Meny

Ektepar dømt for utbredt førerprøvejuks

Ekteparet ble dømt ved Larvik tingrett mandag 23.oktober. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ekteparet skal ha tjent 400.000 kroner på å hjelpe kandidater å jukse på førerprøven.

Paret, som bor i Oslo, er dømt for å ha hjulpet svært mange fra Sør-Norge med å jukse på teoriprøven, ifølge NRK.

– Det er betalt fra 3000 til 8000 kroner av dem som skulle avlegge prøven. Vi mener de to har fått over 400.000 kroner i betaling for dette, sa politiinspektør Magnar Pedersen til Varden tidligere i år.

Juksemetoden gikk ut på at prøvekandidaten benyttet en skjorte eller genser med en spesialsydd lomme på brystet med plass til en iPhone. Mobilen filmet prøven og overførte det til en medvirkende person på utsiden av stasjonen, som ga riktige svar i en ørepropp, melder NTB.

Les også : Jukset på teoriprøven – må i fengsel

Den 41 år gamle mannen ble dømt til ti måneder ubetinget fengsel, mens den 39 år gamle kona fikk ni måneder fengsel, hvor fem av dem er betinget. Retten ga begge en måned strengere straff enn det aktor ba om. I tillegg må mannen betale 250.000 kroner. Dommen mener det et forsiktig anslag av hvor mye han har tjent på jukset.

50 teoriprøveforsøk

Mistanken til ekteparet kom blant annet av at den dømte kvinnen avla teoriprøven 50 ganger mellom 2008 og 2015. Retten mener hun var oppegående og enkelt kunne bestå, men brukte disse årene på å lære seg rutinene til trafikkstasjonen og for å få informasjon om relevante spørsmål og svar, står det i dommen.

Kvinnen erkjente ikke straffeskyld.

– Hun mener hun ikke har hatt noe rolle i det som har skjedd, og vurderer nå om dommen skal ankes, sier hennes forsvarer, Reidar Steinsvik, til NRK.

Ifølge NTB ble 19 andre personer dømt for juks med teoriprøven i samme dom. De dømte vekket mistanke fordi de hadde gjennomført prøven uforståelig fort og med oppsiktsvekkende få feil. De fleste avla også prøven på norsk, selv om de fleste var arabiskspråklig med begrensede norskkunnskaper, melder Varden.

Les også : Nesten halvparten i Oslo stryker på førerprøven

Motor
Populært