Ord og begreper du bør kunne når du sender bilen på verksted

Se video: Ordboken fra bilens verden: Mange har hørt begrepene men aner ikke hva de er.

Om ISOFIX og tuning betyr like lite for deg som doble fustasjeopphengsforkoblinger bør du sjekke ut vår ordliste for bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du en av dem som får et blankt uttrykk i ansiktet når bilverkstedet lister opp alt som er galt med bilen din? Tror du sedan er et bilmerke? Lurer du på hva et karosseri og et chassis egentlig er for noe? Og hva kjølevæske og motorolje brukes til?

Du er ikke alene. Det er mange bilister i Norges land som ikke vet så veldig mye om bil. Det viktigste er jo at kjøretøyet fungerer og tar deg fra A til B.

Hender det likevel at du sukker og tenker: «Jeg skulle ønske jeg forstod mer av hva bilmekanikeren sa» eller «jeg skjønner virkelig ikke hva som står på denne verkstedregningen», har du kommet til rett sted.

ABC Nyheter har samlet en rekke forkortelser, ord og begreper som hører hjemme i bilens verden til en liten ordliste.

Begreper knyttet til bilens motor gjelder for forbrenningsmotor, ikke for elbilmotor. Ordlisten presenteres alfabetisk.

Om det dukker opp fremmedord i en forklaring du ikke forstår, har dette ordet sin egen forklaring lenger ned.

Les også: Hjelp – bilen min har vært på verksted et halvt år

Det er mye «rart» inni en bilmotor den jevne mannen og kvinnen i gata ikke vet så mye om. Foto: Photology1971 / Shutterstock / NTB scanpix
Det er mye «rart» inni en bilmotor den jevne mannen og kvinnen i gata ikke vet så mye om. Foto: Photology1971 / Shutterstock / NTB scanpix

Er det noen ord eller begreper du savner? Send en e-post til elisabeth.bergskaug@abcnyheter.no, så oppdaterer vi ordlisten vår.

Sjekk ordlisten om bil før du drar på bilverksted:

