Test av nye Toyota Corolla

Vi har kjørt helt nye Toyota Corolla som etter 12 når nå kommer tilbake til Norge.
Vi har kjørt helt nye Toyota Corolla som etter 12 når nå kommer tilbake til Norge.

Verdens mest solgte bilmodell gjør comeback. Vi har testet:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange stusset nok da Toyota valgte å gå bort fra et sterkeste merkenavnene i bilhistorien. Corolla ble til Auris for 12 år siden. Auris ble likevel en suksess her i Norge, med mer enn 45.000 solgte eksemplarer.

Men nå forsvinner den. Da det nå var på tide med en ny modell, valgte Toyota å blåse støvet av Corolla-navnet igjen.

Vi i Broom er blant de aller første i verden som får prøvekjøre nykommeren. Vi er rett utenfor spanske Madrid for å teste den på svingete spanske lande- og motorveier.

Bilene vi kjører er såkalte førserie-biler. Produsert på samlebåndet, som en slags prøve. Endelig produksjonsstart er i desember og bilene vil komme for salg i mars 2019.

Prisene er ennå ikke klare.

Toyota Corolla har fått ny, lav og tøff front.
Toyota Corolla har fått ny, lav og tøff front.

Hva her vi her?

Dette er billegenden Toyota Corolla, verdens mest solgte bilmodell gjennom alle tider, med mer enn 45 millioner eksemplarer levert så langt. Men det stopper altså ikke der.

Nye Corolla er på mange måter tro mot det opprinnelige konseptet, som en økonomisk, driftssikker, fornuftig og kompakt familiebil.

Den kommer i tre karosserivarianter. Som femdørs kombi, eller hatchback som den også kalles. Den kommer som stasjonsvogn , eller Touring Sports, som den da heter på Toyota-språket. Om en stund vil den også dukke opp som firedørs sedan.

Mer enn 90 prosent av Toyota salget i Norge er med hybrid drivlinje. Corolla blir tilgjengelig med to slike. En 1,8-liter på 122 hestekrefter og en 2-liter på hele 180 hestekrefter.

Det er bil med den største motoren vi tester i en Touring Sports-utgave.

Bilen kommer også med en liten bensin-turbomotor på 1,2-liter, men denne blir ikke tilgjengelig her på berget, annet enn på bestilling.

Les også : Toyota Corolla er verdens mest solgte bil

Bilen er både komfortabel og stillegående.
Bilen er både komfortabel og stillegående.

Hvordan er den å kjøre?

Vi merker fort at Toyota har jobbet mye med kjøreopplevelsen. Hjulene er plassert lengre ut, akselavstanden er strukket, tyngdepunktet er lavere, sitteposisjonen er flyttet bakover i bilen og vi sitter lavere. Alt dette gir i sum en mer sporty kjørefølelse, uten at den har blitt noen sportsbil av den grunn.

Corolla blir også tilgjengelig (mot pristillegg) med et system som gjør at du kan velge ulike kjøremodes. Alt fra Sport+ via Comfort og til Eco, via en liten bryter foran girspaken.

Bilen har fått helt nytt bakhjulsoppheng og er som en eneste i dette segmentet tilgjengelig med double wishbone-system sammen med nyutviklede støtdempere og oppgradert forstilling.

Bilen føles både god og komfortabel å kjøre, dessuten er den veldig stillegående med lite vindstøy og hjulstøy, selv i hastigheter som ville fått UP til å skru på blålysene og komme etter deg her hjemme. I alle fall er det slik på spansk asfalt. Vi har tidligere erfart at det kan være noe annerledes på norsk, grov asfalt, men dette lover uansett bra.

Selv om testbilen ruller på brede 225/40x18, dekk går den snorrett. Styringen er lett og presis, med en liten sporty snert.

Interiøret preges av den store skjermen som er smart plassert, den tar ingen sikt fra veien og er lett å se og bruke.
Interiøret preges av den store skjermen som er smart plassert, den tar ingen sikt fra veien og er lett å se og bruke.

Hvordan er plassen?

Corolla er en kompakt familiebil. Det vil si at det er plass til voksne både i for- og bakseter. På biler med panorama glasstak tar dette litt av høyden, så er du noe særlig høyere enn 185 cm. kan takhøyden være litt på grensen i baksetet. Beinplassen er god nok, selv med langbeinte i forsetet.

Foran er naturlig nok plassen raus alle veier og man merker virkelig dette med at Toyota har lagt vekt på kjørefølelsen, ved å plassere sjåføren lavere og nærmere tyngdepunktet – og bakover til senter av bilen. Setene i topputgaven som vi kjører byr på godt med støtte alle veier og må være noe av de beste som finnes i japanske "folkebiler", selv om lårstøtten kunne vært enda et lite hakk bedre for de med veldig lange bein. Det er ikke så viktig kanskje, men setene er tøffe å se på også...

Bagasjerommet er også stort, med opptil 598 liters kapasitet. Det er faktisk veldig bra. Dessuten har det flere smarte løsninger som gir økt brukervennlighet.

Les også : Verdens eldste Toyota dukket opp – i Sibir

2019-utgaven av Corolla er tro mot det opprinnelige konseptet som en smart, økonomisk og fornuftig bil.
2019-utgaven av Corolla er tro mot det opprinnelige konseptet som en smart, økonomisk og fornuftig bil.

Går den bra?

Den går faktisk bedre enn det oppleves som. Med 2-literen på 180 hestekrefter under panseret gjør nye Corolla unna sprinten fra stillestående til 100 km/t på bare 8,1 sekunder. Det er sjeldent at Toyota-kjøpere har det så travelt at det ikke holder.

