Det var tre i Norge – nå er det bare én igjen

Dette er seriøst sjeldne saker, nå er Volgaen til salgs i Norge. Faksimile fra www.autodb.no.
Dette er seriøst sjeldne saker, nå er Volgaen til salgs i Norge. Faksimile fra www.autodb.no.

Her kan du kjøpe veteranbil som få har maken til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske veteranbilentusiaster beskyldes av og til for å løpe i flokk, og kjøpe det samme som kameraten. Ikke helt ufortjent. Litt for få sjekker ut samlekategoriene «andre merker» på annonsemarkedene.

Da går de glipp av ting som denne – en Volga 3102 fra 1986. En bil som er alt annet enn vanlig i Norge, og som heller aldri har vært det. Nå kan den bli din for 47.000 kroner.

På Lillehammer står den halvgamle bilen fra gamle Sovjetunionen, som eieren nå har lagt ut på Finn.no for å finne et nytt hjem til. Den krever litt støtte og omsorg for å komme til hektene igjen, men belønningen vil være en bil man er rimelig alene om – og trolig grenseløs «kred» i øst-orienterte veteranbilkretser.

Stadig enklere å eie

For slike finnes, også i Norge. I løpet av de siste årene har det blitt stadig vanligere å ta vare på og endog spandere skikkelige restaureringer på Ladaer og Volgaer, som i sin samtid ble regnet som – og markedsført som – billige slitebiler for folk uten den store bilentusiasmen.

Les også: Sjekk det nyeste fargevalget på klassikeren Lada Niva!

Dermed vil vi tro at det i dag er enklere å lokalisere deler for å sette bilen tilbake i hundre prosent original stand, om kjøperen skulle ønske det. Det mest åpenbare avviket i dag er nemlig V6-motor og automatkasse fra en Ford Granada, der hvor russerne i sin tid hadde plassert en ganske gammeldags 2,4-litersmotor på rundt 100 hester og en firetrinns manuell kasse.

Ut over at det ser litt «uferdig» ut i bilen som følge av modifiseringen, skal det ikke nødvendigvis være så mye som feiler den, skriver selgeren, som dog anbefaler henting på henger ettersom den har stått lagret i hele 17 år.

Volga 3102 var ny på begynnelsen av 1980-tallet, men designet bærer i seg mye tradisjon. Faksimile: Finn.no
Volga 3102 var ny på begynnelsen av 1980-tallet, men designet bærer i seg mye tradisjon. Faksimile: Finn.no

Én av de tre siste

Akkurat denne bilen er ifølge selgeren en av kun tre tilsvarende som ble importert til Norge, og den eneste av dem som fremdeles finnes her. Ikke så rart, kanskje – i 1986 var det gode tider i Norge, vi var ved inngangen til det som skulle bli kjent som «jappetiden», og det var mye penger i omløp, både ekte og teoretiske.

Ikke det enkleste klimaet å selge en oppdatert, men likevel litt gammelmodig russisk folkebil i, kan man skjønne. Ifølge selgeren ble de to andre etterhvert sendt tilbake til et litt mer vennligsinnet og kjøpevillig publikum i hjemlandet.

For øvrig en skjebne som ikke var helt uvanlig for østblokk-biler i Norge på den tiden. De falt fort i verdi her, og da det samtidig var mangel på biler hjemme i Sovjetunionen var det muligheter for den som var eventyrlysten nok til å handle «østover», noe som blant annet den norske importøren selv skal ha benyttet sjansen til.

Les også: Denne sommerkjørte Moskvichen ble importert som veteran

Kildene på nettet når det gjelder import og omsetning av slike biler i Norge er ganske fragmenterte, men alt tyder på at det var erfaringene med disse tre bilene i 1986 som ble det offisielle punktumet for organisert Volga-import hit til lands. Hjemme var bilen derimot en suksess, Volga 3102 kom på markedet helt på førsten av 1980-tallet, og holdt det faktisk gående helt frem til 2009.

I 1958 kom de første Volgaene i salg i Norge – og kunne kjøpes uten kjøpetillatelse. De ble populære i taxi-næringen.
I 1958 kom de første Volgaene i salg i Norge – og kunne kjøpes uten kjøpetillatelse. De ble populære i taxi-næringen.

