Lyst på elbil? Så lenge må du vente

Opel Ampera-e, Jaguar I-pace og Hyundai Kona Electric er de tre elbilene i Norge som har klart lengst leveringstid akkurat nå.
Opel Ampera-e, Jaguar I-pace og Hyundai Kona Electric er de tre elbilene i Norge som har klart lengst leveringstid akkurat nå.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varierer fra én dag til to år. Se oversikten:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett i forhold til innbyggertall er Norge verdens desidert største elbil-nasjon. De siste fem-seks årene har salget vært eventyrlig, takket være incentiver og større tilgang på biler.

Siden 2012 har markedsandelen blant nybilsalget av elektriske biler økt fra stusslige tre prosent til 25 nå i første halvår 2018. Det sier noe om den formidable utviklingen.

Og noe lavere vekst blir det på ingen måte i årene som kommer.

Lang leveringstid

Kia Soul Electric kan faktisk leveres på dagen.
Kia Soul Electric kan faktisk leveres på dagen.

Innen 2025 har Stortinget satt et ambisiøst mål om at samtlige nybiler skal være nullutslippsbiler. Skal vi oppnå det, har Norsk elbilforening beregnet at det må være minst én million elbiler på norske veier, kontra dagens 167.000.

Da sier det seg selv at elbil-salget må øke betydelig i årene som kommer. Et stort hinder, som allerede bremser salget i dag, er derimot lang leveringstid på nye og attraktive modeller, slik som Opel Ampera-e og Hyundai Kona Electric.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi i Broom har derfor sjekket leveringstiden på en rekke aktuelle elbiler – dersom du bestiller i dag.

Les også: Avslørt: Elbilen mer enn 2.500 nordmenn venter på

To års ventetid

Akkurat nå er det den brennaktuelle kompakt-SUVen, Kona Electric fra Hyundai, som har lengst leveringstid. Bestiller du bilen i dag får du den ikke levert før i andre halvdel 2020.

Videre følger Opel Ampera-e, som lenge har slitt med leveranser. Nå opplyser den norske importøren at de siste kundene på venteliste får bilen produsert om ett år, og at leveringstiden dermed blir et drøyt år. Videre anbefaler Opel-importøren til forhandlerne sine at nye kontrakter ikke undertegnes før de er tilbake på «normal» leveringstid.

Helt i den andre enden av skalaen finner vi blant andre Kia Soul, som har biler som kan leveres på dagen.

Under kan du se listen over leveringstid på noen av de mest aktuelle elbilene i Norge for tiden:

  • Dette er leveringstider basert på nykonfigurerte biler fra fabrikk. Volkswagens importør forteller til Broom at flere forhandlere rundt om i landet har e-Golf på bestilling, og at leveringstiden kan være kortere på visse biler. ​
  • Også Tesla har noen forhåndskonfigurerte biler som kan leveres innen 2-4 uker.
  • Jaguar forteller at det er 2.500 bestillinger av I-Pace som skal leveres først. Videre har de tett dialog med fabrikken, for å forsøke og unngå lang leveringstid fremover.

Les også: Slik kan elbilen gi deg billigere strøm

Den første testen: Norges nye elbil-favoritt

Slutt på ventetiden: Nå får du Tesla nesten «på dagen»

Denne saken ble først publisert hos Broom.no.