Så kjapt skifter du selv til vinterdekk

Trikset som gjør at du ikke mister hjulet. Se video!

I dag våkner mange opp til snø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn våkner opp til vinter i dag. I løpet av natten har det lagt seg et hvitt teppe over store deler av Sør-Norge. Politiet advarer om glatte veier og har et klart budskap til alle bileiere: La bilen stå hvis du ikke har lagt om til vinterdekk.

Erfaringsmessig har mange ikke gjort det ennå. Hvert år venter nemlig veldig mange bileiere litt for lenge. Og dermed har de en ekstra utfordring på en dag som denne.

Å la bilen stå kan bety at man får problemer med å rekke både barnehage, skole og jobb. Men å ta sjansen på sommerdekk er absolutt ikke noe alternativ:

Tar ikke lang tid

– Nei, det er rett og slett risikosport og noe man ikke bør gjøre. Men heldigvis finnes det råd, selv om bilen står der med sommerdekk. Er man litt effektiv, tar det nemlig ikke veldig lang tid å legge om hjul selv, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han legger til at det beste naturligvis er å gjøre dette før vinteren kommer. Når gårdsplassen er tørr og snøfri, det er lyst og gode arbeidsforhold. Men den luksusen har man altså ikke nå:

Gå på med friskt mot

– Nei, nå handler det om å løse et akutt problem. Som så ofte når man skal gjøre noe praktisk: Det gjelder å planlegge litt først, så gå i gang med friskt mot, sier Benny.

Punkt én er å sjekke at bilen står mest mulig flatt. Så koster/måker du bort snøen under den og gjør klart til å få på plass jekken.

Du trenger lys for å få gjort jobben. Enten en god arbeidslampe, eller en hodelykt. Så er det bare å sette i gang:

Norske Ole-Kristian har drømmejobben hos Volvo

Dette blir fort resultatet hvis du tar sjansen på sommerdekk. Det bør du absolutt ikke gjøre! Foto: NTB scanpix
Dette blir fort resultatet hvis du tar sjansen på sommerdekk. Det bør du absolutt ikke gjøre! Foto: NTB scanpix

Få på det nye kjapt

– Jeg anbefaler å ta ut vinterdekkene først og plassere dem ett og ett, ved hjulene som skal av. Så løsner du hjulboltene litt, før du jekker opp bilene. Da er det lettere å få tak. Deretter er det bare å jekke opp bilen, skru boltene helt ut og løfte av sommerhjulet. Deretter på med vinterhjulet, så fort som mulig. Når bilen står jekket opp uten hjul, kan det gå skikkelig galt hvis den skulle faller av jekken. Derfor gjelder det å lirke på plass vinterhjulet kjapt, sier Benny.

– Så strammer du til boltene, pass på at alle sitter helt inntil. Deretter slipper du bilen ned og strammer til en ekstra gang. Og så er det bare å komme seg videre til neste hjul og gjøre det samme!

Så mange venter altfor lenge med å legge om dekk

Fem minutter per hjul bør være realistisk hvis man jobber kjapt, mener Brooms bilekspert Benny Christensen.
Fem minutter per hjul bør være realistisk hvis man jobber kjapt, mener Brooms bilekspert Benny Christensen.


Stramme til boltene

– Det høres enkelt og kjapt ut – men hvor lang tid tar egentlig dette?

– Akkurat det finnes det ikke noen fasit på, det kommer an på hvor kjapt man jobber. Men jeg vil anslå rundt fem minutter per hjul, hvis man er rask og effektiv. Og det er man vel gjerne ute på en mørk og kald gårdsplass, tidlig på morgenen... Her handler det om å få jobben gjort så fort som mulig, slik at man kan komme seg avgårde. Så får heller varmen i fingrene komme etter hvert som man tiner opp igjen, smiler Benny.

– Andre ting man bør huske?

– Det er egentlig ganske mange, men her tenker jeg det handler om å løse et akutt problem, så effektivt som mulig. Så kan man heller se over jobben i etterkant. Men husk at du må stramme til hjulboltene etter at du har kjørt noen mil. De kan nemlig løsne, noe som kan få fatale konsekvenser. Men også det er fort gjort. Du stopper på et egnet sted, og drar over med hjulvinnen. Så vet du at den jobben er gjort, sier Benny.

LES MER: 10 tips når du skal skifte dekk

Artikkelen ble først publisert av Broom.no

SE VIDEO: Trikset som får deg opp bakken på glatta:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden