– Jo, de selvkjørende bilene kommer

Selvkjørende biler er på god vei allerede, men det vi har sett så langt er bare en forsmak av hva som kommer.
Selvkjørende biler er på god vei allerede, men det vi har sett så langt er bare en forsmak av hva som kommer.

Snart er det bilen som kjører deg – og ikke omvendt.

Den selvkjørende teknologien har allerede kommet langt i mange av dagens biler.

Volvo er ett av bilmerkene som er langt framme på dette. Tidligere i høst viste de oss et svært ambisiøst konsept. Nemlig Volvo 360c. En svært interessant studie i hvordan de ser for seg framtidens persontransport.

Bilen er en fullstendig autonom, eller selvkjørende, helelektrisk bil uten menneskelig sjåfør. Konseptet benytter seg av designfriheten som oppstår når man fjerner rattet og forbrenningsmotoren og slipper å plassere passasjerene på to eller tre seterader.

Lex Kerssemakers er en av toppsjefene i Volvo gjennom mange år, nå er han senior visepresident for Europa, Midtøsten og Afrika. Kerssemakers var nylig på Norges-besøk. Vi benyttet sjansen til å få vite mer om hva han tenker om utviklingen i årene som kommer.

En av Lex Kerssemakers mange oppgaver er å forberede oss på hva som kommer, for vi har mye nytt i vente.
En av Lex Kerssemakers mange oppgaver er å forberede oss på hva som kommer, for vi har mye nytt i vente.

Ja, den kommer!

Jobben hans er blant annet å forutse hvordan teknologien utvikler seg hva Volvo skal gjøre for å møte dette.

Vi fikk et eksklusivt møte og lot ikke anledningen gå i fra oss. Blant annet til å spørre om den nye og spennende konseptbilen fra Volvo, 360c. Blir den virkelighet, eller er dette bare en høytflyvende drøm.

– Denne kommer. Det kan jeg med stor grad av sikkerhet si. Kanskje ikke akkurat i det designet, men det er heller ikke så viktig. Men teknologien, bruksområdet og måten vi bruker teknologien på – det kommer. Og det er det som er det viktige her og ikke hvordan bilen ser ut, sier en selvsikker Kerssemakers.

– Bransjen kommer til å forandre seg i årene som kommer, og Volvo skal være blant de ledende i denne utviklingen. Autonom kjøring lar oss ta det neste store steget innenfor sikkerhet. Volvo er et bilmerke som setter mennesket i sentrum. Vi legger vekt på kundenes hverdag og sikkerhet – og hvordan vi kan bidra til gjøre den bedre, forklarer han.

Volvo-sjef: – Dieselmotorene vil forsvinne

Har med sikkerhet å gjøre

Men akkurat når, det vil han ikke si noe om. Men han antyder at det kanskje ikke vil ta mer enn 10 til 15 år. Utviklingen går raskt.

– Absolutt, men dette må vi ta steg for steg. Det er viktigste er å gjøre det riktig, trygt og sikkert.

– Det er altfor mange som blir drept i trafikken. Rundt 1,2 millioner mennesker hvert år. De fleste av alle de ulykkene skyldes menneskelig svikt. Det vil vi i Volvo gjøre noe med. Omfattende studier og forsking viser at med selvkjørende biler, så vil dette tallet gå ned, forklarer han ivrig.

Men helt smertefritt kommer det neppe til å gå. Man må som kjent knuse noen egg for å lage omelett. Litt slik er det her også.

– Ja, og det er voldsomt til pressedekning om det skjer en ulykke med en selvkjørende bil. Det får alle med seg, og det slås stort opp. Men som nevnt; 1,2 millioner mennesker mister livet i trafikken årlig i biler som ikke kjører av seg selv.

Bilene skal fortelle andre om glatte veier

Det er kanskje her selvkjørende biler vi ta over først, i saktegående kø.
Det er kanskje her selvkjørende biler vi ta over først, i saktegående kø.

