En av fire vet ikke hvordan de pakker feriebilen

Bilpakking er en kunst mange føler de ikke helt mestrer. Illustrasjonsfoto: Tryg Forsikring
Bilpakking er en kunst mange føler de ikke helt mestrer. Illustrasjonsfoto: Tryg Forsikring

Vi har lange tradisjoner med å sette oss i bilen og reise på bilferie, enten rundt om i Norge eller til utlandet. Men ikke alle mestrer kunsten å pakke bilen på en fornuftig og trygg måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er i full gang og stadig flere setter seg i bilen for å kjøre avgårde på ferie, mange til utlandet. Samtidig viser tidligere spørreundersøkelser i regi av Tryg at en av fire ikke vet hvordan man pakker bilen på trygt og forsvarlig vis.

– Det er viktig å pakke bilen riktig når en skal på tur. Enkelt sagt skal de tyngste tingene pakkes nederst og langt frem i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur.

– Og ikke glem at en fullpakket bil kan få endret sine kjøreegenskaper vesentlig, fortsetter Setnes.

Les også: Ikke glem dette når du skal på bilferie

(Saken fortsetter under)

Eksempel på sikker pakking av bil før det bærer ut på veien. Foto: Tryg Forsikring
Eksempel på sikker pakking av bil før det bærer ut på veien. Foto: Tryg Forsikring

Dødelige prosjektiler

Dersom du må bråbremse på motorveien, utløser det sterke krefter som kan få tragiske følger dersom bilen er pakket feil – en gjenstand kan bli 30 ganger tyngre dersom du bråstopper i 50 km/t.

For å sette det hele i perspektiv: En halvliter brus vil da tilsvare 15 kilo, mens en fullpakket koffert på 20 kilo blir 600 kilo om den kommer susende fra baksetet.

– Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Alt som er løst i bilen settes i bevegelse hvis en plutselig bråbremser i 90 km/t. Det gjelder å tenke gjennom hva som da vil skje, og sikre slike gjenstander før en legger avgårde på motorveien, sier Setnes.

Slik pakker du for bilferien:

 • De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet.
 • Pakk myke ting øverst.
 • Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen i
  bagasjerommet.
 • Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ikke legg dem på hattehyllen. Ved bråstopp eller kollisjon kan små ting fyke fremover med stor kraft og resultere i alvorlig skade om noen blir truffet. Løse gjenstander legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.
 • Ikke pakk høyere enn baksetet.
 • Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.
 • Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.
 • Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.
 • Sørg for at nettbrett/DVD-skjermer er montert i henhold til anvisninger på nakkestøttene.
 • Ikke sett store løse ting i baksetet, sett dem på gulvet. Fest dem eventuelt med setebelte.
 • Er baksetet tomt, fest setebeltene. De vil fungere som en buffer og seteryggene gir etter ved nedbremsing.

Kilde: Tryg Forsikring

Dersom du blir innblandet i en trafikkulykke i utlandet:

 • Du bør uansett kontakte politiet. Standard nødnummer over hele Europa er 112. De kan formidle videre dersom ambulanse/legeassistanse er nødvendig ved personskade.
 • Må du til offentlig lege, legevakt eller sykehus bør du ha gyldig helsetrygdkort. Det offentlige helsevesenet i andre land kan kreve det for å kunne behandle utenlandske statsborgere.
 • Norsk skademeldingsskjema er lik standard europeisk skjema. Alle felt i det engelske, tyske eller franske skjemaet er likt det norske. Skriv aldri under på et skjema dersom du ikke er enig i det som står der.
 • Sjekk at det ikke er trafikkfarlige skader på bilen før du kjører videre. Er du usikker eller bilen ikke er i kjørbar stand bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller/samt eventuelt leiebilselskapet dersom du har leiebil.

Kilde: Tryg Forsikring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden