Meny

– Jo, de selvkjørende bilene kommer

Selvkjørende biler er på god vei allerede, men det vi har sett så langt er bare en forsmak av hva som kommer.
Selvkjørende biler er på god vei allerede, men det vi har sett så langt er bare en forsmak av hva som kommer.

Snart er det bilen som kjører deg – og ikke omvendt.

Den selvkjørende teknologien har allerede kommet langt i mange av dagens biler.

Volvo er ett av bilmerkene som er langt framme på dette. Tidligere i høst viste de oss et svært ambisiøst konsept. Nemlig Volvo 360c. En svært interessant studie i hvordan de ser for seg framtidens persontransport.

Bilen er en fullstendig autonom, eller selvkjørende, helelektrisk bil uten menneskelig sjåfør. Konseptet benytter seg av designfriheten som oppstår når man fjerner rattet og forbrenningsmotoren og slipper å plassere passasjerene på to eller tre seterader.

Lex Kerssemakers er en av toppsjefene i Volvo gjennom mange år, nå er han senior visepresident for Europa, Midtøsten og Afrika. Kerssemakers var nylig på Norges-besøk. Vi benyttet sjansen til å få vite mer om hva han tenker om utviklingen i årene som kommer.

En av Lex Kerssemakers mange oppgaver er å forberede oss på hva som kommer, for vi har mye nytt i vente.
En av Lex Kerssemakers mange oppgaver er å forberede oss på hva som kommer, for vi har mye nytt i vente.

Ja, den kommer!

Jobben hans er blant annet å forutse hvordan teknologien utvikler seg hva Volvo skal gjøre for å møte dette.

Vi fikk et eksklusivt møte og lot ikke anledningen gå i fra oss. Blant annet til å spørre om den nye og spennende konseptbilen fra Volvo, 360c. Blir den virkelighet, eller er dette bare en høytflyvende drøm.

– Denne kommer. Det kan jeg med stor grad av sikkerhet si. Kanskje ikke akkurat i det designet, men det er heller ikke så viktig. Men teknologien, bruksområdet og måten vi bruker teknologien på – det kommer. Og det er det som er det viktige her og ikke hvordan bilen ser ut, sier en selvsikker Kerssemakers.

– Bransjen kommer til å forandre seg i årene som kommer, og Volvo skal være blant de ledende i denne utviklingen. Autonom kjøring lar oss ta det neste store steget innenfor sikkerhet. Volvo er et bilmerke som setter mennesket i sentrum. Vi legger vekt på kundenes hverdag og sikkerhet – og hvordan vi kan bidra til gjøre den bedre, forklarer han.

Volvo-sjef: – Dieselmotorene vil forsvinne

Har med sikkerhet å gjøre

Men akkurat når, det vil han ikke si noe om. Men han antyder at det kanskje ikke vil ta mer enn 10 til 15 år. Utviklingen går raskt.

– Absolutt, men dette må vi ta steg for steg. Det er viktigste er å gjøre det riktig, trygt og sikkert.

– Det er altfor mange som blir drept i trafikken. Rundt 1,2 millioner mennesker hvert år. De fleste av alle de ulykkene skyldes menneskelig svikt. Det vil vi i Volvo gjøre noe med. Omfattende studier og forsking viser at med selvkjørende biler, så vil dette tallet gå ned, forklarer han ivrig.

Men helt smertefritt kommer det neppe til å gå. Man må som kjent knuse noen egg for å lage omelett. Litt slik er det her også.

– Ja, og det er voldsomt til pressedekning om det skjer en ulykke med en selvkjørende bil. Det får alle med seg, og det slås stort opp. Men som nevnt; 1,2 millioner mennesker mister livet i trafikken årlig i biler som ikke kjører av seg selv.

Bilene skal fortelle andre om glatte veier

Det er kanskje her selvkjørende biler vi ta over først, i saktegående kø.
Det er kanskje her selvkjørende biler vi ta over først, i saktegående kø.

– Køkjøring er aldri inspirerende

– Når det er sagt så forstår jeg skepsisen og at det er uvant. Igjen: vi må ta det steg for steg og evaluere nøye underveis. Men dette kommer vi til å få til, det er jeg ikke et øyeblikk i tvil om.. Det vil fases inn gradvis og der hvor det er enkelt å håndtere først. La meg gi et eksempel:

– De færreste synes det er spesielt morsomt å stå i en eviglang kø på motorveien, slik man ofte har ut og inn av større byer i rushtiden. Det kan ta timer. I slike tilfeller vet vi at mange heller ville jobbet, sett en film, lest en bok, ha et telefonmøte, eller bare slappet av og kanskje tatt seg en power-nap?

