Meny

Får alle andre biler til å virke gammeldagse

Se video: Det nye bilmerket Byton går helt nye veier. Slik ser de for seg at den kommende elbilen deres vil bli brukt.

Noen av konkurrentene sover nok dårlig om natten.

Det er alltid spennende med helt nye bilmerker. Nylig var vi invitert til pressevisning av kinesiske Byton.

Det er et helt nytt bilmerke, som gjør ting på sin egen måte. De vil garantert sende «sjokkbølger» inn blant de mange etablerte bilprodusentene, og deres måte å jobbe på.

Bransjen har bare såvidt klart å komme seg etter sjokket over den karismatiske amerikaneren, med betalingssystemer over Internett, romskip og ikke minst bilmerket Tesla på CV-en. Så dukker plutselig kinesiske Byton opp – og strekker strikken lengre.

Her er det bare å forberede seg på framtiden og nye forretningsmodeller.

Noen bør miste nattesøvnen

Det blir ingen importør, og heller ingen forhandlere. Bilene skal kjøpes direkte av Byton. Slik slipper man kjapt unna et par fordyrende mellomledd, og kjøpsprosessen vil gå raskere. De antar at de vil spare så mye 25 prosent av kostnadene ved å gjøre det på denne måten.

Det i seg selv bør være nok til at en del av konkurrentene mister nattesøvnen.

Men det handler ikke bare om å spare. Det er mer. De vil bruke dataene om kundene også. Slik at de kan selge tjenester og produkter til forbrukerne, og ha så kort «tjenestevei» som mulig til forbrukerne underveis i prosessen.

– En importør og et forhandlerapparat er bare i veien. Det sa gründer og toppsjef Carsten Breitfeld til de europeiske journalistene som var samlet på Aker Brygge for å lære mer om hva Byton står for.

Nye miljøkrav: Nå blir mange biler både tyngre og dyrere

Den 40-tommer brede skjermen er bare noe av det som skiller
Byton fra andre biler.
Den 40-tommer brede skjermen er bare noe av det som skiller Byton fra andre biler.

Fra BMW, Tesla, Google og Apple

Carsten Breitfeld er utdannet ingeniør og har mer enn 20 år bak seg hos BMW. Han var blant annet leder for utviklingen av hybrid-sportsbilen BMW i8.

Det var da også en svært frittalende eks-BMW sjef som møtte oss på Aker brygge. Han innrømmet at det var litt vemodig å slutte hos BMW, at han fortsatt kjører BMW privat – men at han er grunnleggende uenig i hvordan den etablerte bilbransjen jobber.

– De er for konservative, de klarer ikke å tenke nytt, og ting tar for lang tid. Derfor har vi hentet inn folk fra både Tesla, Google og Apple til Byton. Men ikke bare det. IT-folk har fokus på at ting skal gå raskt, og det er riktig. Samtidig må vi også innrømme at bilfolk kan mye om å bygge biler rent mekanisk. Så den kombinasjonen tror jeg er viktig. Vi skal ikke bygge bilene på en ny måte, men smartere og raskere, forklarte Breitfeld.

Ikke om – men når!

Det er ikke bare en ny elbil Byton skal gi oss. De skal gjøre bilen til noe helt nytt, og det med elektrisk drift er bare en ren selvfølge. Bilen blir en rullende plattform for andre tjenester. For eksempel bildeling.

Carsten Breitfeld kommer fra BMW og snakker med stor selvtillit
om Byton.
Carsten Breitfeld kommer fra BMW og snakker med stor selvtillit om Byton.

– Det er ikke snakk om "om", men "når" det kommer. Dette er den første bilen som egner seg perfekt til bildeling, sier Breitfeld med stor selvsikkerhet.

– Det er noe galt med dagens måte vi bruker bilene på. De koster masse og er i bruk bare tre til fem prosent av tiden. Mange unge mennesker i dag vil ikke eie bil – men de ønsker mobilitet. Da er bildeling perfekt, utdyper han.

– Når folk setter seg inn i en Byton er det første de gjør å trykke på oppdater-knappen. Akkurat som hvilken som helt IT-dings. Vi skal bygge en plattform med mekanikk, elektro, datamaskiner og sensorer, men programvaren skal vi oppgradere hele tiden. Det er veldig ulikt måten bilindustrien er i dag, sier han.

Byton har altså valgt å etablere seg som et kinesisk selskap.

– Kineserne har en unikt god industrikultur som er helt i toppklasse, og de har gigantiske teknologi-selskaper som ikke står noe tilbake for mange andre land. Noen av disse er også investorer i Byton, forklarer en ivrig Breitfeld.

Se opp – snart kommer de flyvende bilene!

