Meny

Perfekt for alle som elsker å kjøre bil

Speedster var bilen vi ikke akkurat hadde ventet at Opel skulle komme med, dette er reinspikka moro på fire hjul.

Tre biler som gir kjøreglede i sin aller reneste form.

Til daglig er vi omgitt av tykk polstring, elektroniske hjelpesystemer og stabil vekt når vi er ute og kjører. Til og med synsinntrykkene kommer til oss gjennom stadig mer avanserte glassruter på alle bauger og kanter.

Ikke noe galt med det – det er resultat av den teknologiske utviklingen, initiert av ønsker om mer komfort og mer sikkerhet. Men for de av oss som virkelig liker å kjøre bil, og har gjort det i mange år, har noe av følelsen ved å «kjøre» blitt litt borte.

At vi savner dette litt, er kanskje fremveksten av gocart-baner rundt om et bilde på. Vi har til og med sett altfor store mennesker klemme seg ned i altfor små radiobiler på tivoli, med blikk strålende av desperat forventning.

Heldigvis finnes det fremdeles muligheter til å få seg en slik primitiv kjøreopplevelse. Strengt tatt får man det i alt som er gammelt nok til at elektronikken er fraværende – men i enda større grad i biler som er lave, delvis åpne, og med lekne egenskaper. Her er tre snarlike targa-biler som byr på kjøreglede av klassisk merke.

Les også: Alpine A110 – en virkelig midtmotor-legende har gjort comeback

Artikkelen fortsetter under bildet.

De fleste 914 ble solgt i USA, og det er der de fremdeles er lettest å finne. Da må du leve med, eller fjerne, de digre, runde sidemarkeringslysene på de helsveisede framskjermene. Dyrt.

1970 - 1976 VW / Porsche 914

At en bil utviklet i samarbeid mellom Volkswagen og Porsche tilbake på Boble-tiden ble en «bare bones»-bil med fine kjøreegenskaper, se det overrasker vel ingen. Flat bunn nær bakken, bare avbrutt av en smal og markert avstiving på midten, gjør at bilen føles – og er – både lav og bred.

Tilsvarende tynne dører og en snerrende motor rett bak like tynne seterygger gjør opplevelsen herlig gocart-aktig. Og selv om dette var mer high tech, og mindre bevisst minimalistisk den gang enn nå, så mistenker vi at nettopp den «rå» kjøreopplevelsen også var noe man virkelig var ute etter.

Les også: Beyonce + Porsche 914 = verdensrekord på Instagram...!

Den lille tassen hadde faktisk plass til litt bagasje, også.

Bilen skulle være både toppmodell hos VW og innstegsmodell hos Porsche. Dessverre gjorde et dødsfall og en muntlig avtale at samarbeidet ikke ble like lønnsomt som forutsett for Porsche. Dermed ble deres sekssylindrede versjon av bilen så kostbar at den ble lagt ned etter to-tre års produksjon, og bare rundt 3300 produserte. Synd, for den motoren i det chassiset må være skikkelig underholdende å kjøre.

Volkswagens firesylindrede versjoner ble dog en stor suksess, ikke minst fordi de ble jålet opp med Porsche-logoer og solgt som Porsche på det viktige amerikanske markedet. Godt over 100.000 914/4 ble produsert, og mange finnes fremdeles der borte.

Et litt spesielt design gjorde at det tok lang tid før disse bilene ble anerkjent blant entusiastene, men de siste årenes verdistigning på luftkjølt Porsche – og eldre Bobler – har fått fart på disse også. I USA kan man finne greit prisede biler, men pass på at som på mange andre små midtmotorbiler, er det mange vanskelig tilgjengelige plasser der rusten kan slå seg ned.

Artikkelen fortsetter under bildet.

"Lots of extra room" var vel å ta i, men bilen oppleves som overraskende raus i bredden.

Les også: 914/6 – med sekssylindret motor er den morsommere enn du tror

1972 - 1990 Fiat / Bertone X1/9

Fiats lille toseter debuterte i konseptform omtrent samtidig som 914, men det tok noen år før den var klar for markedet. Det er ikke derfor den ser litt mer moderne ut enn tyskeren, mer det faktum at Bertone har satt sitt helt spesielle stempel på designet med typiske vinklede «knekker» i linjene og en tydelig kileform.

Fiat X1/9 ble produsert gjennom to hovedgenerasjoner, og modellen ble til og med videreført noen år under Bertones eget navn da Fiat hoppet av på 1980-tallet.