Taxi-tradisjoner fra 1960-tallet

Trolig var det taxi-markedet man hadde størst håp om å få napp hos med den store og rommelige bilen, da man forsøkte seg på salg i Norge. Med en lengde på nesten fem meter var den stor, og innvendig størrelse, slitestyrke og komfort hadde skaffet tidligere Volga-modeller et godt fotfeste i Norge: Fra slutten av 1950-tallet, da bilene fra øst kunne kjøpes fritt, og til langt inn på 1960-tallet, var Volga en av Norges mest vanlige taxi-biler.

Man forsøkte å gjenskape suksessen helt på slutten av 1960-tallet, da den mer moderne M24-modellen var klar, men etter få år døde det hele ut: Kvaliteten var ikke som på de gamle bilene, og både bensinforbruk og kjøreegenskaper lå etterhvert påtagelig langt bak vestlige konkurrenter. Uttover 1970-tallet skal følgelig den spesielle tradisjonen med den norske importørens oppkjøp og re-eksport av slike bruktbiler til et bil-hungrende Sovjetunionen ha startet opp med nettopp disse bilene.

Med nesten fem meters lengde er Volga 3102, som sin forgjenger M24, en stor bil. Faksimile: Finn.no
Med nesten fem meters lengde er Volga 3102, som sin forgjenger M24, en stor bil. Faksimile: Finn.no

Les også: Oddbjørn parkerte sin Volga M-24, og lot den stå i 25 år

Den annonserte 3102en er etter hva vi har forsket oss frem til ganske lik sin forgjenger midtskips, selv om designet ble frisket opp med ny front og hekk. Opprinnelig var planene langt mer avanserte da konseptbilen ble presentert midt på 1970-tallet, men det var ikke ubegrenset med statlige penger til bilutvikling bak jernteppet den gangen, og da produksjonsversjonen endelig kom, var det altså i ganske vingeklippet utgave.

Det at man ventet helt til 1986 før man forsøkte seg med et parti på kun tre biler for import til Norge, kan tyde på at man kanskje ikke hadde den helt store troen på prosjektet hos importøren heller. Da alt var over, og kun bilen du ser på disse bildene hadde sneket seg unna landsforvisning i en norsk garasje, konsentrerte den norske importøren seg kun om import og salg av det man visste at hadde et marked i Norge – altså små, enkle Ladaer til folk flest.

Volga M24 fra rundt 1970 skulle igjen friste norske taxi-eiere. Den ble ikke populær, og mange ble sendt "hjem" igjen som bruktbiler.
Volga M24 fra rundt 1970 skulle igjen friste norske taxi-eiere. Den ble ikke populær, og mange ble sendt "hjem" igjen som bruktbiler.

Avsluttet med limo-stunt

Bare ett ekstra eksperiment ble gjort, da ett eksemplar av den aller ypperste sovjetiske statsleder-limousinen Chaika 14 kom til Norge helt på slutten av 1980-tallet. Det antydes flere steder at det skjedde mest på initiativ fra fabrikken, og at den norske importøren ikke var veldig glade for å måtte forsøke å selge en diger, sovjetisk limousine med en prislapp på 1,7 millioner kroner i Norge.

Chaika-limoen fikk rikelig presseomtale, men stuntet førte nok til like mye hånlig latter som god PR for importøren, og det hele skal ha endt med at også den bilen ble sendt tilbake dit den kom fra, etter at støyen hadde lagt seg.

Ergo er bilen i denne Finn-annonsen trolig det nyeste og mest fasjonable du kan regne med å finne av sovjetisk bruktbil i Norge i dag, om vi ser bort fra Lada. Miljøet og kunnskapen om gamle biler fra øst er som nevnt på fremmarsj for tiden, og vi håper at noen med hjerte og evner forbarmer seg over Volgaen, og får den på veien igjen.

Les også: Dette bør du passe på når du kjøper klassikeren Lada Niva

Denne saken ble først publisert hos Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Siste nytt
16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Populært