Meny

Du kan spare mye på å kjøpe deler i utlandet

Internett åpnet en ny verden for delepriser for bilentusiasten Arnt Malmo i Kongsberg. Foto: Frank Williksen
Internett åpnet en ny verden for delepriser for bilentusiasten Arnt Malmo i Kongsberg. Foto: Frank Williksen

Kan være tungvint og tidkrevende, men likevel verdt innsatsen.

Bildeler er dyrt i Norge – unødvendig dyrt, mener mange.

Husker du saken om Jannicke Sekkingstad Johansson ved Bergen, som fikk sjokk av prisen som ble forlangt for en ny baklykt til hennes Opel Ampera-e? Broom har fått en rekke henvendelser fra lesere med tilsvarende eller lignende erfaringer.

Arnt Malmo i Kongsberg er en av dem som reagerte sterkt på Jannickes historie. Også han har gjort seg en del uheldige erfaringer med norske delepriser.

Dette er hans historie:

– Jeg er bil- og motorentusiast og kjøper det meste av deler utenlands. Det er litt tungvint og tidkrevende, men det er også den eneste måten jeg kan overleve med min hobby på. Jeg har tysk bil, og når jeg kjøper en bildel i USA som jeg vet ikke er lagervare der borte, blir den etterbestilt i Tyskland.

– Så kan jeg vinke til flyet når det passerer over på vei til USA med min bildel. Der blir den lagerført, pakkes om og sendes over til meg. Jeg betaler frakt og moms – og likevel koster delen bare drøyt halvparten av norsk pris, forteller Arnt.

(Saken fortsetter under)

I en bil er det mange deler, og mange muligheter for at noe kan trenge utskiftning eller reparasjon. Illustrasjonsfoto: Istock222
I en bil er det mange deler, og mange muligheter for at noe kan trenge utskiftning eller reparasjon. Illustrasjonsfoto: Istock222

Høye krav til avkastning?

– Så vet vi jo at alle involverte parter i denne lange leveransekjeden har hatt sin fortjeneste, og da sier det noe om prisfilosofien i det norske ettermarkedet. Leverandørene skylder gjerne på høye skatter og avgifter og høyt lønnsnivå i bransjen, men jeg mener diskusjonen er mer nyansert enn som så.

– Det er ikke de hyggelige menneskene man møter ved deledisken som bestemmer prisnivået. Dette bestemmes av eiere med vel høye krav til avkastning kun basert på statistikk og salgskvantum, mener Arnt Malmo, som er internasjonal sveiseingeniør og utflyttet trønder, med TechnipFMC i Kongsberg som sin arbeidsplass de siste 20 årene.

Les også: Noen ganger straffer det seg å kjøpe det billigste

Unik Mercedes

Bil- og motorinteresse langt utover det vanlige bekreftet også kjøpet av hans første hobbybil – i 1987 kjøpte han en Renault R5 Turbo 2. Denne sjeldne og spesielle bilen beholdt han i 20 år før den ble solgt til en helhjertet entusiast. Salgsprosessen tok faktisk 2 år, men det er en annen historie.

Siden er det tyske biler han fører hobbyen videre med, nærmere bestemt en ganske unik 1992-modell Mercedes-Benz 500E, som i sin tid ble frisert hos både AMG og König Specials.

(Saken fortsetter under)

Med internett åpnet det seg en ny verden for kjøp av reservedeler. Illustrasjonsfoto: Istock
Med internett åpnet det seg en ny verden for kjøp av reservedeler. Illustrasjonsfoto: Istock

Internett åpnet en ny verden

I tillegg har han en 1994-modell E500 Limited som også er en meget spesiell bil. Begge bilene ble kjøpt tidlig på 2000-tallet, omtrent samtidig med at internett åpnet en ny verden for Arnt Malmo. Ikke minst ble oppdagelsen av markedsplassen ebay.com viktig.

