Nå kan du montere så mange fjernlyslykter du vil på bilen

Mer langlys på norske vinterveier blir en realitet mandag når regelverket endres. Fra 1. oktober kan du montere så mange langlyslykter på bilen din som du ønsker, og de behøver ikke monteres i par.
Mer langlys på norske vinterveier blir en realitet mandag når regelverket endres. Fra 1. oktober kan du montere så mange langlyslykter på bilen din som du ønsker, og de behøver ikke monteres i par. Foto: Suti Stock Photo / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag innføres mer fleksible regler for montering av ekstralys på bil. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har de siste årene fått flere spørsmål om regelverket på bruk av ekstralys på bil. Særlig gjelder det maksimumskravet til lysstyrke og kravet om at ekstralys måtte være montert parvis, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Mandag 1. oktober trer et nytt regelverk i kraft. De åpner for et fritt antall ekstra fjernlyslykter på bil. Samtidig fjernes kravene om maksimal lysstyrke og montering i par for ekstra fjernlys.

– I Norge har vi lange og mørke vintre. Med bakgrunn i at moderne nærlys gir mye bedre effekt enn tidligere, blir overgangen fra fjernlys til nærlys ikke så krevende for førerens syn. Derfor åpner vi nå for å tillate mer fjernlys som vil kunne bidra til å gjøre både myke trafikanter og dyr mer synlige på mørke veistrekninger, sier Dale.

Krav til merking og symmetri

– Det er fortsatt krav om at lyktene er forsvarlig montert og at det er en typegodkjent lykt. Godkjente lykter er merket med «E» eller «e». Det er en del ikke-godkjente lykter som omsettes, og har bilen disse montert vil det gi mangel ved en kontroll, sier Reidar Henry Svendsen i Vegdirektoratet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg må monteringen fremdeles være symmetrisk.

– Alle lykter som monteres må monteres symmetrisk, sett i lengderetningen. Monteres kun en enkelt LED-planke skal altså denne monteres midt på bilen, sier Svendsen.

Det er kun lov med to parkeringslys, og øvrige krav til lys og montering er ikke endret.

Les også: Nei – dette er ikke lovlig

Like regler i Norge og Sverige

Reglene gjelder for alle biler, både lette og tunge.

Fram til mandag følger de norske reglene om ekstra lysutstyr på bil de internasjonale kravene. Men fra da av har Norge, som Sverige fra før, fått innvilget et unntak fra disse kravene basert på særnordiske forhold med lange og mørke vintre.

– Det er hensiktsmessig å ha like regler i Norge og Sverige, sa daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen før forslaget ble sendt på høring nasjonalt og i EØS tidligere i år.

Les også: Stanset tilhenger på 13 tonn – uten lys eller bremser