Meny

Lovet mer handikapp-parkering, men:

Oslo sentrum tømmes for handikapp-parkering: — Jeg blir opprørt og lei meg

<p>Skiltet på Karl Johans gate der bymiljøetaten har tredd en plastpose med forbudssymbol over handikapp-symbolet.</p>
Skiltet på Karl Johans gate der bymiljøetaten har tredd en plastpose med forbudssymbol over handikapp-symbolet. Foto: Arnsten Linstad / Vårt Oslo

Bevegelseshemmede som vil delta i demokratiet har fått et problem. Ved Stortinget og Rådhuset er handikapp-parkeringen fjernet. Uten at det er opprettet noen erstatning.

Handikapp-parkeringene på Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset ble fjernet på nyåret. Og er ikke blitt erstattet eller gjenopprettet. Det gjør det vanskeligere for bevegelsehemmede å delta i Oslos lokaldemokrati.

Nå har det rødgrønne byrådet også gjort det vanskeligere for bevegelseshemmede å møte folkevalgte i nasjonalforsamlingen.

De tre handikapp-plassene på Karl Johans gate ved Stortinget er også blitt fjernet. Heller ikke her er det opprettet erstatningsplasser.

Men på nyåret var det andre takter fra Oslos byregjering bestående av Ap, SV og Miljøpartiet.

Lovet mer handikapp-parkering

Da lovet miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) at parkering for bevegelsehemmede ikke skulle fjernes fra Oslo sentrum. Snarere tvert om. Antallet handikapp-plasser skulle økes, lovet MDG-politikeren. Her er et direkte sitat fra intervjuet VårtOslo gjorde med byråd Berg 18. februar i år.

— Hele poenget med bilfritt byliv er at byen skal bli mer tilgjengelig for alle. Når vi tar store grep i år ved å fjerne alle de ordinære parkeringsplassene som er igjen i sentrum, vil jeg sikre god tilgang blant annet for de som ikke er så gode til bens, sa Lan Marie Nguyen Berg i februar.

Men bildene VårtOslo har tatt dokumenterer en helt annen virkelighet høsten 2018, enn det miljø- og samferdselsbyråd Berg lovet for drøyt seks måneder siden. I løpet av sommeren er handikapp-parkeringene på Karl Johans gate, rett ved Stortinget, blitt fjernet. bymiljøetaten i Oslo kommune bekrefter skriftlig at plassene er fjernet permanent og at de heller ikke er blitt erstattet.

LES OGSÅ: Ap og Høyre nekter å diskutere politikerlønningene i Oslo. Stemte ned forslag om ny lønnsvurdering

Høyres bystyremedlem Ola Kvisgaard sjekker selv at det er tredd en pose med parkering forbudt-symbolet over skiltet som markerte handikapp-parkering på Karl Johans gate før sommeren. Foto: Arnsten Linstad / Vårt Oslo
Høyres bystyremedlem Ola Kvisgaard sjekker selv at det er tredd en pose med parkering forbudt-symbolet over skiltet som markerte handikapp-parkering på Karl Johans gate før sommeren. Foto: Arnsten Linstad / Vårt Oslo

— Handikapp-parkering ble uteservering

— På grunn av sikringstiltak i Karl Johans gate må dessverre disse plassene flyttes. Bymiljøetaten har tett dialog med Norges Handikapforbund om ny plassering og var på befaring med forbundet sist mandag. Det er foreløpig ikke avklart hvor de nye plassene blir, skriver etaten i en epost til VårtOslo.

Handikapforbundet bekrefter at de har vært i dialog med bymiljøetaten og at de var med på befaring sammen med flere andre organisasjoner og virksomheter denne uka. Men det gjør ikke saken særlig bedre, mener forbundet.

— Folk som har fått HC-parkeringstillatelse kan ikke gå mer enn maks 100-150 meter. Det er allerede stor mangel på HC-plasser i området, og fjerningen av plassene på Karl Johans gate medfører at bevegelseshemmede blir enda mer utestengt fra sentrum, sier leder av Handikapforbundet i Oslo, Magnhild Sørbotten til VårtOslo.

– Ville ikke gi noen begrunnelse for fjerningen

— Handikapforbundet har krevd at det opprettes erstatningsplasser i Rosenkrantzgate, eventuelt også i Universitetsgata, rett innenfor Karl Johans gate, sier Magnhild Sørbotten. Foto: Arnsten Linstad / Vårt Oslo
— Handikapforbundet har krevd at det opprettes erstatningsplasser i Rosenkrantzgate, eventuelt også i Universitetsgata, rett innenfor Karl Johans gate, sier Magnhild Sørbotten. Foto: Arnsten Linstad / Vårt Oslo

— I midten av august ble jeg klar over at HC-parkeringsplassene på Karl Johans gate var fjernet og erstattet av uteservering. Ingen erstatningsplasser var satt opp. Bymiljøetaten ville ikke gi noen begrunnelse for fjerningen før møtet de hadde med oss og ulike næringsaktører. Da fremkom det at det var sikkerhetsårsaker, men de foreslo ikke erstatningsplasser, sier Sørbotten.

LES OGSÅ: Færre fotgjengere fører til mindre handel i Oslos paradegate. — Vi er bekymret, sier strøksforening

Ingenting gjort ved Rådhuset siden løftene i våres

I våres ble også tre handikapp-parkeringer på Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset fjernet. Det skapte et voldsomt rabalder i Oslo bystyre. Både Fremskrittspartiets Camilla Wilhelmsen og Høyres Ola Kvisgaard reagerte kraftig og krevde at handikapp-plassene ble gjenopprettet.

