Bilferie i sommer? Vær obs på forskjellige regler i enkelte land

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Tryg Forsikring ber deg være obs på egne regler for bilkjøring i Europa. Forsikringsbevis, internasjonalt førerkort er noen av reglene du må passe på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet må du ha et såkalt grønt kort, et bevis på at du har ansvarsforsikring. Har du ikke dette, kan du risikere å bli stoppet på grensa.

Det er i dag kun 10 land som krever grønt kort i bilen. I all hovedsak er det snakk om land i Øst-Europa, men også land lenger sør, som Tyrkia og Makedonia.

– Meningen bak er at det skal være enklere å dokumentere at du har forsikring på
bilen dersom du blir innblandet i en trafikkulykke. Men det kan være lurt å ha det i bilen uansett hvor i utlandet man ferdes, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Hele listen over land der du trenger grønt kort, er som følger: Serbia, Makedonia, Albania, Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Ukraina, Russland, Hviterussland og Moldova.

– Kommer du kjørende til et av disse landene uten grønt kort, risikerer du å bli
stoppet. Som regel må du måtte kjøpe en egen og dyr forsikring på grensa for å
slippe inn, sier Brandeggen.

Om du skal til USA, som er blitt et populært reisested for bilferie, anbefaler forsikringsselskapet at du har med internasjonalt førerkort. Internasjonalt førerkort er også obligatorisk i enkelte land i Europa. Russland, Ukraina, Tyrkia og Bulgaria krever alle internasjonalt førerkort.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden