Bil med vinger trenger ikke koste skjorta

Biler med halefinner gir en nostalgitripp av de sjeldne. Mange er dyre – men det finnes mange litt glemte, som denne Simcaen, til hyggelig pris.
Biler med halefinner gir en nostalgitripp av de sjeldne. Mange er dyre – men det finnes mange litt glemte, som denne Simcaen, til hyggelig pris.

Det finnes mye fint som de fleste glemmer – bare se her:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nostalgi er en stor del av bilhobbyen for svært mange. Minner fra den gang vi var unge og fremadstormende, og da inntrykkene var sterkest. Bilmessig var det da også mer som var egnet til å sette dype inntrykk i en ung sjel, før luftmotstand fikk lov å trumfe ethvert design-påfunn.

Et gjennom flere tiår sulteforet norsk marked flommet over av halefinner på 1980-tallet, da den ferske 30-årsregelen gjorde import både lovlig og nest inntil gratis, og kronene satt løst hos folk. Biler med halefinner, eller «vinger», var bare gamle og ukurante i USA, og vi har hørt om folk som importerte bil den gangen som ble anbefalt av banken sin å låne en ekstra million og ta med «en container til» med biler når de først skulle over.

I tiden etterpå har ting forandret seg, ikke minst siden resten av verden også har fått opp øynene for at mange av de mest flamboyante kreasjonene fra den gang også fungerer utmerket som investeringsobjekter i dag. Tiden da en vanlig familie kunne handle seg en «vingebil» på hobbybudsjettet ser dermed ut til å være over.

Men – ikke nødvendigvis. For folk har en tendens til å løpe i flokk også her. Det finnes biler med høye halefinner og flotte former som mange glemmer, og det var da heller ikke bare i USA man produserte slikt. Her er noen eksempler på biler som fremdeles kan være innenfor rekkevidde:

Faksimile: Finn.no.
Faksimile: Finn.no.

1961 DKW Junior

F11-versjonen av Junior viser at ei heller tyskere var manisk opptatte av å sette funksjon foran form for et drøyt halvsekel siden. De kostet på seg både yppige halefinner, skinnende aluminiumsgrill og gulleloksert emblem i rattsenteret, og laget en kompaktbil som kunne gjenkjennes på lang avstand. Og dette var altså forløperen til Audi, som i dag ser ut til å regne anonymt design som en ren æressak.

Se annonsen her:

Med tofarget lakk og litt mer kromlister var deluxe-varianten mer iøyenfallende.
Med tofarget lakk og litt mer kromlister var deluxe-varianten mer iøyenfallende.

Junioren vi har funnet til salgs på Sørumsand er riktignok ikke i noen farge som bringer universet ut av likevekt, men den er nå i sin enkelhet ganske typisk for de fargene som ble valgt på disse bilene da de var nye. Tilstanden loves å være god, med unntak av et par detaljer som er greie både å leve med og å fikse, avhengig av hvor nøye man synes det er.

Du vil kanskje ikke få like mange eller like misunnelige blikk som om du hadde kommet med en 12 kvadratmeter stor amerikaner som man kan stikke seg på hjørnene på, men her er det totakter-sjarm i massevis for sympatiske 35.000 kroner. Atpå til med kjent historikk, som alltid er gøy å ha.

Les også: DKW Schnellaster – dette var en av historiens første flerbruksbiler

Faksimile: Finn.no.
Faksimile: Finn.no.

1958 Plymouth Belvedere

Hvis biler med norsk historikk er noe for deg, og du gjerne kan jobbe litt bare du får tak i en amerikaner, bør dette være noe som frister litt. En Plymouth fra 1958 treffer rimelig midt i halefinne-kappløpet, og Chrysler-bilene fra denne epoken er populære.

Se annonsen her:

Allerede forsiden av Plymouth-brosjyren i 1958 ga "Christine"-følelse.
Allerede forsiden av Plymouth-brosjyren i 1958 ga "Christine"-følelse.

Plymouth hørte ikke til øverst på rangstigen, og en firedørsutgave med stolpe i midten er kanskje ikke det aller hotteste i utgangspunktet. Men så er det faktisk slik at denne bilen ble solgt ny i Norge allerede i juni 1958, og således trolig har en interessant eierhistorikk. Først tippet vi det var en gammel taxi, men det rimer dårlig med at det er en litt påkostet Belvedere-variant, som ifølge selgeren har hatt både V8-motor og tofarget lakk i sort og rødt originalt.

Bilen har uansett stått nedplukket og påbegynt restaurert helt siden 1991, så det er litt å ta tak i – også for å få oversikten, når man tar over etter andre. Selgeren i nærheten av Finnsnes forlanger 45.000 kroner for moroa. Du må bare huske at den kommer til å koste mer før den er ferdig – og det blir ikke til denne sesongen…

Les også: 1990 Mercedes E300 TDT – ikke alle taxier er flunkende nye

Faksimile: Blocket.se.
Faksimile: Blocket.se.

