52 prosent elbiler i september

Nissan Leaf.
Nissan Leaf. Foto: Hegnar.no

Over halvparten av personbilene som ble registrert i september var elbiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elbilsaget i september økte med 24,7 prosent og hele 45,2 prosent av de nye personbilene som ble registrert i september var elbiler, viser tall i Finansavisen i dag.

Tar vi med de mange nesten nye elbilene som ble bruktimportert i september, var elbilandelen på hele 52 prosent. Det er ny rekord.

Økningen i elbilsalget kom samtidig som registreringstallene for personbiler falt med 21,2 prosent i september, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Lange ventelister

Elbiletterspørselen i Norge overgår de fleste forventningene, og ventelistene er lange for mange modeller.

– Målsettingen i Norge er at alle personbiler skal være null­utslippsbiler i 2025, men hvor fort det vil gå er uvisst. Det avhenger av utviklingen i etterspørselen ute i de store markedene og leveringskapasiteten fra fabrikkene, men Norge er høyt prioritert, sier Anders Mamen Lund i Nissan Norge til Finansavisen.

Nissan har i likhet med Kia organisert import av nesten nye biler for å dekke etterspørselen. Dette er tall som ikke kommer frem på nybil­statistikken, som viser at markedsandelen for elbiler så langt i år er på 28,1 prosent.

Oslo-budsjettet: Bompenger på elbil og mindre i eiendomsskatt

Flere vil ha elbiler

I tørre tall viser statistikken at det så langt i år er registrert 111.500 biler, noe som er en nedgang på 4,2 prosent. Uten bruktimporten er det registrert 31.369 elbiler, noe som er en oppgang på 35 prosent.

Det viser seg også at elbiler ser ut til å overta for hybride varianter.

Statistikken viser ellers at salget av hybridbiler falt med 23,5 prosent i september, og har falt med 17,9 prosent så langt i år.

Salget av ladbar hybrid falt for øvrig med 40,7 prosent i september, men er fremdeles opp 4,1 prosent så langt i år.

Hydrogren utgjør foreløpig en veldig liten del av bilsalget i Norge. I september ble det registrert 8 hydrogenbiler, noe som var opp 33,3 prosent til en markedsandel på 0,1 prosent, Så langt i år er det registrert 37 hydrogenbiler.

Les også: Slik kan elbiler få rekkevidde over 1000 kilometer

Nå kommer alle

Nissan Leaf er Norges mest solgte elbil, og topper så langt i år registreringsstatistikken foran VW E-Golf, som har en elbilandel på 67,9 prosent. På tredje plass kommer BMW i3.

Informasjonssjef Knut Arne Marcussen i Nissan Norge bekrefter også at elbilkundene er fornøyde, ettersom de nå selger mange biler til kunder for andre gang.

– Kundene ser at elbilen virker, og de har fått tillit til både merke og produkt, sier han til Finansavisen.

Jaguar I-Pace og Hyundai Kona har nå begynt å komme på veiene, mens Tesla Model 3 har en trofast ventelisteskare. Og de må trolig vente en god stund ut i 2019.

Audi e-tron quattro kommer Tesla i forkjøpet mot slutten av året og neste år vil Mercedes-Benz EQC og Porsche Taycan være de store nyhetene. Og BMW har begynt å ta imot bestillinger på sin elbilversjon av X3.

Tusenvis av kunder allerede har betalt depositum, selv før de har sett bilene.

Les også: – Hurtiglading av elbiler dyrere enn å fylle diesel

Prisøkning

De som venter på Jaguar iPace kan imidlertid få seg en liten overraskelse.

Fredag kveld meldte flere Jaguar-forhandlere at importøren samme dag hadde skrudd opp prisen på elbil-suksessen med virkning fra mandag 1. oktober. Det dreier seg om minst 3,5 prosent økning, samt hele 50.000 kroner på innstegsmodellen S.

– Vi har fått indikasjoner på at det ville bli en prisjustering en stund nå. Grunnen til at informasjonen kommer først nå er at vi sammen med importør har jobbet for å skjerme de kundene som allerede har signert kontrakt for prisøkningen som nå kommer, sier Frode Skaar-Ottesen, Dealer Principle hos Sandven British Cars Bergen AS, til Hegnar.no.

Se også: Nå kommer luksus-elbilene i fleng

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden