Bompengeaksjon i Bergen møtte motstand

Bompengeaksjonister slo til i Bergen onsdag å lammet delvis trafikken fra åtte retninger inn mot bysentrum mellom klokka 17 og 19. Her fra en lignende aksjon i april. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Bompengeaksjonister slo til i Bergen onsdag å lammet delvis trafikken fra åtte retninger inn mot bysentrum mellom klokka 17 og 19. Her fra en lignende aksjon i april. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bompengeaksjonister slo til i Bergen onsdag og lammet delvis trafikken fra åtte retninger inn mot bysentrum mellom klokka 17 og 19.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var tredje gangen aksjonskomiteen Nok er nok aksjonerte, men denne gangen møtte de motstand.

Da en kolonne med store kjøretøy seg inn mot sentrum, møtte de besteforeldre med munnbind og banner som takket de folkevalgte for bompengene.

Bak motaksjonen står sju besteforeldre som kaller seg Besteforeldrenes klimaaksjon. Gruppen består av besteforeldre som har som mål å redde miljø og klima for sine barnebarn.

En av dem er Per Hjalmar Svae, som også er engasjert i miljøpolitikk. Han mener det er på høy tid at noen tar til motmæle mot bompengemotstanderne.

– Vi sier: Bomring – tusen takk! Det gir mindre køer, renere luft og mindre klimagassutslipp, sier Svae.

Før aksjonen fant sted, sa han til Bergensavisen:

– Vi synes det er fryktelig trist at det er så mange mennesker som er mer opptatt av sin egen lommebok enn å ta vare på kloden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politikerne fjernt fra folket

De to andre aksjonene har vært lagt til morgenrushet og har kun inkludert lastebiler og vogntog. Denne gangen valgte bompengemotstanderne å vente til etter rushtiden, og de fikk med seg personbilister på aksjonen.

– Det er ikke noe poeng at vi skal lamme sentrum. Dette er en politisk markering mot de 13 nye bomstasjonene og de to i sentrum, som er planlagt å komme i drift fra januar 2019, sier aksjonsleder Willy Padøy.

De nye bomstasjonene i Bergen er en del av Miljøløftet i byen, som er et samarbeid mellom fylke, stat og kommune. Men til tross for at dette er vedtatt av de folkevalgte, mener aksjonistene at det ikke er for seint å snu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sjelden har politikerne vært så langt fra folket som de er i denne saken, mener Padøy.

Les mer: Motdemonstrasjon mot bompengeaksjonistene i Bergen

– Bergens største

På forhånd av aksjonen sa Padøy til ABC Nyheter at det kom til å bli den største bompengeaksjonen i Norge noengang. Dagen etter aksjonen kunne han fortelle at det i alle fall ble den største Bergen har sett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var 236 lastebiler og vogntog som deltok, i tillegg til cirka 200 personbiler. Det var veldig bra at den gruppen ble med også. Dette angår oss alle, sier aksjonslederen til ABC Nyheter.

Han synes det hele gikk fint og rolig for seg, og vil vente med å arrangere flere aksjoner til han ser hva politikerne foretar seg.

Aktuelt: Derfor er det enorme prisforskjeller mellom bomstasjoner i Norge