Ett år etter at bilen var levert inn kom bomring-regningen

Nei, det er IKKE nok å ta med bombrikken hjem når du har solgt bilen! Uten oppsigelse fortsetter regningene å komme.
Nei, det er IKKE nok å ta med bombrikken hjem når du har solgt bilen! Uten oppsigelse fortsetter regningene å komme.

Det holder ikke å selge bilen og ta ut bombrikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du ikke lenger eier bilen, skal du vel heller ikke kunne få regning når den passerer gjennom en bomring, med en ny eier bak rattet?

Så enkelt er det faktisk ikke. En som har opplevd det, er Brooms medarbeider Frank Williksen. Her er hans historie:

Nylig fikk jeg en faktura fra Fjellinjen, noe som skjer med ujevne mellomrom, avhengig av hvor, og hvor mye, jeg har kjørt. Det som var spesielt denne gang, var at jeg åpenbart hadde beveget meg en rekke steder der jeg med sikkerhet kan si at jeg aldri har vært.

For eksempel har jeg aldri kjørt Hardangerbrua, men det har jeg altså likevel – ifølge Fjellinjen.

Når jeg ser nærmere etter, ser jeg at fakturaen gjelder en bil jeg leverte tilbake til forhandler i juli 2017. Når jeg ser enda nærmere etter, ser jeg at den aktuelle bombrikken ligger i kontorskuffen, og der har den ligget i 13 måneder.

Belastet for bompasseringer blir jeg altså likevel for denne bombrikken, noe jeg umiddelbart fant en smule påfallende.

Dette avfødte besøk på Fjellinjens hjemmeside, med følgende chat:

Betale for en annens bompasseringer

Jeg: – Hei, det gjelder faktura 6749502332. Denne gjelder en bil vi tilbakeleverte i juli 2017!

Fjellinjen: – Du har fortsatt en aktiv avtale for denne bilen. Jeg kan avslutte den nå men jeg kan dessverre ikke kansellere faktura som du har fått, var svaret.

Jeg: – Så dere mener altså at jeg skal betale for en annen persons bruk av bilen? Jeg mener også at avtalen på ble kansellert da vi leverte bilen tilbake. Jeg er også sikker på at brikken ble fjernet fra bilen da denne ble tilbakelevert.

Det begynner å bli dyrt! Foto: NTB Scanpix
Det begynner å bli dyrt! Foto: NTB Scanpix

Les også: Snart må også elbilene betale

– Du kan ordne det med ny eier av bilen

Fjellinjen: – Årsaken til at du fikk faktura på bilen, er at AutoPASS-avtalen din fortsatt var gyldig på tidspunktet passeringene ble gjort.Hvis du kun tar ut brikken, tar vi bilder av skiltene på bilen, slik at alle passeringer fortsatt kommer på din avtale.

Fjellinjen: – Dette fortsetter frem til avtalen blir sagt opp, selv om du selger bilen i mellomtiden.Så lenge det er en AutoPASS-avtale på bilen må vi sende faktura for passeringene til eier av AutoPASS-avtalen.Vi har ikke lov til å sende disse passeringer til den nye eieren i ettertid.Du kan bare ordne det med den nye bileieren, fortalte min samtalepartner.

Les også: Vil femdoble bompengene på enkelte dager

Passeringer fortsatt på din avtale

Jeg mente – og mener – at dette er en uakseptabel praksis, og da var neste post å stille noen spørsmål til kommunikasjonssjef Håkon Nordahl i Fjellinjen:

– Hvorfor får man regning for bompasseringer når brikken har ligget i en skuff i drøyt ett år? Jeg var sikker på at når brikken var fjernet fra bilen, så kunne den heller ikke akkumulere ytterligere kostnader?

– Årsaken til at du fortsatt får faktura på bilen, selv om du har tatt ut brikken, er at du fremdeles hadde en AutoPASS-avtalen for bilen. Hvis du kun tar ut brikken, tar vi bilder av skiltene på bilen, slik at alle passeringer fortsatt kommer på din avtale, svarer Nordahl.

