Dale: – Uaktuelt å bestemme bompenger

Samferdselsminister Jon Georg Dale mener regjeringen har innfridd ved å bidra mer økonomisk til infrastruktur i Norges største byer.
Samferdselsminister Jon Georg Dale mener regjeringen har innfridd ved å bidra mer økonomisk til infrastruktur i Norges største byer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samferdselsminister Jon Georg Dale mener nasjonale myndigheter bidrar med nok penger til lokale i infrastrukturprosjekter. Blant annet har Nord-Jæren fått 10 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et bompengeopprør har spredt seg i Norge. Mennesker har demonstrert mot den ekstra avgiften i Sandnes, Oslo, Drammen, Fredrikstad og Kristiansand. Flere oppgitte ordførere har klaget over at nasjonale myndigheter ikke spytter inn nok penger til lokale infrastrukturprosjekter.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) påpeker at de største byene har fått mer penger til finansiering til prosjekter innbakt i bypakker etter regjeringsskiftet i 2013.

– I 2013 tok vi til orde for å innføre en 50/50-ordning der nasjonale og lokale myndigheter deler finansieringen av viktige, store prosjekter i byene likt mellom seg. Det gjorde at byene som tidligere måtte finansiere alt selv, fikk betydelige økte statlige bidrag. Det er Nord-Jæren et godt eksempel på. Staten tilfører området 10 milliarder kroner for å bidra med utbyggingen i regionen, sier statsråden til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

50/50-ordningen gjelder for de fire største byområdene i Norge. I de neste fem byene bidrar staten også med penger, men i mindre omfang. Det statlige bidraget gir byene mulighet for lavere bompengetakster dersom lokale myndigheter ønsker å prioritere pengene slik.

– Dette er et eksempel på et område hvor jeg mener regjeringen har innfridd godt, og hvor vi har klare ambisjoner videre for den nasjonale transportsatsingen.

Bakgrunn: Derfor er det enorme prisforskjeller mellom bomstasjoner i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NAF mener staten må bidra mer

ABC Nyheter har laget en oversikt som viser at det er store forskjeller på hvor mye det bompenger koster i norske byer. NAF mener det er vanskelig å sammenligne bompengeprisene fra sted til sted.

Camilla Ryste og NAF mener generelt at bompengetakstene i Norge bør være så lave som mulig. Foto: NAF
Camilla Ryste og NAF mener generelt at bompengetakstene i Norge bør være så lave som mulig. Foto: NAF

– Det er ulike prosjekter som er lagt inn i ulike bypakker for infrastruktur. Noen steder er det mange og dyre prosjekter som ligger inne. Andre steder er det kanskje færre og billigere prosjekter. Det tallene viser er at belastningen bilistene pålegges er veldig ulik forskjellige steder i landet, sier kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NAF mener bompengesatsene bør være så lave som mulig, og helst at bomringene fjernes. De mener bestemt at staten bør finansiere en større andel av vei- og kollektivutbyggingen i bypakkene enn den gjør i dag, ifølge Ryste.

– Infrastruktur, vei og kollektiv i og rundt de store byområdene våre er et nasjonalt ansvar, og noe fellesskapet bør ta ansvar for. Prisen bør ikke legges på den enkelte bilist og det lokale næringslivet i så stor grad som det gjør nå, sier Ryste.

Aktuelt: Parti mot bompenger kan bli landsomfattende

– Sparer bilisten

Samferdselsminister Jon Georg Dale mener myndighetene allerede bidrar nok økonomisk til lokale infrastrukturprosjekter.

– Gjennom de fem årene vi har sittet i regjering har vi forbedret tilbudet fra staten vesentlig. Det gjør at vi sparer bilisten for mye av kostnaden de tidligere måtte ta, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråden understreker at det er uaktuelt for regjeringen å foreslå noen form for nasjonale retningslinjer for bompengeinnkreving. Hverken i form av minimumstakst, maksimumstakst eller lignende.

– Da begynner staten å mene noe om lokal organisering. Det kan bli oppfattet som om staten vil ta over ansvaret for bompenger. Det er ikke aktuelt. Staten innfører ikke bompenger.

Les også:

Les også: Bompengeaksjoner i flere byer tirsdag

Parti mot bompenger vokser på måling i Rogaland

Kjør sakte-aksjon mot bompenger fra Sandvika til Oslo

Vil ha omkamp om bompenger: – Det ble feil