– I akkurat dette tilfellet vil neppe bortfallet av kjøregleden være noe sterkt argument heller. Jeg har i alle fall sjelden opplevd køkjøring eller bykjøring som spesielt inspirerende, ler han.

– Jeg tror overgangen kommer til å gå fint, når man venner seg til tankegangen. At det kanskje blir som å gå fra å høre på radio til å se på TV, forklarer Kerssemakers.

Men på sikt tenker Volvo å ta det hele enda et godt stykke lengre. De ser på dette som potensiell konkurrent til flyreiserm over kortere distanser. Legg deg til å sove når du kommer inn i bilen og våkne opp uthvilt når du er fremme.

Les også: Slik ser fremtidens Volvo ut

Kanskje kan bilene om noen år erstatte flyreiser? Volvo tror det.
Kanskje kan bilene om noen år erstatte flyreiser? Volvo tror det.

Brytningsfase

Det at det nå blir mer vanlig å bestille bil over nettet, uten å gå om en forhandler, vil trolig også gjøre noe med forhandlerstrukturen framover. Også det faktum at elektriske biler har et langt lavere vedlikeholdsbehov enn fossil biler,

Rundt disse tingene har, ikke helt overraskende, Kerssemakers gjort seg noen tanker.

– Det er riktig at elbiler har et langt mindre vedlikeholdsbehov enn fossilbiler. Men innfasingen av elbiler vil ta tid. Vi har solgt rekordmange biler de siste årene og vi kommer til å fortsette å selge fossile biler også framover. Det sett sammen med at våre biler er blant de med lengst levetid, så vil det neppe skje store ting rundt forhandlerstrukturen i alle fall de seks til sju neste årene, tror han.

Volvos kontroversielle konsept 360c.
Volvos kontroversielle konsept 360c.

– Vi ser også at ikke alle er modne for å bestille bil og tjenester online ennå. Mange liker fortsatt både å se og å ta på før de kjøper. Men jeg tror vi er i en brytingsfase og at nye handlemønstre og nye tjenester vil dukke opp. Vi hadde for eksempel stor suksess med onlinebestilling da vi lanserte andre generasjon XC90. Det er jo allerede noen år siden. De erfaringene er viktige. De tar vi med oss videre for å fortsette utviklingen og markedstilpasningen.

Polestar: Norge får verdens første butikk for nytt bilmerke

Framtiden blir annerledes

– En annen interessant sak for oss er Care by Volvo. Der vi kort fortalt tilbyr en total bilpakke, et abonnement, som inkluderer hele bilholdet fra finansiering, til vedlikehold og bytte til annen bil ved behov etc. Rett og slett bilhold fra A til Å.

– Dette er også spennende og noe vi har stor tro på framover. Dette er fortsatt på prøve- og feilestadiet for oss og det er gull verdt å få med brukererfaringene herfra til å videreutvikle dette konseptet.

– For én ting er helt sikkert: Det å eie og bruke bil i framtiden blir ikke slik det har vært til nå, avslutter Volvos «framtidsmann»

Les også: – Vi sliter med å skaffe nok dieselbiler

Volvo-sjef: – Dieselmotorene vil forsvinne Slik skal fremtidens Volvo se ut
Nå ruller to selvkjørende Volvo'er på gata i Göteborg

