Godtar rushtidsavgift fra oktober

<p>Randaberg-ordfører Kristine Enger, Sola-ordfører Ole Ueland, Sandnes-ordfører Stanley Wirak, Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Foto: Stein Roger Fossmo</p>
Randaberg-ordfører Kristine Enger, Sola-ordfører Ole Ueland, Sandnes-ordfører Stanley Wirak, Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Foto: Stein Roger Fossmo

Det kom harde signaler mot rushtidsavgiften i bomringene fra Nord-Jæren-ordførerne på Styringsgruppens møte torsdag morgen, men de godtar uansett innføringen fra 1. oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sandnes ønsker ikke rushtidsavgift, sa -ordfører Stanley Wirak innledningsvis, mens vegdirektør Terje Moe Gustavsen ba om en tydelig avklaring om politikerne i Styringsgruppen godtok innføringen fra 1. oktober.

– Stortinget har vedtatt rushtidsavgift, og slik blir det, kommenterte Wirak, men ga klar beskjed om at rushtidsavgift ikke vil bli godtatt fra Sandnes i etterkant.

Ga ikke ved døren

Dette er også i tråd med vedtak i Styringsgruppen 10. august.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen ba som statens representant om klare signaler hvis lokalpolitikerne ville hoppe av bompakken, og fikk det ikke.

Dette må du betale fra 1. oktober:

Her er en rekke punkter det er verdt å merke seg når bomringene trer i kraft 1. oktober, samlet av Bymiljøpakken/Statens vegvesen:

Du betaler bompenger bare når du kjører inn i en bomring, du betaler ikke ut av ringen(e).

Du kan kjøre gjennom så mange ringer du vil i løpet av en time – på grunn av timesregelen betaler du bare for første registrerte passering.

Du betaler for den første passeringen. Det gjelder selv om første passering er før rush og neste passering innenfor en time er i rush.

Mellom Stavanger og Randaberg er det tre bomstasjoner (Kvernevikveien, Randabergveien, Finnestadgeilen). Her betaler du på vei fra Randaberg til Stavanger. Du betaler ikke på vei til Randaberg

Eksempel: Du kjører til jobb fra Stavanger til Forus. Da betaler du bare en gang, inn til Forus. Dersom du ikke bor inni en ring, eller må gjennom en annen ring på vei hjem, betaler du ikke på vei hjem.

Takstene: Du må betale bompenger hver dag

Det er ulike takster i og utenfor rushtiden

Rushtid gjelder på hverdager mellom klokka 07.00 og 09.00 samt 15.00 og 17.00.

Merk at du med AutoPASS-brikke får 20 prosent rabatt på hver enkelt passering.

Takstgruppe 1 (lette kjøretøy): Utenfor rush 22 kr / med bombrikke 17,6 kr, i rush, hverdager kl. 7-9 og 15-17 44 kr / med bombrikke 35,2 kr

Takstgruppe 2 (tunge kjøretøy)

Utenfor rush 55 kr

I rush, hverdager kl. 7-9 og 15-17 110 kr

Kjøretøy i takstgruppe 1 (vanlig personbil/under 3500 kg) får 20 prosent rabatt med brikke og gyldig avtale

Tunge kjøretøy over 3500 kg får ikke rabatt

Alle kjøretøy får passeringstak på 75 passeringer pr. måne

– Akkurat nå sitter vi på et stortingsvedtak, og det kan kun endres etter reforhandling og nytt stortingsvedtak. En skal være ganske tungnem for ikke å se at rushtidsavgift blir tema i reforhandlingen, kommenterte Moe Gustavsen.

Sola-ordfører Ole Ueland var klar på at han ikke ville sette den planlagte veibyggingen på spill.

– Å sette pakken på spilll er ikke aktuelt, sa Ueland på møtet.

LES OGSÅ: Dårlig oppmøte på demonstrasjonen

Kjør mot Solvik-Olsen

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø tok et kraftig oppgjør med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

– Det er veldig uryddig av ministeren å gi inntrykk av at det er vi lokalt som bestemmer nivået på takstene. Det er feil overfor oss som politikere, og det er feil overfor innbyggerne. Jeg er veldig skuffet over samhandlingen mellom regjeringen og oss lokalt, kommenterte Sagen Helgø.

Det provoserer at Ketil Solvik-Olsen flagger utad at han er mot bompenger.

– Enten får han stå for jobben han har gjort i regjeringen, eller så får han ..., avsluttet Wirak, og lot konklusjonen henge i luften.

Et par timer etterpå ble det kjent at Solvik-Olsen går av som samferselsminister. Les hvorfor her.

– Utrolig feigt av Wirak

Bommotstanderne retter vreden mot Wirak etter Styringsgruppens avgjørelse om å godta bompakken.

Ordføreren har flagget sterk motstand mot rushtidsavgiften i mediene, men ville i likhet med de andre ordførerne ikke sette Byvekstavtalen og Bymiljøpakken på spill under Styringsgruppens torsdagsmøte.

Alexandra Lind i spissen for 7-8 demonstranter utenfor formannskapssalen under selve møtet i Styringsgruppen. Foto: Stein Roger Fossmo
Alexandra Lind i spissen for 7-8 demonstranter utenfor formannskapssalen under selve møtet i Styringsgruppen. Foto: Stein Roger Fossmo

Jeg synes det er ufattelig feigt av Stanley Wirak å gå tilbake på det han har sagt, sier Alexandra Lind.

Småbarnsmoren og aksjonslederen sto med ropert i front av en gjeng på i underkant av 10 personer utenfor Stavanger rådhus under møtet, med taktfaste «Nok er nok»-rop.

– Nå må vi bare øke på med aksjonene, vi gir oss ikke, sier Lind til RA.

Kommunen stilte med vektere, og bortsett fra litt støy utenfra og inn i møtesalen, gikk alt fredelig for seg.

Rushtidsavgift mest betont

Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap) vil også stå hardt på å få fjernet rushtidsavgiften.

– Vedtaket i Randaberg er uten rushtidsavgift, men jeg regner med at muligheten for endringer ligger i Stortinget, kommenterte hun.

Hun pekte også på at de fire ulike ringene kan slå ut slik at mange vil måtte betale bompenger både for å komme til og fra jobb.

– Vi må ikke bli fargeblinde, for bildet er nyansert. Med fire bomringer vil mange måtte kjøre gjennom bommer både til og fra jobb. De kan få en situasjon der vi her får et høyere nivå på bompengebetalingen enn i Oslo, sier Enger.

Krav om utredning

Hun tok til orde å se hvilken effekt bompengene får for befolkningen.

– Vi vil vite hvordan dette slår ut på Nord-Jæren, og da vil vi ha en konsekvensutredning av rushtidsavgiften, sier hun..

– I Stavanger har vi uttrykt at vi ville ha kortere rushtidsavgift da vi behandlet dette, og jeg vil signalisere at vi er opptatt av å få ned omfanget, sier også Stavanger-ordføreren.

Denne saken ble først publisert på Rogalands Avis/Dagsavisen.

Personvernpolicy