Porsche kutter ut dieselbiler

Sportsbilprodusenten Porsche blir den første, store tyske produsenten som slutter å levere dieselbiler.
Sportsbilprodusenten Porsche blir den første, store tyske produsenten som slutter å levere dieselbiler. Foto: Ronald Wittek / EPA/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter utslippsskandalen i moderselskapet Volkswagen har Porsche bestemt seg for å droppe dieselbiler fullstendig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har aldri utviklet og produsert dieselmotorer selv. Likevel har inntrykket av Porsche blitt skadet. «Dieselkrisen» har skapt mye trøbbel for oss, sier toppsjef i Porsche, Oliver Blume i et intervju med den tyske avisen Bild am Sonntag.

Fakta om Volkswagen-skandalen:

* Høsten 2015 innrømmet Volkswagen (VW) at de hadde installert programvare i 11 millioner dieselbiler som førte til at bilene viste kunstig lave utslipp ved testing.

* Siden er millioner av biler tilbakekalt, og VW har gått med på å betale milliarder i bøter og som kompensasjon til bilkjøpere.

* Så langt har «dieselgate» kostet VW totalt 27 milliarder euro i bøter, juridiske utgifter og tilbakekjøp og tilbakekalling av kjøretøy.

* VW har blant annet gått med på å betale 15 milliarder dollar i et forlik med amerikanske myndigheter og eierne av om lag 500.000 kjøretøyer der den villedende programvaren var installert.

* 10. september startet den første store rettssaken i Tyskland. En stor gruppe aksjonærer har saksøkt VW med krav om nesten 9 milliarder euro i kompensasjon.

* Siden utslippsskandalen ble avslørt hos VW, har en rekke andre bilprodusenter blitt etterforsket.

* Toppsjefen i VWs datterselskap Audi er varetektsfengslet, siktet for blant annet svindel. Også VW-eide Porsche og Mercedes-Benz-produsent Daimler granskes.

(Kilder: DPA, AFP, Der Spiegel, Ritzau)

Bilprodusenten får alle sine motorer fra Audi, som eies av Volkswagen, ifølge Deutsche Welle. I 2015 ble det avslørt at Volkswagen jukset med utslippstallene i millioner av dieselbiler.

Utslippsjuksen rammet også andre bilmerker under Volkswagen-konsernet, blant annet Porsche. 60.000 dieseldrevne Porsche Cayenner og Porsche Macaner ble tilbakekalt i mai på grunn av utslippsjuks, ifølge Deutsche Welle.

Aktuelt: Investorer krever erstatning i milliardklassen fra Volkswagen

I intervjuet med den tyske avisen sier Blume at Porsche skal slutte å levere dieselbiler. Heretter skal produsenten utelukkende satse på elbiler, hybridbiler og bensinbiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil ikke bli flere dieselbiler fra Porsche i fremtiden.

Produsenten har ifølge Blume ikke hatt noen dieselmodeller i katalogen siden februar, og slik skal det fortsette.

Porsche er den første store, tyske bilprodusenten som slutter å levere dieselbiler.

Les også:

Nye razziaer mot tyske bilprodusenter

Volkswagen spår rekyl for diesel

Økt overskudd for VW, men nye utfordringer venter

Sju års fengsel for Volkswagen-topp i USA