Bruktbil Range Rover Sport: Hadde du denne, var du kongen i gata

Range Rover Sport kom i 2005 og var en SUV som mange familier drømte om.
Range Rover Sport kom i 2005 og var en SUV som mange familier drømte om.

Men sjekk prisen nå!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen biler er drømmebiler fra første stund. De koster også gjerne såpass mye at bare et mindretall har mulighet til å kjøpe dem. Resten må nøye seg med drømmen.

Men så skjer det heldigvis noe med bilene etter hvert som årene går. Plutselig er prisene på et nivå som gjør at veldig mange har mulighet til å realisere den gamle drømmen.

Da blir spørsmålet: Bør du gjøre det eller ikke? Denne sommeren tar vi i Broom for oss et lite knippe gamle drømmebiler som har fått noen år på baken – og gir deg våre tips og råd. Denne gangen har vi kommet til 2005 og til Range Rover Sport.

(Saken fortsetter under)

Range Rover Sport - det var tøft det!
Range Rover Sport - det var tøft det!

Derfor var dette drømmebil:

Range Rover Sport satt som et skudd fra første sekund. Dette var mye tøffere enn den alminnelige og noe mer sedate Range Roveren. Den kortere akselavstanden, det lavere taket og den skrånende bakluka gjorde denne lettere, tøffere og mer sporty.

Dette kombinert med et spektakulært design som ikke lignet på noe annet og et interiør som oste av klasse, eller skal vi si overklasse, gjorde at mange var villige til å grave dypt i lommeboka for å få tak i en Range Rover Sport.

Dessuten hadde den jo Range Roverens gode terrengegenskaper. Selv om plassen naturlig nok var en del mindre enn i en vanlig Range Rover, ble Sporten den store hiten de neste årene. Komforten var god, utstyrsnivået raust, motorene kraftige, designet kult – og det aller meste var riktig her.

Dette var SUV-en veldig mange velstående familier ønsket å ha parkert utenfor hytta. Du var rett og slett litt konge i gata, eller hyttegrenda, om du hadde en slik. Den vitnet om posisjon, penger og makt.

Les også: Grombilen er 40 år gammel – har kun gått 18 mil

(Saken fortsetter under)

Terrengegenskapene er akkurat som du forventer – veldig gode.
Terrengegenskapene er akkurat som du forventer – veldig gode.

Dette må du betale nå:

Det er nesten utrolig, i alle fall for oss som husker at denne kom og hvor innmari kul den var da – men nå får du den for 150.000 kroner.

Da snakker vi hverken om første årsmodell, eller en bil ribbet for utstyr, med skyhøy kilometerstand eller med umiddelbart stort behov for reparasjoner. Snarere snakker vi om påkostet, EU-godkjent og tilsynelatende grei bil.

Det finnes mange til salgs. Utvalget er størst blant de litt eldre bilene, men første generasjon, eller L320 som den kalles, ble produsert helt fram til 2014, da den ble avløst av dagens L494-utgave.

De siste bilene av første generasjon må du fortsatt betale over 500.000 kroner for.

(Saken fortsetter under)

Kortere akselavstand, lavere tak og skrånede bakrute gir ikke mest plass, men sporty utseende.
Kortere akselavstand, lavere tak og skrånede bakrute gir ikke mest plass, men sporty utseende.

... men før du kjøper:

Range Rover Sport er ikke helt feilfri, så dette er absolutt en bil som bør sjekkes litt nøye før kjøp.

Selvfølgelig gjelder den vanlige regla her også, om at bremser, dekk, hjuloppheng og forstilling må sjekkes litt nøye. Det samme må servicehistorikken. Den bør være så komplett som overhodet mulig. Gjerne fra merkeforhandler også. Bilene hadde en del tilbakekallinger/ kampanjer og oppdateringer. Har bilen vært regelmessig innom en merkeforhandler, er sannsynligheten for at disse er utført svært stor.

Luftfjæringen har det vært en del krøll med, så den bør sjekkes nøye.

De fleste bilene som ble solgt i Norge har dieselmotorer, de har ikke vært feilfrie. På litt eldre biler med TDV-motoren forekom det feil på veivakselens bærelagrer.

