Dette er en elektrisk fulltreffer

6.600 nordmenn har bestilt – her er den første testen:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre år har gått siden Audi viste sin elektriske e-tron for første gang.

Norge fikk, som de første i verden, tilgang til å reservere nykommeren i april 2017. Elbil-hungrige nordmenn lot ikke sjansen gå fra seg. Så langt har mer enn 6.600 norske kunder reservert, en bil de ikke har sett, og langt mindre prøvekjørt.

Vi i Broom er blant de aller første som får prøvekjøre den – og det i spektakulære omgivelser i Afrika, nærmere bestemt i Namibia. Her er både saltsletter, ørken og offroadkjøring på programmet.

Når Audi legger lanseringen hit, er det naturligvis for å vise at e-tron takler tøffe utfordringer. Nå er vi spente på å finne ut hvordan det fungerer i virkeligheten.

Hva er dette?

Audi e-tron er altså en helt elektrisk familiebil, en SUV med firehjulsdrift. Størrelsemessig plasserer den seg mellom Audi Q5 og store Q7.

Det er ingen tvil, dette er en Audi – selv om den er elektrisk
Det er ingen tvil, dette er en Audi – selv om den er elektrisk

De første bilene vil komme til Norge tidlig i 2019 og prisene starter på drøyt 650.000 kroner, for bilen som har en rekkevidde på minst 400 kilometer etter den nye og mer realistiske WLTP-målenormen.

Audi har bevisst valgt å legge seg på en litt konservativ linje, rent designmessig. Nye e-tron er en bil som skal appellere bredt, både til de som har Audi i dag og til nye elbilkjøpere, globalt.

Dette var vårt aller første møte med Audi e-tron i USA

Offroad-egenskaper er viktig for Audi, og quattro-systemet leverer igjen!
Offroad-egenskaper er viktig for Audi, og quattro-systemet leverer igjen!

Hvordan er den å kjøre?

Audi er kjent for både gode og litt sporty kjøreegenskaper. Det er én av tingene som gjør at noen av oss er villige til å betale litt mer for deres produkter. Nede i ørkenen er det fristende å blåse støvet av – bokstavelig talt – deres gamle slagord om at forspranget ligger i teknikken.

Audi har lagt ned store ressurser på å utvikle drivlinjen her. Blant annet i form av et veldig avansert bremse- og regenereringssystem. Og ikke minst forplikter quattro-betegnelsen.

Her er e-tron på hjemmebane.
Her er e-tron på hjemmebane.

Audi har definitivt ikke tatt noen snarveier her. Snarere tvert i mot. De har så godt som "funnet opp hjulet på nytt". De har utviklet et svært smart, avansert og ikke minst unik firehjulsdriftsystem til den helelektriske e-tron.

Og de lar oss få teste det skikkelig. Vi grisekjører på grusbane, vi tester i ørkenen, på grusveier og i offroadløyper. Kortversjonen er at det imponerer stort. Vi mener faktisk at dette er den beste drivlinjen som kan leveres i en elektrisk bil per i dag.

Styringen er presis, komforten er god, ergonomien er riktig, betjeningen er intuitiv, følelsen av opplevd kvalitet er god. Den har effekt nok og det er i det hele tatt svært lite å sette fingeren på.

10 ting du bør vite om Audis nye elbil

Bortsett fra girspaken og sidespeilene kjenner vi igjen det meste innvendig fra andre Audi-modeller.
Bortsett fra girspaken og sidespeilene kjenner vi igjen det meste innvendig fra andre Audi-modeller.

Hvordan er plassen?

Innvendig er den romslig og det er ingen tvil om at dette er en fullverdig familiebil. Forsetene byr på god og komfortabel plass alle veier. Materialkvalitet og finish holder den samme gode standarden som vi finner i nye A6 og fra Q8. Fra disse kjenner vi også igjen interiørdesignet som er mer eller mindre identisk.

Også i baksetet er plassen god. Voksne sitter godt og komfortabelt her. Gulvet i e-tron er helt flatt, uten noen forhøyning til mellomaksel, det bidrar til økt plass og romfølelse.

600 liter bagasjerom underbygger at dette er en fullverdig familiebil.
600 liter bagasjerom underbygger at dette er en fullverdig familiebil.

Den lange akselavstanden (tre meter), det lave tyngdepunktet og den gode vektfordelingen gjør e-tron til en veldig stabil og god bil å kjøre. Det at man til enhver tid har flust med effekt tilgjengelig, gjør heller ikke saken dårligere.

