Meny

Slik lagrer du bobilen trygt for vinteren

Vinterkulde og fukt kan skade både rør og tekstiler i bobilen, om du ikke er nøye med å fjerne vann og forebygge fuktskader. Foto: Jaa(c) / Shutterstock / NTB scanpix
Flere nordmenn enn noen gang før eier bobil. Om du ikke har planer om bruke bobilen i årets kaldeste måneder, er det flere ting du bør passe på før du setter den bort for vinteren.

De siste fem årene har det blitt satt salgsrekord etter salgsrekord for bobiler i Norge. Aldri har det vært solgt så mange enheter som i 2018. I løpet av året har antall registrerte bobiler i landet for første gang passert 50.000. 

Mange bobil-entusiaster velger å bruke bobilen året rundt. Men om du er blant dem som ønsker å plassere ferieboligen din i vinterdvale, er det flere ting du må huske på. 

Les også:  Ny app gir oversikt over gratis bobilovernatting

Norges CaravanBransjeforbund (NCB) har snakket med bobil-ekspert Per Christian Hestnæs og laget en huskeliste for vinterlagring av bobil.

 1. Tøm bobilen for vann. Vann fryser, sprenger rør og har derfor stort skadepotensiale. Å glemme å fjerne alt vann kan koste deg dyrt. Etter at vannet er fjernet, kan du vurdere å bruke giftfri frostvæske. Det reduserer sjansen for frostskader.
 2. Lad opp batteriene. Eventuelt kan polene på batteriene monteres av. Hovedstrømbryteren må også slås av.
 3. Unngå fuktighet. Om du ikke har plass til å lagre puter og madrasser inne, er tørrballer et godt alternativ. De trekker til seg fuktighet, og hindrer at fukt trekker inn i tekstiler.
 4. Tøm bilen for mat. Mus kjenner lukten av den minste smulen og kan gjøre stor skade om de etablerer seg i bobilen din.

Les også:  Bli med inn i Norges dyreste bobiler

I tillegg har NCB noen generelle tips før bobilen settes vekk: 

 • Utfør oljeskift.
 • Fyll opp diesel for å hindre kondens.
 • Sjekk at batteriene er fulladet, så du slipper startproblemer når sesongen starter.
 • Sørg for at vannet ikke fryser, gjerne ved hjelp av giftfri frostvæske. La kranene stå åpne, mellom kaldt og varmt vann.
 • Pass på at det kommer til luft for å unngå mugg og jordslag i puter og senger. Det beste er å lagre bobilen innendørs, men du kan også ta puter og madrasser inn.
 • Tøm og rengjør kjøleskapet og la kjøleskapsdøren stå åpen under vinterlagring.
 • Kople ut alt av gassledninger.
 • Start bobilen hver 6. uke og la den gå på tomgang i 15 minutter.
 • Sjekk, og eventuelt bytt, morkne gasslanger og koplinger som ikke er tette.
 • Gå over gummilister på vinduer, dører og luker og smør disse.
 • Glem heller ikke å smøre låsene på bobilen.
Kilde:  Norges CaravanBransjeforbund.Les også:  Støtteben til bobil trenger ikke koste deg dyrt
Dette må du se etter når du kjøper brukt bobil
Bobil- og campingferie mer miljøvennlig enn cruise og sydenferie
Motor
Populært