Ny utslippsmåling kan gi stor økning i bilprisene

En ny EU-standard for mer nøyaktig måling av bilers drivstofforbruk trår i kraft fra og med september. Målemetoden kan gi en stor økning i bilpriser. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
En ny EU-standard for mer nøyaktig måling av bilers drivstofforbruk trår i kraft fra og med september. Målemetoden kan gi en stor økning i bilpriser. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En ny EU-standard for mer nøyaktig måling av bilers drivstofforbruk, trår i kraft fra og med september. Målemetoden kan gi en stor økning i bilpriser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste bilimportørene har allerede oppdatert sine prislister etter metoden som skal brukes i overgangsperioden fram til 2019, skriver Dagens Næringsliv. Hva som skjer etter nyttår, er derimot helt uvisst.

– Det store skiftet skjer ved årsskiftet. Land som Sverige og Belgia har vært tidlig ute med å si at overgangsordningen skal videreføres i 2019. Vi tror det er en fornuftig vurdering. I Norge vet vi ikke hvordan avgiftene med EU-standarden vil bli, sier administrerende direktør Frode Hebnes i bilforhandlerkjeden Bilia Norge.

Beregninger gjort av bilimportørene, tyder imidlertid på at de fleste biler vil bli titusener av kroner dyrere som følge av avgiftsøkningen. Legges hele avgiftsøkningen på bilkjøperne, kan gjennomsnittlig økning i nybilpris være så høy som 14 prosent.

Aktuelt: Bompenger for elbiler: – Bergen viser hvordan det bør gjøres

Personvernpolicy