Dette må du se etter når du kjøper brukt bobil

Med en bobil har du bil og overnatting i samme kjøretøy. Husk å sjekke for fukt hvis du skal kjøpe brukt.
Med en bobil har du bil og overnatting i samme kjøretøy. Husk å sjekke for fukt hvis du skal kjøpe brukt. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du nybegynner som skal kjøpe bobil for første gang? Her er tipsene til hva du skal se etter hvis du går for en som er brukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Stabilt bruktmarked:
  • Antall bobil-eierskifter har økt med 1,5 prosent hittil i år. I fjor var det 10.000 bobiler som skiftet eier, sier generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund, Geir Holm.
  • Han anbefaler å kjøpe brukt hos en godkjent forhandler.
  • Kjøper du hos en norsk forhandler får du fem års reklamasjonsrett. Kjøper du en privatimportert bobil, gjelder andre regler.
  • De pengene du sparer ved å kjøpe parallellimportert bobil, kan fort bli borte det øyeblikket du oppdager noe og må reise til forhandler i Tyskland, sier Holm.

Nordmenn elsker bobil. I alle fall ifølge salgstallene, som viser at det aldri har blitt solgt flere bobiler her til lands: 48.000 bobiler var registrert på starten av 2018, som er dobbelt så mange som for ti år siden, viser tall fra SSB.

Nybilsalget er rekordstort, men også på bruktsiden opplever man etterspørsel.

– Bruktmarkedet har blitt stadig bedre, og enkelte forhandlere sliter med at de har for lite brukt, sierGeir Svardal,forfatter av boken «Camping- det gode liv langs landeveien»og journalist i Egmont og Vi Menn Bobil.

– Å kjøpe brukt handler om å få kunder inn på markedet til en lavere pris. På den måten kan man prøve bobillivet, og biter man på kroken, kan man kjøpe en ny, sier han.

Les også: Luksusbilene du kanskje har råd til

Bybobil

Trenden er å kjøpe ganske store biler, og alkovebil.

– Barnefamilier som vil prøve seg på bobillivet kjøper gjerne alkovebil. Bybobiler er stadig mer populære, som egentlig er innredete varebiler. De er enklere å vedlikeholde. Selv har jeg en bybobil fordi vi er mye på fjellturer og kjører på smale grusveier. Den er på mange måter en perfekt «basecamp», sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kjøper du brukt bobil hos forhandler får du fem års reklamasjonsrett. Foto: Colourbox
Kjøper du brukt bobil hos forhandler får du fem års reklamasjonsrett. Foto: Colourbox

Advarer mot å kjøpe privat

Du kan kjøpe brukt hos forhandler eller privat. Kjøper du av noen som har importert bilen privat, er det de som sitter på reklamasjonsretten. Derfor kan det være en fordel å gå til en seriøs forhandler, råder Svardal.

– Du kan selvsagt kjøpe privat, men som med bruktbilsalg er det en del som driver med bobilsalg som jeg ville holdt meg unna. Det er som med vanlig bil: Kjøper man privat må man være ekstra forsiktig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sikreste er å etablere et forhold til en seriøs bobilforhandler, og gjerne lokalt, slik at det blir enkelt å komme tilbake hvis det skulle være noe, legger han til.

Sjekk for fukt

Vær ekstra forsiktig og nøye når du kjøper privat, sier bobil- og campingekspert Geir Svardal. Foto: Kai Jensen
Vær ekstra forsiktig og nøye når du kjøper privat, sier bobil- og campingekspert Geir Svardal. Foto: Kai Jensen

Ved kjøp av bobil må man se på boenhet og bil hver for seg: Sjekk for fukt, og at bildelen er fulgt opp på service.

Ta deg god tid, og sjekk at alt fra gassen til vannet fungerer, råder Svardal. Kjøp heller aldri bobil som ikke er fukttestet nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fukt i bobil er det samme som rust på vanlige biler. Man er forpliktet til å fuktteste en gang i året, ellers mister man garantien, sier han.

Setter det seg fukt i veggene kan det spre seg å gjøre stor skade, akkurat som i et hus.

Spesielt gjelder dette i de litt eldre bilene, sier Svardal.

Reklamasjonstiden på bobil er i utgangspunktet fem år. Vær derfor obs på at hvis bilen er eldre enn fem år, gjelder ingen reklamasjonsrett.

Les også: Slik kan du leie ut skattefritt

Problemer med fukt

Forbrukerrådet har hittil i år meklet 50 saker som gjelder bobil og campingvogn. Manglende opplysninger om fukt går igjen i klagene.

Thomas Iversen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet/Njerve
Thomas Iversen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet/Njerve

– Norge er et fuktig land, på tross av årets sommer, og campingvogner blir utsatt for fukt både utenfra og innvendig. Har den et fuktproblem, så skal du få opplysninger om det når du handler. Men det er ikke alltid at selger kjenner til feilen. Kanskje er det lenge siden selger har brukt den eller så er den godt skjult, sier fungerende leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan spørre selger om campingvognen eller bobilen er sjekket for fukt. Be også om å få se testen, og når den ble gjennomført.

– Er den ikke sjekket for fukt, eller testen er gjort i fjor, så anbefaler vi folk å få gjort en fuktsjekk når de kjøper brukt. Dette er særlig viktig når du kjøper av privatperson. Du finner hjelp til fuktsjekk på nettet, påpeker Iversen.

Les også: Eldre sjåfører bryter vikeplikten

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.