1959 Simca Vedette Beaulieu

Blir DKWen for liten og Plymouthen for prangende, finnes mer finstemte alternativer. En av de i våre øyne absolutt vakreste og mest harmoniske halefinne-bilene fra vår side av Atlanterhavet ble produsert i Frankrike, men det er sørgelig få igjen av dem. Her har vi dog funnet en – i Falun i Sverige.

Se annonsen her:

Det var tydelig amerikansk inspirasjon over linjeføringen på de store Simcaene.
Det var tydelig amerikansk inspirasjon over linjeføringen på de store Simcaene.

Vedette etter 1958 hadde de flotteste finnene, selv om bilen var mye lik generasjonen før. Den gamle ble produsert videre med navnet Ariane, og det var nok de det var flest av da disse en gang i tiden også var vanlige å se i trafikkbildet her i landet. Mens den simplere Ariane også kunne leveres med firesylindret motor, hadde alle Vedettene den lille 2,4 liters V8-motoren, som var ett av flere hint på denne modellen om at inspirasjonen kom fra amerikansk samtidig bilproduksjon.

Bilen er sort med hvitt tak og sidefelter bak, som får frem designet skikkelig – når den blir ferdig. For også her er det snakk om en restaurering som har stoppet opp, men det skal i det minste ikke være snakk om mye rust. Prisforlangendet på 10.000 svenske kroner er da også beskjedent i utgangspunktet, men selgeren antyder at det blir dyrere hvis et ganske stort reservedelslager skal følge med. Bilen har dog stått i garasjen siden 1980-tallet, så han er nok motivert for å selge den.

Les også: En gang var franske Simca en favoritt blant norske bilkjøpere

Faksimile: Finn.no.
Faksimile: Finn.no.

1960 Lincoln Continental Convertible

For mange er dog dette med halefinner nært forbundet med kaskader av krom, kvadratmetre med skulpturerte stålplater, åpen himmel og en diger V8-motor. Diger, amerikansk luksusbil uten tak, fra den gang designerne var på sitt mest løsslupne. Men det toget har vel gått for en med vanlig inntekt, tenker du kanskje.

Langt på vei er svaret «ja». Men så var det dette med å bevege seg litt utenfor de mest nedtråkkede stiene. For luksus og halefinner i kombinasjon trenger ikke bety Buick eller Cadillac.

Se annonsen her:

Det var ikke spart på noe i Lincolns toppmodell. Likevel er prisene i dag hyggelige, sammenlignet med Cadillac.
Det var ikke spart på noe i Lincolns toppmodell. Likevel er prisene i dag hyggelige, sammenlignet med Cadillac.

Felles for de to andre luksusrivalene, Imperial og Lincoln, er at de kjørte på enda litt særere design-ideer på 1950-tallets slutt. Hos Imperial førte det til frittstående lykter og heftige kast i linjeføringen, mens Lincoln klemte til skikkelig, og bygget sine toppmodeller i perioden 1958 til 1960 med dramatisk design på en like dramatisk selvbærende karosserikonstruksjon.

Bilen vi har funnet i Brønnøysund loves å være rustfri, hvilket med denne konstruksjonen er svært viktig. Den ser grei nok ut både utvendig og innvendig til å kunne brukes noenlunde som den er, men den presiseres å være et objekt som trenger en del jobb før den i det hele tatt er kjørbar. Et objekt til 200.000 kroner kan høres voldsomt ut, men så er det også en voldsom bil, som det ikke blir flere av med årene.

En tilsvarende Cadillac kunne fort ha kostet det dobbelte – uten for den saks skyld å være dobbelt så morsom…

Les også: Historiens mest berømte Lincoln overlevde attentatet mot Kennedy

Les også:
Bruktbil til 10.000 kroner? Jo, det er mulig – så vidt
Einar kjøpte bruktbil – så kom det overraskende brev i posten
Om noen år kan dette være et skikkelig bruktbil-kupp

