Salgsmelding på papir: – Det har blitt avdekket svindel og misbruk

Hvert år skifter 1,2 millioner kjøretøy eier. Når salgsmelding leveres på papir per post, opplever Statens vegvesen at svindel kan forekomme. Nå ønsker de strengere identitetskontroll.
Hvert år skifter 1,2 millioner kjøretøy eier. Når salgsmelding leveres på papir per post, opplever Statens vegvesen at svindel kan forekomme. Nå ønsker de strengere identitetskontroll. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens vegvesen vil ha slutt på at salgsmelding på papir sendes i posten. De ønsker at papirene leveres inn personlig for å kontrollere identiteten til kjøper og selger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salgsmelding på papir kan i dag sendes i posten til Statens vegvesen, uten at det foretas noen form for identitetskontroll på kjøper og selger.

– Det har blitt avdekket svindel og misbruk i forbindelse med innlevering av salgsmelding på papir. Det har i tillegg til falske signaturer blitt avdekket både ID-misbruk, uriktig identitet, svart omsetning av kjøretøy og skatteunndragelse, sier Bodil Rønning Dreyer, direktør for Trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen i en pressemelding.

Årlig skifter cirka 1,2 millioner kjøretøy eier. I mai 2018 ble rundt 33 prosent av salgsmeldinger levert inn på papir. Det utgjør omtrent 400.000 salgsmeldinger i året. 35 prosent av salgsmeldingene blir levert inn elektronisk. Resten ble registrert inn av forhandler i bransjeløsning.

– Vi ønsker primært at flest mulig bruker selvbetjeningsløsningene for eierskifte av kjøretøy. Der er det sikker identifikasjon av både kjøper og selger ved at de logger seg inn via ID-porten, sier Dreyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Bodil Rønning Dreyer, direktør for Trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
Bodil Rønning Dreyer, direktør for Trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Nå ønsker Statens vegvesen strengere krav til dem som fremdeles ønsker å levere inn salgsmelding på papir.

De foreslår at eierskifte av kjøretøy kun godtas hvis kjøper og selger møter på en trafikkstasjon for å levere inn papirene, for å bli tryggere på at salgsmeldingene leverer av rette eier og kjøper.

– De foreslåtte endringene vil vanskeliggjøre svindel knyttet til omsetning av brukte kjøretøy, sikre at opplysningene i motorvognregisteret er riktige, samt gjøre prosessen rundt eierskifte av kjøretøy tryggere for alle involverte parter, sier Dreyer.

Forslaget er sendt ut på høring med svarfrist 21. november. Dersom de foreslåtte endringene blir vedtatt, vil de tre i kraft i starten av 2019.

Les også:

NAF advarer: Du kan få en avgiftssmell

Bruktbil Range Rover Sport: Hadde du denne, var du kongen i gata