Denne Golfen har vært borte lenge – men nå er det comeback

Leon er en av bilene det satses på når Seat nå er tilbake i Norge. Men her hjemme er det nok SUV-ene som må dra salget, mer enn denne.
Leon er en av bilene det satses på når Seat nå er tilbake i Norge. Men her hjemme er det nok SUV-ene som må dra salget, mer enn denne.

Prøvekjørt: Leon er Seats bil i Golf-klassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Wow! 40 minus, det er rimelig heftig!

Stedet er Østerdalen, nord for Tynset. Vi er tilbake helt på slutten av 80-tallet og jeg kjører Seat Ibiza, sammen en kamerat (Hei, Hans Peter!). Det er vinter og kveld. Turen har startet på Værnes og skal ende i Oslo. Bilen er en leiebil. Vi har ikke leid den, men får kjøre den gratis «tilbake» til Oslo. En ordning blant leiebilselskapene som var super for en student den gangen.

Denne bilen var det litt ekstra stas å få. Seat var helt ferske i Norge og jeg var naturligvis spent på å finne ut hvordan noe så eksotisk som en spansk bil ville klare seg her. Slik sett kunne den vel ikke fått en mye tøffere test enn iskalde Østerdalen.

Rundt 30 år senere (de årene har gått fort!), sitter jeg bak rattet i en ny Seat igjen. Seats historie i Norge har vært ganske kronglete. I 2006 forsvant de helt ut, men i år gjør importøren et nytt forsøk. Nå er det direktesalg via nettet som gjelder. Ganske eksotisk det også.

Hva er nytt?

Leon var en av modellene som solgte best sist det ble satset på Seat i Norge. Den gangen var den et ganske linjelekkert alternativ til konsernbror VW Golf. Leon så sporty ut, samtidig som prisene var hyggelige. En Leon med 1,8-liters bensinturbo på 150 eller 180 hestekrefter, var slett ikke feil rundt årtusenskiftet.

Bensinmotor er det også i denne testbilen, nærmere bestemt en 1,4-liter på 150 hester. Utstyrsnivået heter FR. Det betyr i praksis at du har det meste du trenger, inkludert viktig sikkerhetsutstyr. Her merkes det godt at Seat er en del av VW-familien og nyter godt av teknologi og utvikling der.

Les også: Leon Sport: Dette er en undervurdert bil

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pen bil, men utseendet er ikke akkurat egnet til å skille seg mye ut.
Pen bil, men utseendet er ikke akkurat egnet til å skille seg mye ut.

Hva er styrker og svakheter?

Motoren kler Leon godt, den er kvikk og svært lettkjørt. 0-100 km/t går på 8 sekunder blank. Tilbake på 80-tallet var det GTI-fort. Nå er det omtrent der vi er vant til at det skal være.

Motoren innbyr til litt jaging på turtall. Men med full bil og litt bagasje, merkes det at volumet ikke er større enn 1,4 liter. En dieselmotor ville vært ganske annerledes der, men det er ikke lenger tema i denne klassen.

Bilene i den såkalte Golf-klassen har etter hvert vokst seg svært nær familiebilstørrelse. Leon er ikke noe unntak. Foran har to voksne svært god plass, Baksetet duger også fint. Men små unger blir sittende litt «nede» i bilen, på grunn av høy vinduslinje.

Bagasjerommet svelger unna 380 liter. Det er helt godkjent til denne klassen å være. Stor bakluke er smart de ganske du skal ha med større gjenstander. Da kan du også felles ned baksetene og komme opp i 1.210 liter bagasjerom.

Les også: Dette er en liten plassmester

(Artikkelen fortsetter under bildet)

380 liters bagasjerom er bra, her er det også veldig lett å utnytte plassen.
380 liters bagasjerom er bra, her er det også veldig lett å utnytte plassen.

Hva koster den?

Leon-prisene starter på 334.000 kroner, testbilen koster 361.000,-, I forhold til motor og utstyrsnivå er ikke det så ille, men bilen kunne nok trengt litt mer drahjelp fra lavere pris. Du får både VW Golf og splitter nye Ford Focus billigere enn dette.