Enden på visa ble at bystyreflertallet, inkludert byrådspartiene Ap, SV og MDG, tvang det rødgrønne byrådet på retrett. Og et enstemmig bystyre instruerte byrådet til å gjenopprette handikapp-plassene på Fridtjof Nansens plass.

Men over to måneder senere er plassene fortsatt ikke opprettet. Bymiljøetaten opplyser det fortsatt arbeides med saken. Og i mellomtiden er altså enda flere plasser fjernet fra sentrum. Handikapp-plassene ved Rådhuset er såpass langt unna byens storstue at de heller ikke kommer i konflikt med sikring av Rådhuset.

VårtOslo stilte spørsmål per sms til miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Bergs byrådssekretær, Daniel Rees (MDG).

— Hvorfor er ikke plassene ved Karl Johans gate erstattet? Hvorfor er det fortsatt ikke opprettet de lovede handikapp-parkeringsplassene på Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset?

— Hei, jeg er i budsjettkonferanse i dag. Ber en kollega ta kontakt med deg, skriver byrådssekretær Rees i en sms til VårtOslo.

I en epost fra kommunikasjonsrådgiver Tor Audun Gram i byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel avviser MDG-byråd Lan Marie Nguyen Berg at det er blitt færre handikapp-plasser i sentrum, selv om plassene ved både Stortinget og Rådhuset er fjernet og ikke erstattet.

LES OGSÅ: Ny rapport avdekker tvangsbruk ved kommunal barnevernsinstitusjon. — Brutal holding og verre enn kamsport, forteller barna

Byråd Berg: — Vi øker antallet handikapp-plasser

Her er bildebeviset på at handikapp-parkering ble gjort om til uteservering på Karl Johans gate i sommer. Byrådet hevder plassene ble fjernet av sikkerhetsgrunner. Foto: Foto: Handikapforbundet / Vårt Oslo
Her er bildebeviset på at handikapp-parkering ble gjort om til uteservering på Karl Johans gate i sommer. Byrådet hevder plassene ble fjernet av sikkerhetsgrunner. Foto: Foto: Handikapforbundet / Vårt Oslo

— Oslo skal være tilgjengelig for alle, og vi øker nå antallet HC-parkeringsplasser i byen. Kommunen jobber også med å få på plass HC-parkeringsplasser knyttet til Karl Johans gate og Rådhuset, hevder byråden i eposten.

Etter at VårtOslo har publisert saken, tar byrådssekretær for miljø- og samferdselsbyråden, Kari-Anne Isaksen, kontakt. Da opplyser hun om at det innenfor ring 1 er blitt flere HC-plasser enn tidligere de tre siste årene. Hun mener også at det innenfor en radius på omtrent 200 meter fra Rådhuset nå er 25 handikapplasser, mot 19 i mai.

— Vi jobber med å erstatte de fjernede plassene i Borggården. Det vil etter hvert komme skilt som sier at handikappede unntas fra regelen om at plassen ikke er tillatt for biler. Vi ønsker også at biler med handikappede skal kunne å kjøre helt opp til hovedinngangen, sier Isaksen.

Byrådssekretæren opplyser også at de ansatte ved Rådhuset vil være behjelpelige med å slippe til handikappede i garasjen under Rådhuset inntil de nye plassene kommer på plass.

Forstår terrorsikring

— Over hele landet er det mange sikkerhetstiltak rundt offentlige bygninger, og gågater må også sikres mot terror. Slike sikkerhetstiltak setter begrensninger på all slags kjøring og alle type parkeringsplasser på de nevnte stedene i Oslo, skriver Lan Marie Nguyen Berg.

Høyres bystyrerepresentant Ola Kvisgaard forstår at sentrum må terrorsikres, men er opprørt over at det rødgrønne byrådets politikk fører til at bevegelseshemmede stenges ute fra sentrum.

Her poserer miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) med Handikappforbundets Magnhild Sørbotten i februar i år. Da lovet byråden at det skulle blir flere handikapp-plasser i Oslo sentrum Foto: Tarjei Kidd Olsen / Vårt Oslo
Her poserer miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) med Handikappforbundets Magnhild Sørbotten i februar i år. Da lovet byråden at det skulle blir flere handikapp-plasser i Oslo sentrum Foto: Tarjei Kidd Olsen / Vårt Oslo

— Høyre har selvfølgelig all mulig forståelse for sikringstiltak i sentrum. Men her skulle byrådet sørget for at erstatningsplasser for bevegelseshemmede ble opprettet umiddelbart, sier Kvisgaard.

— Fjerning av handikapp-plasser kan være lovstridig

Kvisgaard minner om bystyremøtet før sommeren der byrådet ble instruert av et enstemmig bystyre om å rydde opp.

— Jeg har engasjert meg politisk for å gjøre Oslo til en varmere og mer inkluderende by, det må også gjelde funksjonshemmede. Jeg blir oppgitt over hvordan kommunen viser handlekraft på de gale områdene, sier Høyres bystyremedlem.

— Jeg blir opprørt og lei meg når bevegelsehemmede isoleres og utestenges. Ja, det kan til og med tenkes at dette er lovstridig, sier Kvisgaard.

(Artikkelen er først publisert i VårtOslo)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Frp-kilder mener Venstre posisjonerer seg for regjeringsexit05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 Tyrkia driver systematisk overvåkning: – Ren spionasje på norsk jord16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 – Dette er en stor dag for klimaet, Norge og verden14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale
Siste nytt
13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkFrp-kilder mener Venstre posisjonerer seg for regjeringsexit05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46VerdenTyrkia driver systematisk overvåkning: – Ren spionasje på norsk jord16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18Næringsliv– Dette er en stor dag for klimaet, Norge og verden14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale
Populært