Dette er en elektrisk fulltreffer

6.600 nordmenn har bestilt – her er den første testen:

Tre år har gått siden Audi viste sin elektriske e-tron for første gang.

Norge fikk, som de første i verden, tilgang til å reservere nykommeren i april 2017. Elbil-hungrige nordmenn lot ikke sjansen gå fra seg. Så langt har mer enn 6.600 norske kunder reservert, en bil de ikke har sett, og langt mindre prøvekjørt.

Vi i Broom er blant de aller første som får prøvekjøre den – og det i spektakulære omgivelser i Afrika, nærmere bestemt i Namibia. Her er både saltsletter, ørken og offroadkjøring på programmet.

Når Audi legger lanseringen hit, er det naturligvis for å vise at e-tron takler tøffe utfordringer. Nå er vi spente på å finne ut hvordan det fungerer i virkeligheten.

Hva er dette?

Audi e-tron er altså en helt elektrisk familiebil, en SUV med firehjulsdrift. Størrelsemessig plasserer den seg mellom Audi Q5 og store Q7.

Det er ingen tvil, dette er en Audi – selv om den er elektrisk
Det er ingen tvil, dette er en Audi – selv om den er elektrisk

De første bilene vil komme til Norge tidlig i 2019 og prisene starter på drøyt 650.000 kroner, for bilen som har en rekkevidde på minst 400 kilometer etter den nye og mer realistiske WLTP-målenormen.

Audi har bevisst valgt å legge seg på en litt konservativ linje, rent designmessig. Nye e-tron er en bil som skal appellere bredt, både til de som har Audi i dag og til nye elbilkjøpere, globalt.

Dette var vårt aller første møte med Audi e-tron i USA

Offroad-egenskaper er viktig for Audi, og quattro-systemet leverer igjen!
Offroad-egenskaper er viktig for Audi, og quattro-systemet leverer igjen!

Hvordan er den å kjøre?

Audi er kjent for både gode og litt sporty kjøreegenskaper. Det er én av tingene som gjør at noen av oss er villige til å betale litt mer for deres produkter. Nede i ørkenen er det fristende å blåse støvet av – bokstavelig talt – deres gamle slagord om at forspranget ligger i teknikken.

Audi har lagt ned store ressurser på å utvikle drivlinjen her. Blant annet i form av et veldig avansert bremse- og regenereringssystem. Og ikke minst forplikter quattro-betegnelsen.

Her er e-tron på hjemmebane.
Her er e-tron på hjemmebane.

Audi har definitivt ikke tatt noen snarveier her. Snarere tvert i mot. De har så godt som "funnet opp hjulet på nytt". De har utviklet et svært smart, avansert og ikke minst unik firehjulsdriftsystem til den helelektriske e-tron.

Og de lar oss få teste det skikkelig. Vi grisekjører på grusbane, vi tester i ørkenen, på grusveier og i offroadløyper. Kortversjonen er at det imponerer stort. Vi mener faktisk at dette er den beste drivlinjen som kan leveres i en elektrisk bil per i dag.

Styringen er presis, komforten er god, ergonomien er riktig, betjeningen er intuitiv, følelsen av opplevd kvalitet er god. Den har effekt nok og det er i det hele tatt svært lite å sette fingeren på.

10 ting du bør vite om Audis nye elbil

Bortsett fra girspaken og sidespeilene kjenner vi igjen det meste innvendig fra andre Audi-modeller.
Bortsett fra girspaken og sidespeilene kjenner vi igjen det meste innvendig fra andre Audi-modeller.

Hvordan er plassen?

Innvendig er den romslig og det er ingen tvil om at dette er en fullverdig familiebil. Forsetene byr på god og komfortabel plass alle veier. Materialkvalitet og finish holder den samme gode standarden som vi finner i nye A6 og fra Q8. Fra disse kjenner vi også igjen interiørdesignet som er mer eller mindre identisk.

Også i baksetet er plassen god. Voksne sitter godt og komfortabelt her. Gulvet i e-tron er helt flatt, uten noen forhøyning til mellomaksel, det bidrar til økt plass og romfølelse.

600 liter bagasjerom underbygger at dette er en fullverdig familiebil.
600 liter bagasjerom underbygger at dette er en fullverdig familiebil.

Den lange akselavstanden (tre meter), det lave tyngdepunktet og den gode vektfordelingen gjør e-tron til en veldig stabil og god bil å kjøre. Det at man til enhver tid har flust med effekt tilgjengelig, gjør heller ikke saken dårligere.

