Meny

Ett år etter at bilen var levert inn kom bomring-regningen

Nei, det er IKKE nok å ta med bombrikken hjem når du har solgt bilen! Uten oppsigelse fortsetter regningene å komme.

Det holder ikke å selge bilen og ta ut bombrikken.

Når du ikke lenger eier bilen, skal du vel heller ikke kunne få regning når den passerer gjennom en bomring, med en ny eier bak rattet?

Så enkelt er det faktisk ikke. En som har opplevd det, er Brooms medarbeider Frank Williksen. Her er hans historie:

Nylig fikk jeg en faktura fra Fjellinjen, noe som skjer med ujevne mellomrom, avhengig av hvor, og hvor mye, jeg har kjørt. Det som var spesielt denne gang, var at jeg åpenbart hadde beveget meg en rekke steder der jeg med sikkerhet kan si at jeg aldri har vært.

For eksempel har jeg aldri kjørt Hardangerbrua, men det har jeg altså likevel – ifølge Fjellinjen.

Når jeg ser nærmere etter, ser jeg at fakturaen gjelder en bil jeg leverte tilbake til forhandler i juli 2017. Når jeg ser enda nærmere etter, ser jeg at den aktuelle bombrikken ligger i kontorskuffen, og der har den ligget i 13 måneder.

Belastet for bompasseringer blir jeg altså likevel for denne bombrikken, noe jeg umiddelbart fant en smule påfallende.

Dette avfødte besøk på Fjellinjens hjemmeside, med følgende chat:

Betale for en annens bompasseringer

Jeg: – Hei, det gjelder faktura 6749502332. Denne gjelder en bil vi tilbakeleverte i juli 2017!

Fjellinjen: – Du har fortsatt en aktiv avtale for denne bilen. Jeg kan avslutte den nå men jeg kan dessverre ikke kansellere faktura som du har fått, var svaret.

Jeg: – Så dere mener altså at jeg skal betale for en annen persons bruk av bilen? Jeg mener også at avtalen på ble kansellert da vi leverte bilen tilbake. Jeg er også sikker på at brikken ble fjernet fra bilen da denne ble tilbakelevert.

Det begynner å bli dyrt! Foto: NTB Scanpix

Les også: Snart må også elbilene betale

– Du kan ordne det med ny eier av bilen

Fjellinjen: – Årsaken til at du fikk faktura på bilen, er at AutoPASS-avtalen din fortsatt var gyldig på tidspunktet passeringene ble gjort.Hvis du kun tar ut brikken, tar vi bilder av skiltene på bilen, slik at alle passeringer fortsatt kommer på din avtale.

Fjellinjen: – Dette fortsetter frem til avtalen blir sagt opp, selv om du selger bilen i mellomtiden.Så lenge det er en AutoPASS-avtale på bilen må vi sende faktura for passeringene til eier av AutoPASS-avtalen.Vi har ikke lov til å sende disse passeringer til den nye eieren i ettertid.Du kan bare ordne det med den nye bileieren, fortalte min samtalepartner.

Les også: Vil femdoble bompengene på enkelte dager

Passeringer fortsatt på din avtale

Jeg mente – og mener – at dette er en uakseptabel praksis, og da var neste post å stille noen spørsmål til kommunikasjonssjef Håkon Nordahl i Fjellinjen:

– Hvorfor får man regning for bompasseringer når brikken har ligget i en skuff i drøyt ett år? Jeg var sikker på at når brikken var fjernet fra bilen, så kunne den heller ikke akkumulere ytterligere kostnader?

– Årsaken til at du fortsatt får faktura på bilen, selv om du har tatt ut brikken, er at du fremdeles hadde en AutoPASS-avtalen for bilen. Hvis du kun tar ut brikken, tar vi bilder av skiltene på bilen, slik at alle passeringer fortsatt kommer på din avtale, svarer Nordahl.

Hva er da vitsen med brikke i bilen?

