Samtidig er det ingen tvil om at den som har et kjøremønster med mange småturer, og er flink til å lade batteriet ofte nok, kan kjøre ukesvis uten å behøve å etterfylle tradisjonelt drivstoff.

På denne måten blir denne biltypen også en viktig bidragsyter til reduserte CO2-utslipp.

Men nå er det truende skyer i horisonten. Ikke overraskende handler det om avgifter – som kan gjøre de ladbare hybridene nærmest uselgelig over natten.

Arbeiderpartiet er blant dem som vil stramme inn overfor de ladbare hybridene:

– Den foreslåtte økningen i engangsavgiften i Aps alternative statsbudsjett vil gjøre at spesielt ladbare hybrider kommer svært dårlig ut. Det viser beregninger vi har gjort, sier Fremskrittspartiets samferdselspolitiske talsmann, Morten Stordalen.

– Med Arbeiderpartiets opplegg vil Norges mest solgte ladbare hybrid, Mitsubishi Outlander PHEV, bli over 40.000 kroner dyrere, sier han.

Norge på Europa-toppen

– Hvorfor blir det slik?

– Aps avgiftsforslag vil bremse ned salget av ladbare hybrider kraftig, mener Morten Stordalen (Frp).
– Aps avgiftsforslag vil bremse ned salget av ladbare hybrider kraftig, mener Morten Stordalen (Frp).

– Dette er en konsekvens av at Ap dobler grenseverdien for fullt vektfradrag, fra 50 km til 100 km, for kjøring på el-drift. Dette er det ingen ladbare hybrider som er i nærheten av i dag. Outlander er blant de beste, med en rekkevidde på 54 km. Dette vil utvilsomt føre til en kraftig nedbremsing i salget av ladbare hybrider, noe som er svært uheldig, mener Stordalen.

– De ladbare hybridene bidrar til å redusere utslippene, spesielt for småkjøring i byer og tettbygde strøk – og bedrer med det luftkvaliteten. Mange klarer seg på ren el-drift på sine daglige kjøreturer, legger han til.

Dette er en bil som kan bli en stor suksess når den kommer til neste år: Ladbar-versjon av Volvo V60. Men det krever også at det ikke blir store avgiftsøkninger på denne biltypen.
Dette er en bil som kan bli en stor suksess når den kommer til neste år: Ladbar-versjon av Volvo V60. Men det krever også at det ikke blir store avgiftsøkninger på denne biltypen.

Ingen i nærheten av 100 kilometer

– Dette føyer seg inn i rekken av uforutsigbar avgiftspolitikk fra Ap. For ti år siden skulle alle stimuleres til å kjøpe diesel, noen år senere var diesel en styggedom. Nå er det de ladbare hybridene man skal svinge pisken over.

– Hvor bør grensen for fradrag ligge etter deres mening?

– Jeg mener en grense på 50 km for fullt fradrag er fornuftig, med tanke på at dette er en strekning mange vil klare å kjøre helelektrisk i det daglige. Setter du grensen opp til 100 km, er det ingen biler per i dag som klarer dette; ingen er faktisk i nærheten en gang, fastslår en oppgitt Morten Stordalen.

Om en måned blir flere biler dyrere

Høyere drivstofforbruk

Broom har bedt om en kommentar til forslaget fra Svein Roald Hansen, som sitter i Finanskomitéen for Arbeiderpartiet. Han svarer slik:

– Det har vært kritikk av at fordelene for ladbare hybrider i forhold til bensin/diesel-biler har vært for store i forhold til den reelle kjørelengden på batteridrift. Tyngre ladbare hybrider med relativt kort kjørelengde på batteri, vil få høyere CO2-utslipp enn rene fossilbiler fordi batteriet gir økt vekt og derved høyere drivstoff-forbruk når de ikke går på strøm. Derfor har vi justert dette i vårt budsjettforslag.

Bygger på debatt-innspill

– Neste år går jeg ut fra at regjeringen vil innføre måleresultatene fra den nye WLTP-målingene, slik at vi får sikrere utslippstall å bruke i avgiftssystemet, også for ladbare hybrider.