Ei heller Fiaten har overdreven polstring innvendig, bakover mot motorrommet eller i dørsidene, men føles likevel mer trang og «moderne» enn førstnevnte.

Lite motorvolum og tilsvarende turtallsvillighet er typisk italiensk, og gir sammen med lekne kjøreegenskaper en liten bil som føles hissig – kanskje hissigere enn den er. Men det er jo nettopp det som er greia med disse bilene, de skal være underholdende og gi en klassisk og uforfinet følelse av å «kjøre».

Les også: X1/9 er kanskje en slik bildrøm som man ikke snakker høyt om?

Bilen ble utviklet med tanke på sikkerhetskrav man trodde skulle komme til åpne biler i USA, og mye ble gjort for å gjøre kupeen og ikke minst targabøylen stiv og sikker. Dermed ble den tyngre enn mange hadde håpet på, uten at den med dagens referanserammer likevel er veldig tung.

De som har kjørt både 914 og X1/9 mener gjerne at Fiatens litt smalere karosseri og litt høyere tyngdepunkt fjerner litt av moroa. På den annen side har veldig mange av disse bilene fått transplantert hjerter fra ganske viltre utgaver av eksempelvis Fiat Uno, noe som plusser på mye moro i regnestykket. Spesielt dersom man klarer å få det godkjent og lovlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Få bildesign har "fanget" ånden fra 1970-tallet like godt som Bertones X1/9-prosjekt, som Fiat litt halvsløvt beholdt som modellnavn helt på tvers av sin egen navnelogikk.

Les også: Lastebilsjåfør samlet 700 biler – og du trodde DU hadde mange?

2001 - 2005 Opel Speedster

Var så disse «nakne», midtmotoriserte kjøreopplevelsene noe som forsvant med utviklingen utover 1970-tallet? Langt på vei, ja. Kravene til sikkerhet, komfort og mer tilgivende kjøreegenskaper førte utviklingen videre, og det skulle ta et par tiår – minst – før veldig mange av oss kom på at vi savnet disse sjarmørene på hjul.

I moderne tid er en del superbiler bygget etter litt av de samme prinsippene, i hvertfall når det gjelder det å fjerne litt komfort for å gjøre kjørefølelsen mer «direkte». Men de ligger gjerne langt utenfor et vanlig drømmebudsjett for oss vanlige hverdagsmennesker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Få hadde trodd at noen skulle lage en liten toseters targa med like "naken" kjørefølelse igjen. Men Opel klemte til, med sin Speedster bygget over samme lest som Lotus Elise.

Les også: Relanseringen av en annen Opel-legende, GT, endte i fiasko...

For noen år siden klinte dog Opel til, av alle mulige. Da var det allerede en del år siden de hadde produsert modeller som i særlig grad henvendte seg til hjertet først og fornuften sist, og få så vel en slik modell komme. Opel Speedster var et resultat av GMs utbredte samarbeid med Lotus, og skulle gi Opel en tiltrengt PR-boost og en smak av ungdomskilden som de ikke hadde hatt på ti års tid, siden da Omega Lotus bød biler som M5 og 500E på konkurranse.

"Her er det ikke spart på noe", pleier biljournalister å si. I Opel Speedster var det spart på alt, i hvertfall var bilen bygd for å skulle oppleves som rimelig minimalistisk. Og det funket!

Speedsteren var en søstermodell til Lotus Elise, men med et mindre sært utseende. Utstrakt bruk av lettvektsmaterialer bragte vekten helt tilbake på 1960-tallsnivå, og selv om moderne krav til sikkerhet var ivaretatt føltes bilen med det flate gulvet og lite komfort-detaljer overraskende lik en 914 fra tre tiår tidligere.

147 hester var greit nok fra den første generasjonen, men riktig moro ble det først med turboversjonen på drøyt 200 hester, som kom mot slutten. Høy pris da den var ny bidro til at kun 7.200 biler ble bygget – her har vi imidlertid en bil som nå trolig er rundt bunnen verdimessig, dermed kan den kjøpes i dag for overkommelige priser før samler-markedet gjenoppdager den.

I skrivende stund er det to Speedstere til salgs i det norske markedet. En 2002-modell med 147 hester der prisforlangende er på 143.000 kroner - og en 2005-modell med heftige 310 hester under panseret. Her er prisen 280.000 kroner.

Les også: Speedster var bilen som ingen hadde regnet med fra Opel

Artikkelen ble først publisert på Broom.no.Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan
Siste nytt
20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan
Populært