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Dette er for å sikre at du som kunde skal få rabatt på dine passeringer, selv om brikken av en eller annen grunn ikke blir lest av ved passering. Dette fortsetter frem til avtalen blir sagt opp, selv om du selger bilen i mellomtiden. Så lenge det er en AutoPASS-avtale på bilen sender vi faktura for passeringene til eier av AutoPASS-avtalen, svarer Håkon Nordahl.

– Vi opplever at de aller fleste av våre kunder er klar over at de må si opp avtalen sin i tillegg til å ta ut brikken. Vi informerer i alle våre kanaler om at man må si opp avtalen sin hvis man selger bilen, men det må også være opp til en selv å gjøre seg kjent med vilkårene for avtaler man selv inngår, legger han til.

Les også: Må betale bompenger for solgt bil

Sikkerhet ved dårlig sikt

– Men hvis man bruker bilskiltene som utgangspunkt for faktura, hva er da vitsen med å ha brikke i bilen over hodet?

– Årsaken til at vi har brikken i dag, er at avlesning av passeringene er sikrere og mer kostnadseffektivt med brikke, enn med bilde av skilter. Denne teknologien er valgt av Statens Vegvesen for bompengeinnkreving i Norge. Den er kostnadseffektiv ved at passeringer med brikke prosesseres automatisk. Ved bruk av bilder av skiltene under vanskelige værforhold kan for eksempel mange bilskilt være vanskelige å lese automatisk på grunn av dårlig sikt - eller snø og slaps på skiltene. I disse tilfellene må bildene da tolkes manuelt av et menneske for å fastslå hvilken bil som har passert, legger kommunikasjonssjefen til.

Lang praksis

– Men hvis man bruker skiltene som fakturaunderlag, så må man i det minste adressere riktig: Til bilens eier, ikke til den som eide bilen et år (eller mer) tidligere?

– Når man inngår en AutoPASS-avtale for en bil, så vil alle passeringer for denne bilen bli belastet uavhengig av om brikken leses av eller om det tas bilde av skilter ved passering. Årsaken til dette er at kunden som har AutoPASS-avtale ikke skal bli skadelidende dersom brikken av en eller annen grunn ikke skulle bli avlest ved passering, svarer Nordahl.

– Er dette en praksis som har vart lenge, og har man fått mange reaksjoner på den?

– Det er mangeårig praksis i Norge siden AutoPASS-brikkene ble innført at den som har en AutoPASS-avtale på et kjøretøy er ansvarlig for passeringene frem til avtalen sies opp, legger han til.

Les også: NAF advarer: Bompenger skviser ut dem som ikke har noe valg

Ingen endring i sikte

– Selv om de aller fleste husker å melde fra til oss når de selger/avslutter leasing eller skaffer seg en ny bil, så får vi fra tid til annen klager med liknende situasjoner som din, sier Håkon Nordahl.

– Er dette en praksis man vil vurdere på nytt?

– Regelverket som styrer praksisen forvaltes av Statens vegvesen gjennom AutoPASS, som er en felles ordning for bompengeinnkreving i Norge, og det er per i dag ikke planlagt noen endring i regelverket på dette punktet, slutter kommunikasjonssjef Håkon Nordahl i Fjellinjen.

Og der står saken, for å si det kort, uten noen form for tilsagn om mulig endring av forholdene.

Jeg ser jo at jeg for min del har oversett (eller glemt) avtalepunktet om oppsigelse, men det er det altså også andre som har gjort, ifølge Fjellinjen. Jeg er helt sikker på at det blir flere i denne klubben i fremtiden også. Husker DU alle punktene i en avtale du inngikk for tre år siden?

Les også: Får bom-regning uten å ha passert

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:52 Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50 May: Fortsatt ikke nok støtte til å få vedtatt brexit-avtalen16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump vil offisielt anerkjenne Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika
Siste nytt
16:52VerdenIsrael har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50NorgeMay: Fortsatt ikke nok støtte til å få vedtatt brexit-avtalen16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump vil offisielt anerkjenne Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika
Populært