– Den gamle målemetoden har ikke vært til å stole på, sier Svein Roald Hansen (Ap) Foto: Jarl M. Andersen
– Den gamle målemetoden har ikke vært til å stole på, sier Svein Roald Hansen (Ap) Foto: Jarl M. Andersen

– Hvilke fakta bygger dere påstanden om "høyere CO2-utslipp enn rene fossilbiler på"? Offisielle forbrukstall kan det jo ikke være - oppgitt CO2-utslipp for ladbare hybrider er uten unntak svært lavt?

– Forslaget bygger på innspill i debatten om ladbare hybrider, og at den gamle målemetoden har vist seg ikke å være til å stole på, svarer Svein Roald Hansen.

Han henviser til generelle mediaoppslag som blant annet peker på at ladbare hybrider «får mye høyere forbruk når batterikapasiteten er oppbrukt, og bensin- eller dieselmotoren overtar.»

En biltype er øverst på ønskelisten hos stadig flere

Finnes neppe slik kunnskap

– Men burde ikke et forslag som kan få så store konsekvenser bygge på konkrete fakta?

– Ideelt sett ville det vært ønskelig, men dieselskandalen viste jo at det man trodde var dokumenterbart utslipp, ikke var det. Nå må vi håpe at WLTP gir sikker og troverdig kunnskap.

Gjennom mange år har Mitsubishi Outlander PHEV vært en bestselger blant de mest solgte ladbare hybridene på markedet. For denne store og praktiske bruksbilen kan utslagene av Aps alternative budsjettforslag bli dramatiske:

Mitsubishi Outlander PHEV var verdens første ladbare SUV da den kom. Modellen har vært en stor suksess i det norske markedet.
Mitsubishi Outlander PHEV var verdens første ladbare SUV da den kom. Modellen har vært en stor suksess i det norske markedet.

Straffe kundene

– En dobling av rekkeviddekravet for ladbare hybrider er særdeles dramatisk. Det ville nok bety en høyere prisøkning enn 40.000 for vår Outlander PHEV, uten at jeg har regnet eksakt på dette foreløpig, sier adm. direktør Rune Gjerstad i Mitsubishi Motors, til Broom.

– Med en økning av rekkeviddekravet til 10 mil, ville dette også innebære en merkbar vektøkning av bilen for å innfri et slikt krav med dagens batteriteknologi. I praksis vil en innstramming av avgifter på PHEV derfor straffe kunder som ellers ville ha gått over til en slik bil fra sin gamle dieselbil. Dagens Mitsubishi Outlander PHEV har etter den nye WLTP-standarden et blandet forbruk på 0,18 l/mil og CO2-utslipp på 40 g/km. Hvis ikke dette er miljøvennlig, så vet sannelig ikke jeg, sier Gjerstad videre.

Manglende forutsigbarhet

– Har dere noen erfaringstall for gjennomsnittlig forbruk over tid for PHEV-modellen?

– Slike data har vi ingen registreringer av, men det liten tvil om at den ladbare hybriden bruker klart mindre bensin ved normal bruk enn en tilsvarende bil med ren bensinmotor, sier han, og legger til:

– Den foreslåtte avgiftsendringen er, slik vi ser dette, ikke et riktig tiltak. Det er mange som har behov for en slik stor SUV med firehjulsdrift, mye plass og ingen spesielle rekkeviddebegrensninger. Det man da vil oppnå med en ny, større prisøkning, er jo at folk kjører videre med den gamle dieselbilen sin enda noen år, sier Gjerstad, som er oppgitt over myndighetenes manglende forutsigbarhet når det handler om bil og bilavgifter:

– Dersom man nå nok en gang skal begynne med avgiftsendringer som tilsynelatende taes «på hælen», så er det en ny bekreftelse på den totalt manglende forutsigbarheten som rammer både kunder og bilbransje. For vår Outlander PHEV har avgiften vært ulik hvert eneste år siden modellen kom. Det forteller vel alt om hvor uforutsigbart dette hele tiden er, slutter Rune Gjerstad.

Ladehybrid: Dette bør du tenke på

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus sier ja til observasjon, men ikke til avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Syria: Tyrkisk militærkolonne på vei mot Khan Sheikhoun11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 Jysk-gründer Lars Larsen er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul
Siste nytt
13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus sier ja til observasjon, men ikke til avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenSyria: Tyrkisk militærkolonne på vei mot Khan Sheikhoun11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41PengerJysk-gründer Lars Larsen er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30PolitikkFrp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul
Populært