Her kan du kjøre gratis når bommene fjernes

Bomstasjonen i Svanholmen på Forus vil bli koblet ned med virkning fra klokken 23.59 søndag kveld. Foto: Stein Roger Fossmo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag blir det dyrere å kjøre bil for de fleste på Nord-Jæren, men noen som ikke skal kjøre langt kan spare mye penger når gamle bomringer forsvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale forhold gjør at enkelte kan slippe å betale bompenger på strekninger de tidligere måtte betale, for eksempel de som bor inne i Forus-ringen. Bomstasjonen på Forusveien forsvinner. Grannessletta skal heller ikke ha bomstasjon lenger, på Nesbuveien forsvinner det en stasjon, og også på Bærheim og Soma skal gamle bominstallasjoner tas ned og fjernes.

– Den bompengestrukturen som har vært til nå har fulgt kommunegrensene. Fra mandag får vi en helt ny struktur med fem ringer rundt viktige reisemål på Nord-Jæren. Dette er områder der det allerede er eller vil bli godt utbygd alternativ transport, sier kommunikasjonsrådgiver Kjersti Sandvik Bernt i Bymiljøpakken til RA.

Stavanger lufthavn, Risavika, Sandnes sentrum, Stavanger sentrum og Forus er de fem ringene der det fra midnatt natt til mandag blir krevd inn bompenger, inkludert rushtidsavgift morgen og ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se bildegalleri av bommene dette gjelder nederst i saken.

Ikke fysisk borte

– De gamle bomstasjonene fjernes ikke fysisk fra og med mandag, men innkrevingen fra dem stopper opp fra midnatt natt til mandag, sier Sandvik Bernt.

19 av de gamle stasjonene stenges ned uten å få nye bomstasjoner på nøyaktig samme sted, selv om bomstasjonene på Åsenvegen i Sola og i Gamlevegen i Sandnes, og innkrevingen på motorveien, får nye stasjoner bare et lite steinkast unna dagens stasjoner. På eksempelvis Nesbuveien, Grannessletta, i Hafrsfjord, Travbaneveien og Svanholmen forsvinner bomstasjonene uten å bli erstattet samme sted. På motorveien mellom Stavanger og Sandnes skal også den eksisterende bomstasjonen stenges ned, men den erstattes av bomstasjoner både sør og nord for avkjøringen til Ikea, og der er man like langt og vel så det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor er det enorme prisforskjeller mellom bomstasjoner i Norge

Ut, ikke inn i Randaberg

Bomstasjonene mellom Stavanger og Randaberg erstattes også med nye bommer på omtrent samme sted som dagens bommer står.

– Man betaler når man kjører fra Randaberg og inn i Stavanger, men ikke når man kjører fra Stavanger til Randaberg, sier Sandvik Bernt.

Staben som arbeider med Bymiljøpakken har hatt stor pågang av folk som lurer på hvordan endringene mandag slår ut.

– Vi har hatt veldig stor pågang, både telefoner og e-poster. Jeg vil sterkt oppfordre folk til å gå inn på Bymiljøpakkens nettsider, bymiljøpakken.no, og se hva endringene blir for den enkelte, sier Sandvik Bernt.

Her er listen slik Bymiljøpakken legger den fram: I (...) alle de gamle bomstasjonene stopper innkreving av bompenger 1. oktober. Det gjelder de gamle bomstasjonene som står her: Hafrsfjord, Grannes, Nesbuveien, Solasplitten, Åsenvegen, Forusbeen, Bærheim, Svanholmen, Travbaneveien, Motorveien, Forusveien, Gamleveien, Soma, Årsvoll, Sele, Øksnavad, Orstad, Bråstein og Kåsen. De gamle bomstasjonene på Tastatorget, Finnestadgeilen og Kvernevikveien blir også fjernet, men her er nye satt opp samme sted. (NB: I Åsenvegen på Sola og på Gamleveien i Sandnes er det også montert opp nye bommaster i nærheten av de gamle som skal settes ut av drift, journ. anmerkning).

Bomstasjonen i Svanholmen på Forus vil bli koblet ned med virkning fra klokken 23.59 søndag kveld. Foto: Stein Roger Fossmo

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no