Bagasjerommet svelger unna rause 600 liter og over 1.700 om man slår ned baksetene. Dessuten har den et 60 liters bagasjerom foran, som er praktisk til blant annet ladekabler.

Ett spørsmål mange norske kunder har stilt er om den leveres med tilhengerfeste? Svaret er ja! Den kan trekke tilhenger med en vekt på 1.800 kilo. Like mye som en Tesla Model X og det dobbelte av hva en Jaguar I-Pace klarer.

Disse to er akkurat nå de nærmeste konkurrentene til e-tron, men bak neste sving venter Mercedes EQC som nok også blir en arg konkurrent.

Forbrukerrådet advarer: Her er fellene du bør passe deg for

Det er rikelig med anledning til å teste hva bilen er god for. Og det er ikke småtterier...
Det er rikelig med anledning til å teste hva bilen er god for. Og det er ikke småtterier...

Går den bra?

Audi e-tron har to motorer. En foran og en litt kraftigere bak. De har en samlet effekt på 300 kW, eller 408 hestekrefter, om vi skal holde oss til gamle og kjente begreper. Mens den byr på massive 664 Nm i dreiemoment.

Vi tester launch-controlen ute på en saltslette. Inn med bremsen. Full gass. Slipp bremsen og bilen formelig skyter avgårde i en sky av støv. Her har man fullt moment fra første sekund, det er ingen turbo-forsinkelse og ingen girskift som tar tid. Ei heller noen motorlyd. 0-100 km/t går unna på 5,7 sekunder og toppfarten er 200 km/t.

Så – ja, selv om den ikke er Tesla-rask, så går den mer enn bra nok. Det er en familie-SUV med firehjulsdrift vi snakker om.

Batteripakken er på 95 kWh og kan lades til 80 prosent på ca. 30 minutter, om man bruker 150 kW DC hurtiglader.

Audi e-tron veier ca 2.400 kilo. Batteripakken utgjør nesten 700 av disse kiloene. Den er 34 cm tykk og er plassert midt i bilen, under gulvet/baksetet. Det gir en vektfordeling på nær 50/50 prosent mellom for- og bakaksel.

Les mer om de nye Audi-"speilene" her

Ryddig, romslig og pent. Slik kan interiøret oppsummeres veldig kort.
Ryddig, romslig og pent. Slik kan interiøret oppsummeres veldig kort.

Finest utenpå eller inni?

Dette er veldig Audi. Både utenpå og inni. Designmessig har de holdt en relativt lav profil. Bilen er både pen og harmonisk.

Video-sidespeilene er litt uvante, da man må flytte blikket noe ned for å se på skjermene som er plassert på innsiden av døren. Men ut over det er det meste trygt, forutsigbart og kjent.

Audi har ikke tatt noen sjanser på å teste ut andre sprell og nyvinninger her.

Audi får rekordbot etter dieseljuks

En elektrisk fulltreffer fra Audi, sier Broom-Benny etter å ha kjørt bilen i Namibia.
En elektrisk fulltreffer fra Audi, sier Broom-Benny etter å ha kjørt bilen i Namibia.

… og konklusjonen er?

Dette er tysk grundighet, satt i system. Bilen er veldig viktig for Audi nå som de skal inn i et helt nytt og elektrisk segment. De har ikke verken råd eller tid til å gjøre noe feil med denne bilen, som kanskje er en av de viktigste i den drøyt 50 år gamle Audi-historien.

Det bærer bilen preg av. e-tron er veldig universal. Den er lett å like, både utenpå og inni, den har grei rekkevidde, den har effekt nok. Teknisk sett er den svært avansert. Den har god plass, god framkommelighet, god komfort og kan være litt rampete også, om du får horn i panna.

Det eneste vi kan sette et lite spørsmålstegn ved, er rekkevidden. Audi har bekreftet at den er på mer enn 400 kilometer (WLTP), men ikke hvor mye. Kan de ha en "kanin i hatten" her?

Vi tviler ikke et øyeblikk på at dette blir Norges mest solgte Audi neste år. Vi tror også at denne bilen vil appellere til flere enn en elbil-frelste nordmenn. Dette er en elektrisk fulltreffer fra Audi – intet mindre.

Les også: Reiser i fire dager – for å kjøre Audi ned et fjell

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering
Siste nytt
22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering
Populært