(Saken fortsetter under)

Range Rover Sport tar deg fram - uansett underlag.
Range Rover Sport tar deg fram - uansett underlag.

På 2007- og 2008-modellen var det feil med huset til oljepumpa. Registerreim-strammeren er festet til dette huset og kan løsne, med det som følge at stempler og ventiler får et ublidt møte. Vi snakker motorhavari og saftig regning.

På biler som har gått langt kan turboen havarere, og feil på dieseldyser forekommer også.

Eldre biler kan ha en irriterende vibrasjon i rattet. Dette ble løst med vibrasjonsdemper som tok opp svingningene.

Drivstoffpumpene er heller ikke av aller beste sort, og feil på frontdifferensialen forekommer.

Bilene har også hatt en del irriterende elfeil. Både alvorlige og mindre alvorlige. Alt fra bytte av ledningsnett, til feil på brytere og dårlige kontakter. Alle funksjoner må uansett sjekkes nøye før kjøp.​

(Saken fortsetter under)

Plassen i de svært gode forsetene er raus og det firkantede designet går igjen også innvendig og gir bilen særpreg.
Plassen i de svært gode forsetene er raus og det firkantede designet går igjen også innvendig og gir bilen særpreg.

Benny mener:

Range Rover Sport er en flott bil å kjøre når alt er i orden og fungerer som det skal. Den er komfortabel, den har svært gode seter, og selv om du definitivt ser på interiøret at det har gått noen år, er dette fortsatt flott med tanke på materialvalg og finish.

Dessuten liker jeg designet, både utvendig og innvendig. Denne bilen har både sjarm og særpreg. Selv om dieselmotoren ikke gjør bil kjemperask, så oppleves den som både sterk og responsiv. Dessuten er framkommeligheten veldig bra.

Motorene er dessverre ganske tørste, særlig bensinmotorene. Bilene kan bli dyre å eie, da en del biler er befengt med en god del feil.

For meg ser det også ut som om prisene spriker ganske mye på brukte biler. En eldre bil med høy kilometerstand kan koste mer enn en nyere som har gått vesentlig kortere, uten at det tilsynelatende er noen veldig god grunn. Det gjør prisbildet litt uoversiktelig. Det kan nok i enkelte tilfeller skyldes at noen av bilene har blitt påkostet ganske mye og at selger prøver å få igjen noe av utgiftene.

(Saken fortsetter under)

Ingen plassorgie innvendig, her trumfer designet litt det praktiske.
Ingen plassorgie innvendig, her trumfer designet litt det praktiske.

Uansett bør man sette seg nøye inn i prisbildet om man går med tanke på å kjøpe en slik bil. Se på flere og sammenlikne hva man faktisk får for pengene. Er man ikke bilkyndig, er dette definitivt en bil som krever NAF-test eller en tilstandsrapport fra et verksted som kjenner bilene godt. Problemet er ikke lenger å ha råd til å kjøpe den, men å ha råd til å reparere den om noe går galt.

Range Rover Sport fikk en facelift i 2009 og ble betydelig oppgradert – også i forholdt til kvalitet. Kanskje er det smart å heller putte litt mer penger i det, og gå for en av disse. Jeg tror det.

En frisk og fin Range Rover Sport er fortsatt god å kjøre, men du er ikke lenger kongen i gata med den. Den tiden er helt klart forbi. Men dette er fortsatt mye luksus-SUV for pengene. Disse bilene har ramlet litt mellom to stoler nå. Den er ikke ny nok til å være kul og heller ikke gammel nok til å være "klassiker". Og prisene har aldri vært lavere.

Les også: Dette mener de som faktisk eier en slik bil

Dette bildet viser en 2013 modell som var siste årsmodell av første generasjon.
Dette bildet viser en 2013 modell som var siste årsmodell av første generasjon.

Visste du at:

– Store protester fra Greenpace gjorde disse bilene ble forsinket i produksjonen?

– Range Rover Sport ikke kunne leveres med manuelt gir?

– At Range Rover Sport for en stor del bygger på Land Rover Discovery 3?

– At det er anerkjente Brembo som har levert bremsene til alle modellene, unntatt TDV6?

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt
Siste nytt
10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt
Populært