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 Putin lover russerne en lysere fremtid21:03 EU forlenger sanksjoner mot Russland21:01 Abbasi-søsknene og moren tilbake i Trondheim20:57 Person knivstukket i Nittedal20:55 Johaug og Skar til topps i Oslo Skishow20:54 Demonstranter forsøker å storme Georgias nasjonalforsamling20:52 EU klarte ikke å nå enighet om nytt klimamål20:17 Kronprinsparet til Oslo Pride19:57 Ny cupbombe: Tromsø slått ut av Kongsvinger19:49 Ingen enighet om ny Klæbo-avtale – gammel avtale gjelder inntil videre19:45 Premier League dropper VAR-bruk ved strafferedninger19:37 Boris Johnson og Jeremy Hunt kjemper om å bli britisk statsminister19:21 Oppretter sak mot utleiegigant: Ser du hva som er galt?18:58 Kalte Jirde Ali «kakerlakk», nå må kvinnen (70) i fengsel18:36 – De har samme følelsesregister som oss18:00 Kristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59 Jubeldag for Norwegian på børsen17:53 Trossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38 Slakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24 Finsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58 Trump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53 Nordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48 Faren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48 Ordkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42 Svenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40 Sp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04 Kommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02 Rekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53 Henrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26 Livstidsdom for menneskesmuglere13:58 Anmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55 USA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53 MS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43 – Kroner en lang og vanskelig karriere13:41 VM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09 Skarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04 Putin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00 Abbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57 Norge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32 Fotball-VM: Australias giftige oppladning12:22 Stortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10 Knusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt11:44 Kongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43 Vil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30 Tyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07 WADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06 Flere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44 Siv Jensen er sykmeldt10:11 Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02 Norges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40 Se opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39 Viking forlenget med Berntsen09:15 Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01 Stor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00 Nå kommer skattepengene snart på konto08:29 Rev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26 Kronprinsparet til Oslo Pride08:21 Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04 – Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47 Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46 Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25 Svenske kåret til årets nykommer i NHL06:58 Messi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45 Fagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33 Streng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30 Norskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20 Dette skjer i dag06:15 Verdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00 Iran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00 Flere studieplasser for spesialsykepleiere06:00 Ekspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning
Siste nytt
21:18PolitikkPutin lover russerne en lysere fremtid21:03PolitikkEU forlenger sanksjoner mot Russland21:01PolitikkAbbasi-søsknene og moren tilbake i Trondheim20:57NorgePerson knivstukket i Nittedal20:55SportJohaug og Skar til topps i Oslo Skishow20:54PolitikkDemonstranter forsøker å storme Georgias nasjonalforsamling20:52PolitikkEU klarte ikke å nå enighet om nytt klimamål20:17NorgeKronprinsparet til Oslo Pride19:57SportNy cupbombe: Tromsø slått ut av Kongsvinger19:49SportIngen enighet om ny Klæbo-avtale – gammel avtale gjelder inntil videre19:45SportPremier League dropper VAR-bruk ved strafferedninger19:37PolitikkBoris Johnson og Jeremy Hunt kjemper om å bli britisk statsminister19:21PengerOppretter sak mot utleiegigant: Ser du hva som er galt?18:58NorgeKalte Jirde Ali «kakerlakk», nå må kvinnen (70) i fengsel18:36Penger– De har samme følelsesregister som oss18:00SportKristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59Børs og finansJubeldag for Norwegian på børsen17:53PolitikkTrossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38NæringslivSlakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24VerdenFinsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58PolitikkTrump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53PengerNordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48NorgeFaren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47NorgeStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22Helse og livsstilUllevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05PolitikkStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48VerdenOrdkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42ReiseSvenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40PolitikkSp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04NorgeKommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02NorgeRekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53SportHenrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26VerdenLivstidsdom for menneskesmuglere13:58NorgeAnmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55VerdenUSA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53Helse og livsstilMS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43Sport– Kroner en lang og vanskelig karriere13:41SportVM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09PolitikkSkarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04PolitikkPutin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00NorgeAbbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57MotorNorge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32SportFotball-VM: Australias giftige oppladning12:22PengerStortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10VerdenKnusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53NorgeUllevål sykehus vedtatt nedlagt11:44NorgeKongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43VerdenVil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30VerdenTyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07SportWADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06ReiseFlere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44PolitikkSiv Jensen er sykmeldt10:11PolitikkSenterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02PengerNorges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40SportSe opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39SportViking forlenget med Berntsen09:15VerdenIsbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01PengerStor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00PengerNå kommer skattepengene snart på konto08:29PengerRev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26KulturKronprinsparet til Oslo Pride08:21VerdenTidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04Sport– Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47VerdenXi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46NorgeLandbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25SportSvenske kåret til årets nykommer i NHL06:58SportMessi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45SportFagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33SportStreng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30NorgeNorskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20NorgeDette skjer i dag06:15SportVerdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00VerdenIran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00NorgeFlere studieplasser for spesialsykepleiere06:00VerdenEkspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06PengerThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01PolitikkBenekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning
Populært