Oser av luksus

De første Byton M-Byte ruller ut av fabrikkportene tidlig neste år, først for å selges i hjemmemarkedet Kina. Så går signingsferden videre til USA, før Europa og Norge følger etter i andre halvdel av 2020.

SUVen M Byte skal ha en pris på omkring 43.000 dollar. Det tilsvarer ca 360.000 norske kroner. Den får bakhjulsdrift og et batteri på 71 kWh, som skal gi en rekkevidde på 400 kilometer.

Den kommer også i en utgave med firehjulsdrift og større batteri på 95 kWh som skal gi en rekkevidde på 520 kilometer.

Positivt overrasket

Bilen vi får se er en forserie-bil, bare 85 prosent ferdig. Produksjonsbilen blir så godt som helt lik både utvendig og innvendig. Det er bare noe av datateknologien som ikke er på plass enda.

Bilen gir et godt og solid inntrykk, med god byggekvalitet, fine materialer og god finish. Den oser av luksus og moderne design lang vei. I tillegg er den svært romslig i både for- og baksetet. Vi ble positivt overrasket i vårt møte med nykommeren.

Ikke uventet; flere nordmenn har allerede satt seg på en venteliste.

Disse bilene kjører fortsatt mot strømmen - bokstavelig talt

Byton har mer på gang. De skal bygge tre biler på samme
plattformen. Det er denne som heter K Byte og en syvseters
familiebil.
Byton har mer på gang. De skal bygge tre biler på samme plattformen. Det er denne som heter K Byte og en syvseters familiebil.

Datakraft viktigere enn hestekrefter

– I framtiden tror vi datakraft blir like viktig som hestekrefter, kanskje enda viktigere, sier Breitfeld

Bilene fra Byton blir langt på vei rullende datamaskiner med mobilkommunikasjon. De skal ha antenner og modemer som kan kommunisere opptil 1 Gbit/s. I tillegg finner vi eSIM-kort, Wi-Fi, bluetooth og NFC. De lover at de skal ha både den raskeste, sikreste og mest stabile dataoverføringen i bilbransjen. Bilene er klargjort for 5G når de kommer.

Ulike radarer, kameraer og sensorer holder øye med alt som skjer rundt bilen og gjør den autonom. De første vil bli selvkjørende i nivå tre, men skal raskt kunne oppdateres til nivå fire. Byton lover også det mest avanserte førerassistentsystemet når bilen lanseres, og den vil få biometrisk gjenkjenning av føreren. Man trenger derfor ingen nøkler.

Nå kommer Volvo XC90 som elbil

Flere nordmenn har bestilt M Byte som kommer i 2020.
Flere nordmenn har bestilt M Byte som kommer i 2020.

300.000 biler i året

Den første gang du setter dine ben inn i en bil, registrerer bilen deg via ansiktsgjenkjenning, og lager en profil på deg oppe i dataskyen. Neste gang du setter deg i en bil et annet sted på kloden, enten det er i Drammen, Kina, eller USA, henter bilen inn alle dine innstillinger trådløst. Den skal dermed føles som den samme bilen.

– Bilen kjenner deg igjen og låser opp dørene for deg og stiller inn alt som du er vant til. Det skal være som å komme inn i sin egen bil. Om du har med deg barna vil de få tilgang til sitt eget innhold på sine skjermer i baksetet, forteller Breitfeld.

300.000 biler i året

Så gjenstår det å se hvorvidt de vil lykkes med sine ambisiøse planer. De siste årene har mange slike selskaper som skal ta opp konkurransen med den tradisjonelle bilindustrien dukket opp. Få har hittil levert noe mer enn store planer, uvanlig design, store vyer – og ingen biler.

Heller ikke her er Breitfeld redd for å ta store ord i sin munn.

– Vi kommer til å produsere 300.000 biler i året innen 2024. Den nye fabrikken er så godt som ferdigbygget nå, avslutter han med stor selvtillit. Så sikker virker han, at vi faktisk velger å tro på ham.

Les mer om den spennende el-SUV-en fra Byton her

Denne artikkelen ble først publisert på Broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thons krav: – Å kunne bevege seg fra sitt hjem14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 – Med god grunn anklager mange muslimer vestlige land for dobbeltmoral12:06 FN: Norge må ta ansvaret for alle sine statsborgere11:54 Skattebombe ryster Forsvaret11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner
Siste nytt
08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThons krav: – Å kunne bevege seg fra sitt hjem14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07Verden– Med god grunn anklager mange muslimer vestlige land for dobbeltmoral12:06VerdenFN: Norge må ta ansvaret for alle sine statsborgere11:54PengerSkattebombe ryster Forsvaret11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner
Populært