Porsche Panamera Sport Turismo er verdens tøffeste stasjonsvogn

Prøvekjørt: Totalpakken som ladbare Porsche Panamera Sport Turismo byr på er rett og slett eksepsjonelt god.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Porsche bryter stadig noen barrierer. Sportsbilprodusenten har nå et mer eller mindre komplett modellutvalg: To SUVer, en sedan (snart to), flere coupeer, cabriolet, targa, superbiler, dieselmotorer, bensinmotorer, ladbare hybrider – og snart sin første rene elbil.

Siste skudd på karosseristammen er stasjonvogn. Men Porsche kaller det selvsagt ikke det. Panamera Sport Turismo er et mye finere navn.

Og sannelig om ikke bilen fortjener noe mer enn å kalles en stasjonvogn, også. For dette er virkelig en doning som byr på mer enn bare et romslig bagasjerom, økt takhøyde i baksetet – og som for første gang gir en Panamera sitteplass til fem personer.

Les Brooms test av Panamera her

Har ikke glemt røttene

Bagasjerommet er ikke digert. Og ladekabler krever også sin plass. Men for mange holder det med 520 liter til rådighet.
Bagasjerommet er ikke digert. Og ladekabler krever også sin plass. Men for mange holder det med 520 liter til rådighet.

Selvsagt er ikke Porsche bare opptatt av det praktiske. Vel ekspanderer de konseptet sitt – men i bunnen ligger likevel merkets DNA: Sportslighet og kjøreglede.

I Norge er det særlig den ladbare hybriden som er interessant. Den kommer gunstig ut med de norske avgiftene – og det gjør nettopp hybriden til et aldri så lite Porsche-kupp.

Det koster nemlig bare såvidt mer med den ladbare hybriden med 462 hk, firehjulsdrift og en oppgitt elektrisk rekkevidde på 50 km, enn det gjør med bensinmotor på 330 hk.

Les også: Dette har Porsche aldri gjort før

Hva er nytt?

45 kilometer på ren strøm står det respekt av.
45 kilometer på ren strøm står det respekt av.

Tidligere har vi testet Panamera E-Hybrid og Turbo S E-Hybrid. Nå er det altså Sport Turismo E-Hybrid sin tur – da altså med den "vanlige" hybridmotoren.

Denne har en systemeffekt på 462 hk – og en elektrisk rekkevidde på 50 kilometer.

Det lengste vi kom med kjøring på ren strøm var 45 km. Det er nok for veldig mange i hverdagen.

Du kan fint kjøre en times tid uten at forbruket går noe særlig over 0,3 l/mil. Det er slett ikke verst!

Etter en time på veien er vi oppe i 0,33 l/mil. Og herifra stiger det fort, om du ikke passer på hvordan du bruker høyrefoten.
Etter en time på veien er vi oppe i 0,33 l/mil. Og herifra stiger det fort, om du ikke passer på hvordan du bruker høyrefoten.

Etter det så drar det seg naturligvis på, men med litt forsiktig kjøring er 0,7-0,8 l/mil på langkjøring innenfor rekkevidde.

Les også: Dette er en helt vanvittig familiebil

Hva er styrker og svakheter?

Panamera Sport Turismo er en griselekker familiebil. Den ser faktisk bedre ut som stasjonsvogn enn som sedan. Hekken kommer virkelig til sin rett når bilen ikke forsøker å være en coupé.

Plassen er ikke voldsom i bagasjerommet, men 520 liter blir til 1.390 når du legger ned ryggen på baksetene. For mange er det også en stor fordel at du endelig får en Panamera med plass til fem personer.

Det midterste baksetet er imidlertid rimelig symbolsk. Både beinplass og takhøyde er redusert – og sitteputen smal. Så i praksis har nok Porsche rett, når de kaller bilen en 4+1-seter.

Den går godt. Ikke like hysterisk som Turbo S E-Hybriden med sine vanvittige 680 hk. Men klarer likevel 0-100 km/t på 4,6 sekunder. Det er kjapt!

Kjøreegenskapene er helt enestående for en stor og tung bil som dette. Porsche er i særklasse på dette området. Du kan også velge hvilket modus understellet skal ha. Komfort betyr nettopp det. Da får du en myk og behagelig tur. Ikke fullt så myk som en Mercedes. Men så er jo dette en Porsche, da...