Hva er da vitsen med brikke i bilen?

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Dette er for å sikre at du som kunde skal få rabatt på dine passeringer, selv om brikken av en eller annen grunn ikke blir lest av ved passering. Dette fortsetter frem til avtalen blir sagt opp, selv om du selger bilen i mellomtiden. Så lenge det er en AutoPASS-avtale på bilen sender vi faktura for passeringene til eier av AutoPASS-avtalen, svarer Håkon Nordahl.

– Vi opplever at de aller fleste av våre kunder er klar over at de må si opp avtalen sin i tillegg til å ta ut brikken. Vi informerer i alle våre kanaler om at man må si opp avtalen sin hvis man selger bilen, men det må også være opp til en selv å gjøre seg kjent med vilkårene for avtaler man selv inngår, legger han til.

Les også: Må betale bompenger for solgt bil

Sikkerhet ved dårlig sikt

– Men hvis man bruker bilskiltene som utgangspunkt for faktura, hva er da vitsen med å ha brikke i bilen over hodet?

– Årsaken til at vi har brikken i dag, er at avlesning av passeringene er sikrere og mer kostnadseffektivt med brikke, enn med bilde av skilter. Denne teknologien er valgt av Statens Vegvesen for bompengeinnkreving i Norge. Den er kostnadseffektiv ved at passeringer med brikke prosesseres automatisk. Ved bruk av bilder av skiltene under vanskelige værforhold kan for eksempel mange bilskilt være vanskelige å lese automatisk på grunn av dårlig sikt - eller snø og slaps på skiltene. I disse tilfellene må bildene da tolkes manuelt av et menneske for å fastslå hvilken bil som har passert, legger kommunikasjonssjefen til.

Lang praksis

– Men hvis man bruker skiltene som fakturaunderlag, så må man i det minste adressere riktig: Til bilens eier, ikke til den som eide bilen et år (eller mer) tidligere?

– Når man inngår en AutoPASS-avtale for en bil, så vil alle passeringer for denne bilen bli belastet uavhengig av om brikken leses av eller om det tas bilde av skilter ved passering. Årsaken til dette er at kunden som har AutoPASS-avtale ikke skal bli skadelidende dersom brikken av en eller annen grunn ikke skulle bli avlest ved passering, svarer Nordahl.

– Er dette en praksis som har vart lenge, og har man fått mange reaksjoner på den?

– Det er mangeårig praksis i Norge siden AutoPASS-brikkene ble innført at den som har en AutoPASS-avtale på et kjøretøy er ansvarlig for passeringene frem til avtalen sies opp, legger han til.

Les også: NAF advarer: Bompenger skviser ut dem som ikke har noe valg

Ingen endring i sikte

– Selv om de aller fleste husker å melde fra til oss når de selger/avslutter leasing eller skaffer seg en ny bil, så får vi fra tid til annen klager med liknende situasjoner som din, sier Håkon Nordahl.

– Er dette en praksis man vil vurdere på nytt?

– Regelverket som styrer praksisen forvaltes av Statens vegvesen gjennom AutoPASS, som er en felles ordning for bompengeinnkreving i Norge, og det er per i dag ikke planlagt noen endring i regelverket på dette punktet, slutter kommunikasjonssjef Håkon Nordahl i Fjellinjen.

Og der står saken, for å si det kort, uten noen form for tilsagn om mulig endring av forholdene.

Jeg ser jo at jeg for min del har oversett (eller glemt) avtalepunktet om oppsigelse, men det er det altså også andre som har gjort, ifølge Fjellinjen. Jeg er helt sikker på at det blir flere i denne klubben i fremtiden også. Husker DU alle punktene i en avtale du inngikk for tre år siden?

Les også: Får bom-regning uten å ha passert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Erdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes
Siste nytt
14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenErdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes
Populært