– Køkjøring er aldri inspirerende

– Når det er sagt så forstår jeg skepsisen og at det er uvant. Igjen: vi må ta det steg for steg og evaluere nøye underveis. Men dette kommer vi til å få til, det er jeg ikke et øyeblikk i tvil om.. Det vil fases inn gradvis og der hvor det er enkelt å håndtere først. La meg gi et eksempel:

– De færreste synes det er spesielt morsomt å stå i en eviglang kø på motorveien, slik man ofte har ut og inn av større byer i rushtiden. Det kan ta timer. I slike tilfeller vet vi at mange heller ville jobbet, sett en film, lest en bok, ha et telefonmøte, eller bare slappet av og kanskje tatt seg en power-nap?

– I akkurat dette tilfellet vil neppe bortfallet av kjøregleden være noe sterkt argument heller. Jeg har i alle fall sjelden opplevd køkjøring eller bykjøring som spesielt inspirerende, ler han.

– Jeg tror overgangen kommer til å gå fint, når man venner seg til tankegangen. At det kanskje blir som å gå fra å høre på radio til å se på TV, forklarer Kerssemakers.

Men på sikt tenker Volvo å ta det hele enda et godt stykke lengre. De ser på dette som potensiell konkurrent til flyreiserm over kortere distanser. Legg deg til å sove når du kommer inn i bilen og våkne opp uthvilt når du er fremme.

Les også: Slik ser fremtidens Volvo ut

Kanskje kan bilene om noen år erstatte flyreiser? Volvo tror det.
Kanskje kan bilene om noen år erstatte flyreiser? Volvo tror det.

Brytningsfase

Det at det nå blir mer vanlig å bestille bil over nettet, uten å gå om en forhandler, vil trolig også gjøre noe med forhandlerstrukturen framover. Også det faktum at elektriske biler har et langt lavere vedlikeholdsbehov enn fossil biler,

Rundt disse tingene har, ikke helt overraskende, Kerssemakers gjort seg noen tanker.

– Det er riktig at elbiler har et langt mindre vedlikeholdsbehov enn fossilbiler. Men innfasingen av elbiler vil ta tid. Vi har solgt rekordmange biler de siste årene og vi kommer til å fortsette å selge fossile biler også framover. Det sett sammen med at våre biler er blant de med lengst levetid, så vil det neppe skje store ting rundt forhandlerstrukturen i alle fall de seks til sju neste årene, tror han.

Volvos kontroversielle konsept 360c.
Volvos kontroversielle konsept 360c.

– Vi ser også at ikke alle er modne for å bestille bil og tjenester online ennå. Mange liker fortsatt både å se og å ta på før de kjøper. Men jeg tror vi er i en brytingsfase og at nye handlemønstre og nye tjenester vil dukke opp. Vi hadde for eksempel stor suksess med onlinebestilling da vi lanserte andre generasjon XC90. Det er jo allerede noen år siden. De erfaringene er viktige. De tar vi med oss videre for å fortsette utviklingen og markedstilpasningen.

Polestar: Norge får verdens første butikk for nytt bilmerke

Framtiden blir annerledes

– En annen interessant sak for oss er Care by Volvo. Der vi kort fortalt tilbyr en total bilpakke, et abonnement, som inkluderer hele bilholdet fra finansiering, til vedlikehold og bytte til annen bil ved behov etc. Rett og slett bilhold fra A til Å.

– Dette er også spennende og noe vi har stor tro på framover. Dette er fortsatt på prøve- og feilestadiet for oss og det er gull verdt å få med brukererfaringene herfra til å videreutvikle dette konseptet.

– For én ting er helt sikkert: Det å eie og bruke bil i framtiden blir ikke slik det har vært til nå, avslutter Volvos «framtidsmann»

Les også: – Vi sliter med å skaffe nok dieselbiler

Volvo-sjef: – Dieselmotorene vil forsvinne Slik skal fremtidens Volvo se ut
Nå ruller to selvkjørende Volvo'er på gata i Göteborg

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Siste nytt
20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Populært