Helt sømløst er ikke overgangen fra ren eldrift til hybrid. Du merker en liten overgang. Kanskje litt skuffende, men ikke det helt store problemet, heller.

Forresten: Testbilen har sportseksosanlegget som gir en særdeles hyggelig knurring.

Les også: Dette blir drømmebil for mange familier

(Saken fortsetter under)

Denne rumpa overgår den til en hvilken som helst Kardashian, hvis det er lov å si, i disse post-"me too"-tider.
Denne rumpa overgår den til en hvilken som helst Kardashian, hvis det er lov å si, i disse post-"me too"-tider.

Hva koster den?

Startprisen er rundt 1,3 millioner kroner. Det er rene kuppet, hvis en sammenligner med Panamera (altså ikke stasjonsvognutgaven) med 330 hk og bakhjulsdrift. Sistnevnte koster såvidt litt mindre, og har da ingen elektrisk rekkevidde, ikke firehjulsdrift, går betydelig dårligere og har et mindre bagasjerom.

Så godt kommer altså ladbare hybrider ut av det i Norge.

Les også: Her er Porsche-nyheten på test – i Norge!

Hvem er konkurrentene?

Tja, hvem skulle det være. I denne prisklassen finnes det knapt biler som har lignende totalpakke: En ladbar premiumbil som stasjonvogn – med firehjuldrift.

Designmessig kan man si at den konkurrerer med Mercedes CLS Shooting Brake. Men den er jo ikke lenger i produksjon – og var aldri tilgjengelig som ladbar hybrid.

Audi 7 er ikke tilgjengelig som stasjonsvogn – eller som ladbar hybrid.

Akkurat nå er Porsche følgelig ganske alene her.

Vil naboen bli imponert?

Så til de grader! Hvis ikke er han eller hun særdeles bortskjemt når det gjelder bil! Denne bilen får tommel opp og lange blikk over alt hvor den ferdes.

(Saken fortsetter under)

Fire enderør sladrer om at denne bilen ikke er noen sinke i trafikken. 0-100 km/t sparkes unna på hyggelige 4,6 sekunder.
Fire enderør sladrer om at denne bilen ikke er noen sinke i trafikken. 0-100 km/t sparkes unna på hyggelige 4,6 sekunder.

Broom mener:

Har du mellom 1,3 og 1,5 millioner kroner å bruke på en familiebil – ja, så kan vi på det varmeste anbefale denne. Den leverer rett og slett på alle områder.

Joda, du finner selvsagt langt mer romslige stasjonsvogner, du finner også noen som er raskere. Men totalpakken er så god her, at vi likevel holder en knapp på Sport Turismo.

Eneste aberet er at den ikke leveres med hengerfeste. Det er en dealbraker for noen.

Les også: Her tester Broom Porsche – i 318 km/t!

(Saken fortsetter under)

Med sort skinn og sorte lister blir det litt mørkt. Men interiøret oser av kvalitetsfølelse.
Med sort skinn og sorte lister blir det litt mørkt. Men interiøret oser av kvalitetsfølelse.

Visste du at:

– Panamera Sport Turismo Turbo S E-Hybrid klarer 0-100 km/t på bare 3,5 sekunder.

– Sport Turismo har verdens første regulerbare takspoiler på bakluka. Den sørger for opptil 50 kg marktrykk.

– Du kan ikke kjøpe en Panamera Sport Turismo uten firehjulsdrift. Skal du ha ren bakhjulsdrift, må du gå for vanlig Panamera.

Porsche Panamera Sport Turismo E-Hybrid

Motor: Bensin + elektrisk

Effekt: 462 hk / 700 Nm

0-100 km/t: 4,6 sek.

Toppfart: 250 km/t

Bagasjerom: 520 / 1.390 liter

Forbruk: 0,25 l/mil

Lengde x bredde x høyde: 504 x 193 x 142 cm

Vekt: 2.190 kg

Pris: Fra 1,3 mill.

Porsche Panamera er ganske enkelt en svært grom familiebil.
Porsche Panamera er ganske enkelt en svært grom familiebil.

Les også: Drømmebilen har tapt seg over 1,6 millioner kroner

Testen er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes
Siste nytt
20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes
Populært