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:12 Kenny Dalglish har testet positivt på coronaviruset21:01 Hund og katt tas trolig av middagsmenyen i Kina21:00 WHO advarer mot å oppheve coronatiltak for tidlig20:58 Coronatilfeller i mer enn halvparten av alle sykehjem i Oslo20:32 Magnus Carlsen sin sjakklubb satte verdensrekord20:24 Lysets maler og ridder fikk halve ansiktet revet av som åtteåring20:11 Trump og Putin i telefonmøte19:45 Flere ras ved riksvei 13 over Vikafjell i Vestland19:34 Familiens sang om corona tar internett med storm: – Vi har åpenbart truffet en nerve19:26 Over 100.000 coronadødsfall i verden19:02 Brannvesenet vurderer tidligere bålforbud18:44 Høyeste antall nye coronadødsfall i Storbritannia så langt18:36 Kontroll på skogbrann i Moss18:21 – Den som kontrollerer denne, kontrollerer også verdens skjebne17:34 Mann siktet for drapsforsøk på faren i Drammen17:27 Kvinne fraktet til sykehus etter fallulykke17:21 Oslo-marka full på solfylt langfredag16:02 Mexicos president: Har blitt enig med Trump om oljeavtale15:40 Tre kamerater har knekt koden for helleristningene15:11 OL-topp kan ikke garantere at Tokyo-lekene blir arrangert i 202115:08 En person alvorlig skadd etter trafikkulykke i Nordland14:15 Politier frigir navn på mann som omkom i kiteulykke i Sirdal13:47 Therese Johaug: – Det er vondt å ikke kunne være med familie13:09 Mens verden frykter pandemi - sprer Kim Jung-un frykt12:50 Oslo-brannvesenet vurderer totalforbud mot bål og grilling11:35 Boris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08 70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28 En av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22 Ti år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19 Ny forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47 Slik kan viruset spre seg08:35 Nær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41 Festing, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13 Støre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:28 Krisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04 6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41 Mann drept i Norrköping i Sverige04:06 Oljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00 Fauci: Færre sykehusinnleggelser i USA02:55 Trump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia01:23 Politiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22 16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34 Tenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29 EU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27 Norske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23 Pinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59 Mann siktet etter Ålesund-brann20:47 Svenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30 Mann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23 Boris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11 Dronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42 Over 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36 Tenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02 Motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23 Reuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20 Ny dyster rekord i New York18:18 To nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47 Hundre italienske leger har mistet livet17:30 Brannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29 Stavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02 – Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28 6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42 Pågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37 Kronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07 – På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51 Siv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31 106 døde i Sverige siste døgnet14:11 Omstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46 Drapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45 Sør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10 Manchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10 Ukjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10 Arkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller
Siste nytt
21:12SportKenny Dalglish har testet positivt på coronaviruset21:01VerdenHund og katt tas trolig av middagsmenyen i Kina21:00VerdenWHO advarer mot å oppheve coronatiltak for tidlig20:58NorgeCoronatilfeller i mer enn halvparten av alle sykehjem i Oslo20:32SportMagnus Carlsen sin sjakklubb satte verdensrekord20:24Helse og livsstilLysets maler og ridder fikk halve ansiktet revet av som åtteåring20:11VerdenTrump og Putin i telefonmøte19:45NorgeFlere ras ved riksvei 13 over Vikafjell i Vestland19:34VerdenFamiliens sang om corona tar internett med storm: – Vi har åpenbart truffet en nerve19:26VerdenOver 100.000 coronadødsfall i verden19:02NorgeBrannvesenet vurderer tidligere bålforbud18:44VerdenHøyeste antall nye coronadødsfall i Storbritannia så langt18:36NorgeKontroll på skogbrann i Moss18:21Verden– Den som kontrollerer denne, kontrollerer også verdens skjebne17:34NorgeMann siktet for drapsforsøk på faren i Drammen17:27NorgeKvinne fraktet til sykehus etter fallulykke17:21NorgeOslo-marka full på solfylt langfredag16:02VerdenMexicos president: Har blitt enig med Trump om oljeavtale15:40Helse og livsstilTre kamerater har knekt koden for helleristningene15:11SportOL-topp kan ikke garantere at Tokyo-lekene blir arrangert i 202115:08NorgeEn person alvorlig skadd etter trafikkulykke i Nordland14:15NorgePolitier frigir navn på mann som omkom i kiteulykke i Sirdal13:47NorgeTherese Johaug: – Det er vondt å ikke kunne være med familie13:09VerdenMens verden frykter pandemi - sprer Kim Jung-un frykt12:50NorgeOslo-brannvesenet vurderer totalforbud mot bål og grilling11:35VerdenBoris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08Verden70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28NorgeEn av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22VerdenTi år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19VerdenNy forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47Helse og livsstilSlik kan viruset spre seg08:35NorgeNær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41NorgeFesting, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13NorgeStøre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenKrisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04Norge6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41VerdenMann drept i Norrköping i Sverige04:06VerdenOljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00VerdenFauci: Færre sykehusinnleggelser i USA02:55VerdenTrump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia01:23NorgePolitiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22Verden16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34NorgeTenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29VerdenEU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27NorgeNorske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23KulturPinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59NorgeMann siktet etter Ålesund-brann20:47VerdenSvenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30NorgeMann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23VerdenBoris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11VerdenDronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42VerdenOver 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36NorgeTenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23VerdenReuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20VerdenNy dyster rekord i New York18:18NorgeTo nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47VerdenHundre italienske leger har mistet livet17:30NorgeBrannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29NorgeStavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02Verden– Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28Verden6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42NorgePågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37NorgeKronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07Penger– På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51NorgeSiv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31Verden106 døde i Sverige siste døgnet14:11VerdenOmstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46NorgeDrapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45Helse og livsstilSør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10SportManchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10VerdenUkjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10NorgeArkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00Helse og livsstilSlik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller
Populært