– Ja, dette ble innfallsvinkelen til nye tider for delekjøp, både nye og brukte deler. Det åpnet tilgangen til et enormt utvalg over hele verden, med priser på et helt annet nivå enn her hjemme. Jeg ble også med i en nettbasert klubb for Mercedes-Benz 500E/E500, og har over mange år knyttet et globalt kontaktnett som har vært veldig nyttig, forteller Malmo.

Les også: Reservedel til nyere Saab? Let på høgger'n

Mange fallgruver

– Det er spesielt nettverket rundt 500-ene som har gitt meg nyttig kunnskap om delepriser, og ikke minst om de forskjellige salgsformene blant leverandørene i ettermarkedet. Dette har jeg også hatt stor nytte av med det vi til enhver tid har hatt som familiens bruksbil. Et par perioder var også dette Mercedes, men de to siste har vært Ford Focus.

– Tar det ikke mye tid å finne deler i utlandet?

– Jo, det kan gjøre det, og noen ganger er det ikke tid til å søke etter deler, så da blir det å handle i Norge. Men erfaringen har uansett vært at det lønner seg å spandere litt mer egeninnsats når det skal kjøpes bildeler. Den korteste veien er ved hjelp av ebay – der finner man det meste.

(Saken fortsetter under)

Det er ikke bare prisen som er viktig når du handler på internett, så det er viktig å velge leverandør med omtanke. Illustrasjonsfoto: Istock
Det er ikke bare prisen som er viktig når du handler på internett, så det er viktig å velge leverandør med omtanke. Illustrasjonsfoto: Istock

– Så da er det bare å kaste seg ut i det?

– Nja, vi snakker om et enormt stort og veldig uensartet marked, der man også må trå litt varsomt for å forsikre seg om at man får det man er ute etter.

– Internett er internett, hvor ikke alt som presenteres behøver å være riktig, så det er viktig å vurdere hvem man kjøper deler fra og hvilken salgsform de har. Det er ikke alltid prisen som er avgjørende, men hvilken kvalitet de faktisk leverer.

Les også: Lykteglasset ble skadet - prisen ga Jannicke sjokk!

Sjekk leverandøren!

– Alle aktører som driver delesalg har flotte nettsider med skisser, delenummer, priser osv., men i realiteten er det ikke sikkert de leverer det de faktisk presenterer. Gleden med en superbillig del blir fort borte om den ikke passer som den skal - eller er utslitt etter et års tid.

– Hva bør man se etter?

– Prisnivået svinger veldig mye, avhengig av hvem leverandøren er. Det finnes mange «repack» firma som kjøper opp store kvantum med billige deler produsert etter dårlige kravspesifikasjoner, og pakker om i egen forpakning.

– En god pekepinn får du dersom leverandøren ikke vil opplyse produsenten av delen, da bør man velge en annen leverandør. Her lønner det seg å være nøye og gjerne sjekke historikk rundt leverandøren før man bestiller. Man finner alltids opplysninger på nettet.

Kan være mye å spare

På nettet finnes det også leverandører som er godkjent av respektive bilmerker, og det er et positivt tegn.

– Men hvis bilen står med en feil som gjør at den ikke er kjørbar, har vel de færreste tid til å vente kanskje uker på å få inn billigere deler fra utlandet?

– Ja, slik er det for oss alle. Men det handler også om dette med «litt eller ingenting» og man trenger ikke å være så veldig bilinteressert for å være litt forutseende for reparasjonsbehovet på en bil.

– Dersom man ikke kan så mye om bil selv, så spør heller noen som kan det, de fleste kjenner gjerne noen som kjenner noen… På den måten kan man få den tiden som trengs for rimeligere delekjøp – og her kan det være mye penger å spare, fastslår Arnt Malmo.

Han skrur selv når delene er i hus, og bil- og motorinteressen har han utviklet helt siden barneåra med en teknisk- og motorkyndig pappa.

– Jeg har vel alltid vært kronisk interessert i å skru på ting som snurrer rundt, og hvis det ikke var for å gjøre en utbedring så var det for å finne ut hvordan det fungerte, avslutter han.

Les også: Helt hinsides at det skal være så dyrt på bilverkstedet

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:41 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:59 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører
Siste nytt
23:41VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:59SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører
Populært