 • ABS: Blokkeringsfrie bremser. Hindrer at bremsene låser seg ved oppbremsing. Stammer fra tyske AntiBlockierSystem.
 • AC (Air Conditioning): Manuelt klimaanlegg som gir kald luft.
 • Airbag/SRS (Supplemental Restraint System): Kollisjonsputer, også kalt airbag er normalt montert i dashbord, ratt, setet eller i rammen rundt sidevinduet. Ved en kollisjon blir en pute fylt med luft dannet av en eksplosjonsartet ladning som skal ta imot fører eller passasjer og redusere personskade.
 • ASR (Anti Slip Regulation) eller TC (Traction Control): Antispinn. Begynner hjulene til bilen å spinne reguleres motorens trekkraft ned slik at hjulene slutter å spinne.
 • ATV (All Terrain Vehicle): Tre- og firehjuls motorsykler, beregnet for terrengkjøring.
 • AWD (All Wheel Drive): Firehjulstrekk.
 • Chassis: Bilens understell. Fellesnavnet på ramme, fjærer, hjulaksler, eventuelt hjelperammer og hjul, motor og drivverk, samt styring og bremser.
 • Clutch/kløtsj: Kobler til og fra motor og girkasse i biler.
 • Coil: Leverer strømstøt med en så høy spenning at gnistene springer over tennpluggen.
 • Delkaskoforsikring: Vognskadeforsikring som dekker skader på forsikringstakerens egen bil ved brann, tyveri, redning og bruddskader på bilens glassruter.
 • Drivreim: En reim av gummi som går fra motorakselen og driver med seg vannpumpe og dynamo.
 • FFV (Flexible Fuel Vehicles): Drivstoff-fleksibelt kjøretøy. Biler som har muligheten til å bruke to typer drivstoff om hverandre som for eksempel bensin og etanol eller diesel og biodiesel.
 • Fjernlys: Lys på bilens front som skal benyttes på dårlig eller ikke-opplyste veier.
 • GDI (Gasoline Direct Injection): Bensinmotor med direkteinnsprøytning.
 • Grill: En åpning foran på bilen som slipper inn luft.
 • HDI (High Pressure Direct Injection) eller TDI (Turbo Diesel Injection): Dieselmotor med direkteinnsprøytning.
 • Kabriolet: En bil med kalesje eller metalltak som kan slås ned.
 • Kamakselen: Åpner og lukker ventilene på motoren, slik at luft/bensin kommer inn og eksos går ut. Forbundet med registgerreimen og veivakselen.
 • Kardang/kardangaksel: Brukes om mellomakselen mellom girkasse og bakaksel i en bakhjulsdreven bil, eller mellomakselen mellom motor og bakhjul på en motorsykkel.
 • Karroseri: Overstellet på en bil. Inkluderer alle de ytre delene som beskytter bilens indre komponenter og passasjerene mot utvendig påvirkning. Inkluderer støtfanger, panser, frontrute, dører, gulv og tak.
 • Kaskoforsikring: Vognskadeforsikring som – i tillegg til dekningene i delkaskoforsikringen – dekker skader på forsikringstakerens egen bil ved sammenstøt, utforkjøring og velting.
 • Kjølevæske: Tilsetningsstoffer som benyttes i kjølevann til bilens motor for å hindre tilstopping i radiatoren og skader på motoren ved temperaturer under frysepunktet.
 • Kombi: Biltype med lukket karosseri med tre eller fem dører. Den ekstra døren fører inn til bagasjerommet, som normalt har større kapasitet enn på en sedan.
 • Kupé: Biltype med lukket karosseri med to seter eller to pluss to seter. Har som regel to dører.
 • Kurve- og tåkelys: Skal i utgangspunktet brukes ved tett tåke, eller på spesielt svingete og uoversiktlige veistrekninger. Kurve- og tåkelys kan også benyttes som kjørelys om dagen/når det er lyst. De skal da ikke brukes sammen med nærlys. Kurve- og tåkelysene skal være koblet over egen bryter og slik at de ikke kan lyse uten at parkeringslys, baklys og lys for kjennemerke samtidig er tent.
 • Lufttrykk: Riktig lufttrykk i dekkene på bilen er viktig for sikker og god kjøring. Riktig dekktrykk for dine dekk finnes som regel i dokumentene som følger med bilen eller i en dekktrykk-tabell. Du kan fylle luft i dekkene på bensinstasjoner.
 • Motorolje: Har mange oppgaver. En er å smører motoren for å holde motorens friksjonsflater fra hverandre. Oljen bidrar også til kjøling av motoren ved å transportere bort varme. Videre beskytter oljen motoren mot korrosjon. Den har også en rengjørende funksjon, og blandet etter hvert med avfallsstoffer, og må derfor byttes jevnlig. I tilleg minsker den vibrasjon og motorlyd.
 • MPV (Multi Purpose Vehicle): Flerbruksbil, bil med mulighet til å ta ut seter og normalt med plass til mellom 5 og 8 passasjerer
 • Nærlys: Personbiler skal ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Som kjørelys kan du benytte nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve- og tåkelys.
 • ISOFIX (International Standards Organization Fixering): System for festing av barneseter i bil.
 • Panser: Det beskyttende lokket som dekker motoren på en bil. Kan åpnes opp.
 • Parkeringslys: Personbiler skal kun ha to lykter foran som gir hvitt parkeringslys. Parkeringslys skal brukes når bilen står parkert for eksempel langs veikanten for av- eller pålessing. Bakgrunnen for at parkeringslys brukes er at andre trafikanter skal få et varsel om at bilen er parkert.
 • Radiator: Kjøler ned ned temperaturen av motoren.
 • Registerreim: En tannet reim som er viktig del av motoren. Den bør skiftes relativt ofte, da motoren kan bli skadd om registerreimen ryker. Hvor ofte den bør byttes, står i bilens instruksjonsbok. Reimens oppgave er å få kamakselen til å rotere.
 • Roadster: Toseters cabriolet.
 • Råde: Koblingen mellom stempel og veivakselen
 • Sedan: Biltype med konvensjonelt, lukket karosseri med to eller fire sidedører.
 • Sidemarkeringslys: Bilen kan ha to lykter som gir gult markeringslys til hver side. Det er ikke tillatt å kjøre med eksempelsvis blått lysskimmer under bilen.
 • Stasjonsvogn: En biltype med lukket karosseri som har større bagasjeplass enn en sedan, kombi eller kupé.
 • Stempel: Den mest vanlige varianten av bensin- og dieselmotor kalles stempelmotor. Prinsippet for en slik motor er at et stempel beveger seg fritt i en sylinder koblet til et en veivaksel slik at den roterer og stempelet beveger seg opp og ned.
 • SUV (Sport Utility Vehicle): Sportsstasjonsvogn, kjøretøy tilpasset kjøring i lett terreng, dårlige veier og vinterveier.
 • Sylinder: Hulrommet der stempelet beveger seg i motoren. Den mest sentrale delen i en forbrenningsmotor.
 • Tennplugg: Benyttes i bensinmotorer, men ikke i dieselmotorer. Tennplugger omdanner høyspenning fra motorens tennspole til en gnist i motorens forbrenningskammer. I dieselmotorer har glødeplugg samme funksjon.
 • Tuning: Metode som kan brukes for å øke bilens motorkraft. Chipping og powerboks er andre metoder for å oppnå det samme.
 • Veivakselen: En av hovedkomponentene i en motor. Trenger å bli smurt kontinuerlig med motorolje. Veivakselen er koblet til girkassen via clutchen og drives rundt av stemplene i motoren, som går opp og ned.
 • Xenonlys: Lysutbyttet på xenonpærer er mange ganger bedre enn ved bruk av vanlige halogenpærer. Xenonlys finnes først og fremst på nærlys, men blir stadig mer vanlig også som fjernlys. Når xenonlys anvendes både på bilens nær- og fjernlys, kalles lyset for Bi-xenon.
 • 4WD (Four Weel Drive): Firehjulsdrift, i motsetning til biler med 2WD, som bare trekker på to hjul.

Kilder: NAF, Finansportalen og Store norske leksikon. Innspill fra Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Les også:

Velger du ulovlig verksted, kan det bli rådyrt...

Slik kan du slippe halve verksted-regningen

Tre måneder etter at bilen var på verksted kom overraskelsen

Slik klager du på verksted-regningen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet
Siste nytt
10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet
Populært