Seat kjører enkel prispolitikk, med få utgaver og ingen lokkepris-versjon som svært få uansett kjøper. Men for de mest prisbevisste, framstår nok dette som ganske kostbart, bilklassen tatt i betraktning.

Hvem er konkurrentene?

Vi kommer naturligvis ikke unna VW Golf . Den er fortsatt målestokken i klassen og for mange kjøpere nok et langt mer opplagt valg enn Leon. Det er også mange andre bra biler å velge mellom her: Vi kan kjapt nevne Ford Focus som akkurat har kommet i ny utgave. Opel Astra har aldri vært bedre, selv om den går under radaren hos mange.

Andre? Peugeot 308 , Hyundai i30 , Kia Ceed , Mazda 3 , Renault Megane , Volvo V40, denne lista er virkelig lang. Skal du prøve alle før kjøp, har du mye bilkjøring foran deg!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Interiøret mangler kanskje litt sydlandsk temperament, men det ser bra ut og er veldig funksjonelt.
Interiøret mangler kanskje litt sydlandsk temperament, men det ser bra ut og er veldig funksjonelt.

Vil naboen bli imponert?

Volkswagen har lenge markedsført Seat som det «sydlandske» merket sitt. Men de har slitt med å få det til å fungere veldig bra i virkeligheten. For hva er egentlig en sydlandsk bil? Det er i alle fall ikke så enkelt som å bare vedta det i styrerommene i Tyskland.

Leon-designet er både pent og litt sporty, men spesielt sydlandsk sliter jeg med å se at det er. Plukker du av Seat-merkene kunne dette vært en bil fra svært mange produsenter.

En av mine bilinteresserte naboer stopper opp og ser lenge og nøye på Leon første dag jeg har den hjemme på gårdsplassen. Jeg mistenker det mest skyldes at han ikke har sett ny Seat på mange år, enn at Leon i seg selv ser veldig spennende ut.

Les også: Comeback i Norge, salgsrekord i Europa

Broom mener:

Seat-salget øker kraftig i Europa, det skyldes blant annet at merket endelig har fått SUV-er på programmet. Arona og Ateca er allerede på plass, snart kommer også storebror Terraca.

Leon havner strengt tatt litt i skyggen av disse. For all del: Dette er en gjennomført og kompetent bil, som det meste annet fra VW-konsernet. Men den hadde trengt litt mer særpreg og noe litt mer unikt, for å kunne stå ut i en jevn og beinhard bilklasse.

Hadde den vært elektrisk eller ladbar, hadde nok det hjulpet betydelig på salget i Norge. Slik det er nå, er dette en bil som drukner litt i mengden. Og da hjelper det naturligvis ikke at merkevaren Seat er preget av å ha vært borte fra vårt marked i mange år.

Dette mener eierne:

Vi har to anmeldelser av Leon inne i Brooms bruktbilguide. Eier du én? Da håper vi du vil bidra her:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leon blir nok ikke bilen som henter flest kunder til Seat i Norge. Den jobben må SUV-ene gjøre, i alle fall i starten.
Leon blir nok ikke bilen som henter flest kunder til Seat i Norge. Den jobben må SUV-ene gjøre, i alle fall i starten.

Visste du at:

– Seat slo seg opp gjennom å lisensprodusere Fiater. I 1986 ble de kjøpt av Volkswagen-konsernet.

– Mens Seat var borte fra Norge, var det noen som forsøkte seg på direkteimport. Derfor finnes det noen brukte Seater i markedet, også fra mellom 2006 og 2018.

– Seat har ingen tradisjonelle forhandlere i Norge. Her satses det på nettsalg, i kombinasjon med noen showrooms. Her er det norske markedet svært tidlig ute, noe av målsetningen er å hente erfaringer fra denne satsingen og bruke dette i andre land.

Artikkelen ble først publisert av Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:38 Sør-Varangers ordfører mener E-sjefen bør gå02:35 Bloomberg bruker rekordsum på politisk reklame01:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49 Trump anklager riksrettsvitner for løgn00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer
Siste nytt
02:38NorgeSør-Varangers ordfører mener E-sjefen bør gå02:35VerdenBloomberg bruker rekordsum på politisk reklame01:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49VerdenTrump anklager riksrettsvitner for løgn00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer
Populært