Toppfarten er 180 km/t. Det holder nok rikelig for de fleste det også.

Men – det er et lite men... Alle Toyotas hybrider her en trinnløs CVT-girkasse. Dette har Toyota fått en del «pepper» for opp gjennom, ganske enkelt fordi girkassen oppleves som «slurete» og lite direkte. Toyota har, i kjent stil, tatt tilbakemeldingene på alvor og oppgradert denne girkassen ganske mye underveis. Også i nye Corolla, de viser oss grafer og tabeller og dokumenterer at på denne nye og fjerde generasjonen, har mye skjedd.

Selv om den har blitt bedre, er det allikevel slik at denne girkassen fortsatt tar bort litt av kjøregleden man ville hatt med et manuelt gir, eller en vanlig og mer direkte automatgirkasse.

Når man for eksempel gir på i en motbakke, økes turtallet mer enn hastigheten. Det oppleves som bilen «slurer». Uten at det er noen veldig stor sak i daglig bruk, så synes vi allikevel at det er litt synd.

Det skal dog sies at de som kjører hybrider fra Toyota sjelden klager over dette. Kanskje er det noe vi motorjournalister har hengt oss opp i?

Forbruket er oppgitt, fra fabrikk, til svært humane 0,38 l/mil. Erfaringsmessig ligger det nok litt høyere i den virkelige verden.

Les også : Dette er Toyotaen å ha når du skal du krysse en ørken

Bagasjerommet er stort og byr på flere smarte løsninger.
Bagasjerommet er stort og byr på flere smarte løsninger.

Finest utenpå eller inni?

Innvendig bærer bilen preg av moderne design, god brukervennlighet og det er benyttet gode materialer. Skjermen som er montert utenpå og høyt opp på dashbordet er smart plassert. Den er lett å lese og tar ikke noe av sikten. Instrumentene er digitale. Bilen er tilgjengelig med Head Up Display for første gang (ekstrautstyr) Ellers virker bilen både fornuftig og gjennomarbeidet også innvendig, med blant annet flere smarte løsninger i bagasjerommet.

Platen som utgjør gulvet i bagasjerommet kan flyttes slik at dette får to nivåer. Dessuten kan den snus og få en mer robust side opp om man skal ha inn våte eller gjørmete ting som fjellstøvler eller lignende. Smart! En offroadsykkel skal få plass når baksetene er nedslått.

Det er lite å sette fingeren på når det gjelder interiøret. Det er fornuftig, pent og intuitivt, men kanskje ikke veldig spennende.

Toyota Corolla TS 2,0 Hybrid:

Motor: 2-liter bensin + batteri / elmotor
Effekt: 180 hk / 192 Nm

0-100 km/t: 8,1 sekunder

Toppfart: 180 km/t

Forbruk: 0,38 l/mil

Bagasjerom: 598 -liter

Lengde/høyde/bredde: 465 - 143,5 - 179 cm

Pris: Ikke fastsatt ennå

Nye Corolla får flere nye tilgjengelige systemer som sikrer både høy sikkerhet og god komfort.

Vi har allerede nevnt Head Up Display i frontruta, den kan fås med automatiske fjernlys, skiltgjenkjenning, automatisk nødbrems, adaptiv fartsholder og filskiftvarsler.

Utvendig kjenner vi igjen designtrekk fra den utgående Auris, selv om Corolla er en helt ny bil. Panseret er lavere, fronten er tøffere med smale lykter og stor og lavt plassert grill. Bilen er tøff forfra.

Siden er preget av glatte flater og harmoniske linjer og bak har den fått nye baklamper og ser vel egentlig ut som en nær sagt hvilken som helst stasjonsvogn. Den kunne like gjerne kommer fra Kia, Opel eller Peugeot. Uten at det er noe som helst galt i det.

Vi synes likevel at femdørs kombien har litt mer særpreg og ser noe tøffere ut. Men folk kjøper kanskje ikke Corolla for å tøffe seg ...

Les også : – Vi sliter med å skaffe nok dieselbiler​​

Bakenden er ikke like særpreget som fronten på bilen.
Bakenden er ikke like særpreget som fronten på bilen.

… og konklusjonen er?

Konklusjonen er at Toyota Corolla er veldig tro mot det opprinnelige konseptet fra 1966. Dette var – og er fortsatt – en god, fornuftig, økonomisk, smart, rimelig og kompakt familiebil, på alle måter. Erfaringene så langt etter 21 millioner biler med hybrid drivlinje, er at denne også er svært driftsikker.

Prisene er enda ikke fastsatt, men vi tar neppe feil om vi tipper de vil starte på rundt 320.000 kroner. Det er bitte-litt mer enn dagens Auris, men bilen er større og har mer utstyr som definitivt forsvarer en liten prisøkning.

Unik driftssikkerhet har kanskje vært Corollas beste trumfkort historisk sett. Nå kan man i tillegg legger til hyggelige kjøreegenskaper, flere sikkerhetssystemer, bedre plass – alt i en moderne og pen innpakning så blir det jo ikke feil.

Det er nærliggende å tenke at nye Corolla også langt på vei erstatter utgåtte Avensis, som gjennom mange år var en populær familiebil.

Toyota Corolla har alltid vært et smart familiebil-kjøp i kompaktklassen. Det er den fortsatt.​

Denne artikkelen ble først publisert på Broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:29 Bolsjunov hindret norsk seiersjubel på 30-kilometeren i Oberstdorf13:27 Død person funnet i sjøen utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge
Siste nytt
13:29SportBolsjunov hindret norsk seiersjubel på 30-kilometeren i Oberstdorf13:27VerdenDød person funnet i sjøen utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge
Populært