Bagasjerommet svelger unna rause 600 liter og over 1.700 om man slår ned baksetene. Dessuten har den et 60 liters bagasjerom foran, som er praktisk til blant annet ladekabler.

Ett spørsmål mange norske kunder har stilt er om den leveres med tilhengerfeste? Svaret er ja! Den kan trekke tilhenger med en vekt på 1.800 kilo. Like mye som en Tesla Model X og det dobbelte av hva en Jaguar I-Pace klarer.

Disse to er akkurat nå de nærmeste konkurrentene til e-tron, men bak neste sving venter Mercedes EQC som nok også blir en arg konkurrent.

Forbrukerrådet advarer: Her er fellene du bør passe deg for

Det er rikelig med anledning til å teste hva bilen er god for. Og det er ikke småtterier...
Det er rikelig med anledning til å teste hva bilen er god for. Og det er ikke småtterier...

Går den bra?

Audi e-tron har to motorer. En foran og en litt kraftigere bak. De har en samlet effekt på 300 kW, eller 408 hestekrefter, om vi skal holde oss til gamle og kjente begreper. Mens den byr på massive 664 Nm i dreiemoment.

Vi tester launch-controlen ute på en saltslette. Inn med bremsen. Full gass. Slipp bremsen og bilen formelig skyter avgårde i en sky av støv. Her har man fullt moment fra første sekund, det er ingen turbo-forsinkelse og ingen girskift som tar tid. Ei heller noen motorlyd. 0-100 km/t går unna på 5,7 sekunder og toppfarten er 200 km/t.

Så – ja, selv om den ikke er Tesla-rask, så går den mer enn bra nok. Det er en familie-SUV med firehjulsdrift vi snakker om.

Batteripakken er på 95 kWh og kan lades til 80 prosent på ca. 30 minutter, om man bruker 150 kW DC hurtiglader.

Audi e-tron veier ca 2.400 kilo. Batteripakken utgjør nesten 700 av disse kiloene. Den er 34 cm tykk og er plassert midt i bilen, under gulvet/baksetet. Det gir en vektfordeling på nær 50/50 prosent mellom for- og bakaksel.

Les mer om de nye Audi-"speilene" her

Ryddig, romslig og pent. Slik kan interiøret oppsummeres veldig kort.
Ryddig, romslig og pent. Slik kan interiøret oppsummeres veldig kort.

Finest utenpå eller inni?

Dette er veldig Audi. Både utenpå og inni. Designmessig har de holdt en relativt lav profil. Bilen er både pen og harmonisk.

Video-sidespeilene er litt uvante, da man må flytte blikket noe ned for å se på skjermene som er plassert på innsiden av døren. Men ut over det er det meste trygt, forutsigbart og kjent.

Audi har ikke tatt noen sjanser på å teste ut andre sprell og nyvinninger her.

Audi får rekordbot etter dieseljuks

En elektrisk fulltreffer fra Audi, sier Broom-Benny etter å ha kjørt bilen i Namibia.
En elektrisk fulltreffer fra Audi, sier Broom-Benny etter å ha kjørt bilen i Namibia.

… og konklusjonen er?

Dette er tysk grundighet, satt i system. Bilen er veldig viktig for Audi nå som de skal inn i et helt nytt og elektrisk segment. De har ikke verken råd eller tid til å gjøre noe feil med denne bilen, som kanskje er en av de viktigste i den drøyt 50 år gamle Audi-historien.

Det bærer bilen preg av. e-tron er veldig universal. Den er lett å like, både utenpå og inni, den har grei rekkevidde, den har effekt nok. Teknisk sett er den svært avansert. Den har god plass, god framkommelighet, god komfort og kan være litt rampete også, om du får horn i panna.

Det eneste vi kan sette et lite spørsmålstegn ved, er rekkevidden. Audi har bekreftet at den er på mer enn 400 kilometer (WLTP), men ikke hvor mye. Kan de ha en "kanin i hatten" her?

Vi tviler ikke et øyeblikk på at dette blir Norges mest solgte Audi neste år. Vi tror også at denne bilen vil appellere til flere enn en elbil-frelste nordmenn. Dette er en elektrisk fulltreffer fra Audi – intet mindre.

Les også: Reiser i fire dager – for å kjøre Audi ned et fjell

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen
Siste nytt
20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen
Populært